Ernæring, Bæredygtighed og Sundhedsfremme
Forskningsgruppen for Ernæring, Bæredygtighed og Sundhedsfremme gennemfører befolkningsundersøgelser for at identificere samfundsmæssige udfordringer relateret til danskernes kost- og aktivitetsvaner samt kostens miljømæssige belastning.
Forskningsgruppen for Ernæring, Bæredygtighed og Sundhedsfremme udvikler og dokumenterer initiativer til fremme af sunde og bæredygtige kostvaner og sundhedsadfærd samt udarbejder videnskabelig dokumentation for bæredygtige kostråd og næringsstofanbefalinger med fokus på forebyggelse af livsstilssygdomme. Forskerne arbejder helhedsorienteret for at understøtte en sundere befolkning.
”Den nationale kost- og fysisk aktivitet-undersøgelse” (DANSDA) gennemføres af gruppen, der også arbejder med Nordic Monitoring System (NORMO), som anvender standardiserede protokoller på tværs af Norden. Forskningsgruppen arbejder også med den nationale fødevaredatabase FRIDA, som afspejler fødevareudbuddet på baggrund af kemiske analyser af fødevarer fra det danske marked.
Tilgange og metoder
- Ernæring: Kortlægger kostvaner og sundhedsadfærd på tværs af befolkningsgrupper og leverer viden til kostråd, der tager højde for kultur og bæredygtighed.
- Bæredygtighed: Forskning i de ernæringsmæssige og sociologiske aspekter af bæredygtig fødevareproduktion med vægt på økologiske fødevarer og miljøpåvirkninger. Udvikling af det videnskabelige grundlag for bæredygtige kost- og næringsstofanbefalinger, herunder modeller for implementering i dansk madkultur, målrettet både borgere og professionelle køkkener.
- Sundhedsfremme: Udvikler og evaluerer indsatser, der fremmer sundere kost- og livsstilsvalg, herunder randomiserede forsøg med kostinterventioner, og sikrer solid fortolkning af data til at understøtte evidensbaserede ændringer. Udvikling af sundere fødevarer, herunder plantebaserede alternativer.
- Langsigtede datasæt og dataforvaltning: Udvikler og kuraterer robuste datasæt, der kan genbruges over mange år. Via den nationale database FRIDA, som indeholder næringsstofdata for fødevarer på det danske marked, stiller gruppen et vidensgrundlag til rådighed på tværs af sundhed, forskning, politik og industri for at understøtte fødevare-relaterede beslutninger.
Samarbejder og effekt
Gruppens arbejde udgør et centralt grundlag for forskningsbaseret rådgivning, monitorering og beredskab, herunder rådgiver gruppen Fødevarestyrelsen om De Officielle Kostråd. Samarbejderne omfatter forskningsgrupper på DTU, nationale ministerier og styrelser, nordiske og europæiske netværk samt internationale arbejdsgrupper, hvilket sikrer, at resultater både afspejler og påvirker udviklingen på tværs af sektorer.
Kontakt
Scott Thomas McClure Lektor, forskningsgruppeleder Mobil: 93518888 scomc@food.dtu.dk