Publikationer fra DTU Fødevareinstituttet
2024
Del-notat: Lightdrikke: Sammenhæng med kostkvalitet og drikkevaner i Danmark
Notat: Helhedssyn på lightdrikke
Faktaark: Helhedssyn på lightdrikke
Rapport: Brug af plantebaserede alternativer til kød og mejeriprodukter
Notat: Indtag af plantebaserede alternativer blandt voksne danskere fra 18-80 år
Rapport: Pesticider i kosten, Pesticidkontrol af fødevarer, 2. kvartal 2024
Rapport: 8th EQAsia External Quality Assessment Trial 2024
Rapport: Nutrient content in pork
E-artikel: Danmark bevarer nationale grænseværdier for nitrit
Rapport: Pesticider i kosten, Pesticidkontrol af fødevarer, 1. kvartal 2024
Rapport: Sammensætningen af takeaway-måltider i Danmark
Rapport: Opdatering af det faglige grundlag for De officielle Kostråd i forhold til Nordiske Næringsstofanbefalinger 2023
2023
Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2023
Rapport: Pesticidrester i kosten, Pesticidkontrol af fødevarer, 4. kvartal 2023
Rapport: Pesticider i kosten, Pesticidkontrol af fødevarer, 3. kvartal 2023
Rapport: Pesticider i kosten, Pesticidkontrol af fødevarer, 2. kvartal 2023
Rapport: Pesticider i kosten, Pesticidkontrol af fødevarer, 1. kvartal 2023
Rapport: Næringsstofindhold i bælgfrugter
Rapport: Næringsstofindhold i frosne frugter og grøntsager
Rapport: Næringsstofindhold i frugter
Fokusanalyse: Plantebaseret Seafood Tang og mikroalger som kilde til omega-3 fedtsyrer, protein og vitaminer i fremtidens fødevarer
Notat: Fagligt grundlag for definition og gruppering af grøntsager og bælgfrugter
Notat: Indhold af PFAS i fiskemel og via indhold i økologisk foder i økologiske æg
Rapport: Næringsstofindhold i plantedrikke
E-artikel: Mere bæredygtighed i hverdagen? Det går langsomt med at købe mere grønt og mindre kød og mælk
Rapport: Næringsstofindhold i drikkevarer
Rapport: Proficiency Test on pesticide residue wheat kernels
2022
Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2022 (Den elektroniske version af rapporten er ændret 18. juli 2023, da der er fundet et par få mindre fejl i den trykte udgave, der blev publiceret 21. juni 2023).
Rapport: Proficiency test on pesticide residues in barley kernels
Notat: Fagligt grundlag for udvikling af en visuel helkostmodel til kommunikation af De officielle Kostråd
Rapport: Pesticidrester i fødevarer 2022, Resultater fra den danske pesticidkontrol
Notat: Scientific background for updating the recommendation for whole-grain intake
Rapport: Carbon footprint of different dietary patterns in Denmark
Rapport: Bæredygtige offentlige fødevareindkøb – status og perspektiver
Rapport: Næringsstofindhold i kødudskæringer af okse- og kalvekød på det danske marked
2021
Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2021 (Den elektroniske version af rapporten er ændret, da der er fundet et par få mindre fejl i den trykte udgave, der blev publiceret 29. juni 2022. Den elektroniske version er opdateret den 1. august 2022. Fejlen eksisterer stadig i den trykte udgave).
Notat: Fagligt grundlag for at rådgive vegetarer om et sundere fødevareindtag
Rapport: Pesticider i kosten, Pesticidkontrol af fødevarer, 4. kvartal 2021
Rapport: Pesticider i kosten, Pesticidkontrol af fødevarer, 3. kvartal 2021
Rapport: Pesticider i kosten, Pesticidkontrol af fødevarer, 1. og 2. kvartal 2021
Rapport: Pesticidrester i fødevarer 2021, Resultater fra den danske pesticidkontrol
Appendix: Trends and sources in human salmonellosis 2021 smittekilderegnskab
Rapport: Næringsstofindholdet i fedtstoffer
Rapport: Næringsstofindholdet i mejeriprodukter 2010-2012
E-artikel: Risikovurderinger i DTU Fødevareinstituttet
E-artikel: Nye maksimumgrænser for søde sager, snacks, søde drikke og alkoholiske drikke
Faktaark: Fakta om nye maksimumgrænser for søde sager, snacks, søde drikke og alkoholiske drikke
E-artikel: Danskerne er verdensmestre i slikindkøb
Rapport: Indtag af mejeriprodukter og udvikling af hjerte-kar-sygdomme, type 2 diabetes og metabolisk syndrom
Rapport: Proficiency Test on pesticide residues in rapeseed cake
2020
Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2020
Rapport: Pesticidrester i fødevarer 2020 - Resultater fra den danske pesticidkontrol
Notat: Bæredygtig og sund kost til raske voksne i alderen 65+
Notat: Bæredygtig kost til 2-5-årige samt gravide, ammende og kvinder i den fertile alder
Rapport: Næringsstofindhold i grøntsager indsamlet i perioden 2013-2019
E-artikel: Bag om danskernes kost og fysiske aktivitet i 2020-2021
E-artikel: Danskere spiser mest usundt lørdag og er mindst fysisk aktive søndag
Appendiks: Trends and sources in human salmonellosis 2020
E-artikel: De videnskabelige grunde til at anbefale børn at indtage færre søde sager og søde drikke
Notat: Ernæringsfaglig vurdering af Nutri-Score
Rapport: Råd om bæredygtig sund kost. Fagligt grundlag for et supplement til De officielle Kostråd
E-artikel: Danes have most unhealthy eating habits on Saturdays and are least active on Sundays
E-artikel: Udviklingen i danskernes indtag af saltholdige fødevarer
Rapport: MIraculiX - Strengthened risk assessment of chemicals
Rapport: Asterix - Analytical methodology for chemical screening and analyses in food surveillance
Rapport: Metrix - Risk-assessment of foods
Rapport: Proficiency Test on pesticide residues in rice kernels
2019
Hæfte: 60 års jubilæumsskrift (pdf)
Rapport: Pesticidrester i fødevarer 2019 – Resultater fra den danske pesticidkontrol
Rapport: Dietary patterns, meat intake and health og Erratum
Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2019
Notat: Saltindhold i færdigpakkede pålægssalater der sælges i danske dagligvarebutikker
Notat: Saltindhold i færdigpakkede kartoffelprodukter der sælges i danske dagligvarebutikker
Notat: Saltindhold i færdigpakkede charcuteriprodukter, der sælges i danske dagligvarebutikker
Rapport: Næringsstofindhold i fisk og fiskeprodukter – med ekstra fokus på opdrætslaks
Rapport: Pesticide Residues in Food on the Danish Market – Results from the period 2012-2017 (En mindre fejl er fundet i den version af rapporten, som blev publiceret den 2. maj 2019. Denne version er opdateret den 10. maj).
Rapport: Danske børns fiskeindtag
Rapport: One Health Integration in Surveillance – Inspiration and ideas
E-artikel: På vej mod en sundere og mere bæredygtig kost
Notat: Fareprofil for substrater til insektopdræt (hazard identification)
Rapport: Proficiency Test on pesticide residues in rye kernels
2018
Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark in 2018 (Et par mindre fejl er fundet i den version af rapporten, som blev publiceret den 7. oktober 2019. Denne version er opdateret den 10. august 2020).
Rapport: DANMAP 2018 Use of antimicrobial agents and occurrence of antimicrobial resistance in bacteria from food animals, food and humans in Denmark (pdf) og Web Annex (pdf) og Erratum 2018
Rapport: Pesticidrester i fødevarer 2018 – Resultater fra den danske pesticidkontrol
Rapport: Madudbud i dagsinstitutioner 2018
E-artikel: Hvor meget kød spiser danskerne? – data fra statistikker og kostundersøgelser
Rapport: Indtag af sportsernæringsprodukter blandt 15-55-årige danskere
Notat: Saltindhold i frosne pizzaer der sælges i danske dagligvarebutikker
Notat: Saltindhold i færdigpakkede supper der sælges i danske dagligvarebutikker
Notat: Saltindhold i færdigpakket ost der sælges i danske dagligvarebutikker
E-artikel: Ernæringsfaglig baggrund for guide til sundere mad i daginstitutionen
E-artikel: Hvad er på menuen i børnehaver med økologisk mad?
E-artikel: Risikovurdering af rabarberblade som menneskeføde
Rapport: Overvægt blandt 55-75-årige danskere – potentialer for at fremme sund kost og sundhedsadfærd
Håndbog: Håndbog i opklaring af fødevare- eller vandbårne sygdomsudbrud
Rapport: Proficiency Test on pesticide residues in hay flour
2017
Rapport: Source attribution of Campylobacter infections in Denmark
Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2017
Rapport: Madudbud på arbejdspladser, ungdomsuddannelser, skoler og fritidsordninger 2017
Rapport: The External Quality Assurance System of the WHO Global Foodborne Infections Network, 2017
Rapport: Pesticidrester i fødevarer 2017 – Resultater fra den danske pesticidkontrol
E-artikel: Risikovurdering af bog (frugten fra bøgetræet) som fødevare
E-artikel: Bag om Måltidsmærket: Udvikling og afprøvning af mærkets principper for sund kantinemad
Rapport: Kostvaner, sundhedsadfærd og vægtstatus blandt 55-64-årige og 65-75-årige danskere
E-artikel: Kostens betydning for børn og unges sundhed og overvægt: 2000-2013
Faktaark: Børn og unges kost fra 2000-2013
Rapport: Næringsindhold i kødudskæringer - danske grise
Notat: Modelberegninger bag kostråd til ældre over 65 år
Faktaark: Public health country profile Nordic region
Faktaark: Public health country profile Denmark
Faktaark: Public health country profile Finland
Faktaark: Public health country profile Iceland
Faktaark: Public health country profile Norway
Faktaark: Public health country profile Sweden
Rapport: The Nordic Monitoring System 2011-2014
Rapport: Food at Work around the Clock – The Nordic Model
E-artikel: Flere grøntsager og fuldkornsprodukter i skolemad
Rapport: Proficiency Test on pesticide residues in oat flour
2016
Rapport: The External Quality Assurance System of the WHO Global Foodborne Infections Network, 2016
Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2016
Rapport: Pesticidrester i fødevarer 2016 – Resultater fra den danske pesticidkontrol
Rapport: The 20th EURL-AR proficiency test - Enterococci, Staphylococci and E. coli 2016
Rapport: The 21st EURL-AR Proficiency Test Salmonella, Campylobacter and genotypic characterisation 2016
E-artikel: Saltindhold i brød og morgenmadscerealier
Rapport: Pesticidrester i frugt og grøntsager 2010-2014 - Kostens pesticidbelastning fra frugt og grøntsager
Ph.d.-afhandling: Authenticity of aroma components - Enantiomeric separation and compound specific stable isotope analysis
Ph.d.-afhandling: Extraction, characterization and application of antioxidants from the Nordic brown alga Fucus vesiculosus
Rapport: Plantebaserede kosttilskud – et kvalitativt studie af årsager, motiver og viden
Rapport: Mechanisms behind cancer risks associated with consumption of red and processed meat
Ph.d.-afhandling: Developmental toxicity effects in rats after mixed exposure to environmentally relevant endocrine disrupting chemicals, with focus on effects in females
E-artikel: Vitaminer i 100 år
Ph.d.-afhandling: Recipient Determinants Affecting Conjugational Promiscuity in Enterobacteriaceae
Rapport: Madlavning, måltider og sammenhæng med kostens ernæringsmæssige kvalitet
Pjece: Cøliaki og mad uden gluten
Rapport: Effekten af stegetid og -temperatur på kvaliteten af spiseolier
E-artikel: De fleste får nok vitaminer og mineraler fra kosten alene
Rapport: Køds rolle i kosten
Rapport: Omlægning til økologi - hvad koster det?
E-artikel: Danske kvinder er blevet mindre fysisk aktive
Rapport: Human risiko ved spredning af svine-MRSA fra staldmiljøet
Rapport: Human risiko for infektioner med E. coli ESBL og CPE fra fødevarer
Rapport: Clostridium difficile – A possible zoonotic link
2015
Rapport: DANMAP 2015 - Use of antimicrobial agents and occurrence of antimicrobial resistance in bacteria from food animals, food and humans in Denmark og Web Annex og DDAD Description og Erratum
Rapport: The External Quality Assurance System of the WHO Global Foodborne Infections Network, 2015
Rapport: The 18th Proficiency Testing – Enterococci, staphylococci and E. coli, 2015
Rapport: The 19th Proficiency Testing – Salmonella, Campylobacter and genotypic characterisation, 2015
Rapport: Pesticidrester i fødevarer 2015 – Resultater fra den danske pesticidkontrol
Rapport: Report Proficiency Test on pesticide residues in maize flour
Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2015
Ph.d.-afhandling: Gene-gene and gene-environment interactions in prostate, breast and colorectal cancer
Ph.d.-afhandling: Chemical identification of contaminants in paper and board food contact materials
Ph.d.-afhandling: Common genetic variations in the CYP2R1 and GC genes are determinants of vitamin D status in Danes
Rapport: Næringsdeklarationer og tolerancer - undersøgelse af udvalgte færdigpakkede fødevarer
Rapport: Nøglehulsmærkets betydning for produktudvikling
Rapport: Chemical contaminants 2012-2013
Rapport: DANMAP 2014 - Use of antimicrobial agents and occurrence of antimicrobial resistance in bacteria from food animals, food and humans in Denmark og Web Annex og DDAD Description
E-artikel: Flere overvægtige danske kvinder
Ph.d.-afhandling: Molecular Diagnostics of Foodborne Pathogens
Notat: Forslag til grænseværdi for indhold af totalt organisk fluor i papir og pap fødevareemballage
E-artikel: Populære retter til danskernes aftensmad
Rapport: Pilotprojekt for udvikling af fiskeri af strandkrabber til foderproduktion
Ph.d.-afhandling: Integrative Systems Biology Applied to Toxicology
Ph.d.-afhandling: Early life microbiota, neonatal immune maturation and hematopoiesis
Notat: Mænds måltidsvaner, viden om og holdninger til at spise sundt i forhold til uddannelse 2011-2013
Rapport: Helhedssyn på nødder – en risk-benefit vurdering
Rapport: Ernæringsmæssig kvalitet af mad i skolefritidsordninger
Rapport: Salt og sundhed
Pjece: Cocktail: Danmarks største forskningsprojekt om cocktaileffekter i fødevarer
Rapport: Evaluation of EFSA’s new Scientific Opinion on Bisphenol A
Rapport: Risikorangering af sygdomsfremkaldende mikroorganismer i frisk frugt og grønt
2014
Rapport: The procifiency test (pilot) report of the Global Microbial Identifier (GMI) initiative, year 2014
Rapport: The 16th EURL-AR Proficiency Test - Enterococci, Staphylococci and E. coli 2014
Rapport: The 17th EURL-AR Proficiency Test Salmonella, Campylobacter and genotypic characterisation 2014
Rapport: Analysis of primary aromatic amines (PAA) in black nylon kitchenware 2014
Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2014
Rapport: Pesticidkontrol af fødevarer, 1.-4. kvartal 2014: Pesticider i kosten (pdf)
Rapport: Kantinemåltider 2014 – Ernæringsmæssig kvalitet (pdf)
Rapport: The External Quality Assurance System of the WHO Global Foodborne Infections Network, 2014 (pdf)
Rapport: Pesticidrester i fødevarer 2014 – Resultater fra den danske pesticidkontrol (pdf)
Rapport: Ringtest for identifikation og resistensbestemmelse af mastitispatogener 2014 (pdf)
Ph.d.-afhandling: Effect of gut microbiota on intestinal integrity (pdf)
Ph.d.-afhandling: Whole Genome Epidemiological Typing of Salmonella (pdf)
Ph.d.-afhandling: Elucidating Flux Regulation of the Fermentation Modes of Lactococcus lactis: A Multilevel Study (pdf)
Ph.d.-afhandling: Formulation and validation of applied engineering equations for heat transfer processes in the food industry (pdf)
E-artiklen: Mange børn og unge får for meget koffein fra energidrikke (pdf)
Rapport: Proficiency Test on incurred and spiked pesticides in wheat (pdf)
Rapport: Energidrikke i Danmark. Undersøgelse af indtaget blandt 10-35-årige (pdf)
Rapport: Pesticidrester i fødevarer 2013 – Resultater fra den danske pesticidkontrol (pdf)
Ph.d.-afhandling: Discovery and characterization of novel bioactive peptides from manrine secondary products(pdf)
Ph.d.-afhandling: N-nitrosamines in processed meat products – analysis, occurrence, formation, mitigation and exposure(pdf)
E-artikel: Nøglehullet på spisesteder – erfaringer fra certificerede spisesteder (pdf)
Ph.d.-afhandling: Characterization of methicillin-resistant Staphylococcus aureus Sequence Type 398(pdf)
Ph.d.-afhandling: A multi-country approach for attributing human salmonellosis to animal reservoirs: Global perspectives and application of surveillance data from the European Union(pdf)
Rapport: Pesticider i frugt og grøntsager 2008-2012. Rangordning af frugt og grøntsager (pdf)
Rapport: Supplement til rapporten Pesticider i frugt og grøntsager 2008-2012. Rangordning af frugt og grøntsager (pdf)
Rapport: The 14th EURL-AR Proficiency Test – enterococci, staphylococci and E. coli 2013 (pdf)
Rapport: The 15th EURL-AR Proficiency Test - Salmonella, Campylobacter and genotypic characterization 2013 (pdf)
Lovgivning: Commission implementing decision of November 2013, on the monitoring and reporting of antimicrobial resistance in zoonotic and commensal bacteria (pdf)
Rapport: Madspild i forbindelse med økologiomlægning i offentlige køkkener (pdf)
Rapport: Practical Use of Nitrate and Basis for Dosage in the Manufacture of Meat Products (pdf)
E-artikel: Danskernes kost- og aktivitetsvaner under lup (pdf)
Rapport: Annual Report on Zoonoses in Denmark 2013 (pdf)
Rapport: Report on Proficiency Test on incurred and spiked pesticides in feed (pdf)
E-artikel: Danskernes fuldkornsindtag 2011-2013 (pdf)
Ph.d.-afhandling: Impact of food environmental factors related to fermented sausages on Salmonella stress and virulence response (pdf)
E-artikel: Danskernes forbrug af kosttilskud (pdf).
E-artikel: Social ulighed i overvægt blandt børn (pdf)
Rapport: Pesticidrester i fødevarer 2012 (pdf)
2013
Ph.d.-afhandling: Accuracy of 11-year-olds selfreported school lunch consumption (pdf)
Rapport: Danskernes kostvaner 2011-2013
Rapport: The External Quality Assurance System of the WHO Global Foodborne Infections Network, 2013
Rapport: The External Quality Assurance System of the WHO Global Foodborne Infections Network, 2013 (pdf).
Rapport: Pesticide Residues - Results from the period 2004-2011 (pdf)
Rapport: Danskernes kostvaner. Spæd- og småbørn 2006-2007 (pdf)
Rapport: Måltidsvaner for voksne med kort uddannelse 2005-2008 (pdf)
E-artikel: Kundernes adfærd og indtag på en fastfoodrestaurant – resultater fra et eksperimentelt forsøg (pdf)
Rapport: Per and polyfluorinated substances in the Nordic Countries (pdf)
Rapport: Chemical contaminants 2004-2011 (pdf)
Rapport: Fødevareemballager af trykt papir og pap. Udvikling og validering af analysekoncept (pdf)
Artikel: Spar energi med ambient køling inden frysning (pdf)
Rapport: Epichlorhydrin og Bisphenol A i matkontaktmaterialer af epoxylakeret metal og/eller af plast (pdf)
Replik: Tang med omtanke (pdf)
Rapport: Evidensgrundlaget for danske råd om kost og fysisk aktivitet (pdf)
Rapport: The 13th EURL-AR Proficiency Test – Salmonella, Campylobacter and genotypic characterization 2012 (pdf)
Rapport: The 12th EURL-AR Proficiency Test – enterococci, staphylococci and E. coli 2012 (pdf)
Rapport: Danmap 2012 (pdf) og webannex (pdf)
E-artikel: Mad på farten - hvad ønsker kunderne? (pdf)
E-artikel: Er det naturlige sundt (pdf)
Ph.d.-afhandling: Physico-chemical properties, oxidative stability and non-enzymatic browning in marine phospholipid emulsions and their use in food applications (pdf)
Rapport: Assessment of the human-health impact of Salmonella in animal feed (pdf)
Rapport: Nutritional evaluation of lowering consumption of meat and meat products in the Nordic context (pdf)
Rapport: Chemical Contaminants 2004-2011 (pdf)
Rapport: Annual report on Zoonoses in Denmark 2012 (pdf)
E-artikel: Danskernes fuldkornsindtag 2011-2012 (pdf)
Rapport: Sociale forskelle. Børns kostvaner, fysisk aktivitet og overvægt & voksnes kostvaner (pdf)
Ph.d.-afhandling: Bacterial Impact on the Gut Metabolome (pdf)
Ph.d.-afhandling: A study of traceability and quality assurance in fish supply chains (pdf)
Rapport: Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer (pdf)
Ph.d.-afhandling: Aquaculture application and ecophysiology of marine bacteria from the Roseobacter clade (pdf)
Rapport: Danskernes faktiske kost og oplevelsen af sunde kostvaner (pdf)
Rapport: Børn og unges måltidsvaner 2005-2008 (pdf)
Notat: Harske fiskeolier – om produktion, kvalitet og anvendelse af fiskeolie (pdf)
E-artikel: Kostens betydning for børns sundhed og overvægt (pdf)
Ph.d.-afhandling: Sensitising Capacity of Peptides from Food Allergens (pdf)