Nationale databaser og værktøjer om fødevarer, kost og sundhed

Nationale fødevare- og kostundersøgelsesdatabaser udgør en væsentlig forskningsressource og en hjørnesten i instituttets forskningsbaserede rådgivning. De databaser, som DTU Fødevareinstituttet vedligeholder, består af flere unikke datasæt baseret på langvarig overvågning og metodisk konsistens.

De centrale databaser omfatter:

  • DANSDA –danskernes kostindtag (dansda.food.dtu.dk)
  • FRIDA –næringsstofindhold i fødevarer (frida.fooddata.dk)
  • Data om kemiske forureninger i fødevarer
  • QSAR-forudsigelser af sundheds- og miljøeffekter for kemiske stoffer (qsar.food.dtu.dk)
  • Vurderinger af planter og svampe (eller dele heraf) i kosttilskud og urteteer
  • Nationale og internationale undersøgelser af zoonotiske bakterier og virus samt antibiotikaresistens (AMR)
  • Informatic External Quality Assessment (EQA) data-rapporteringssystem for kemikalier, bakteriediagnostik og AMR
  • Platform til prædiktiv mikrobiologi, som simulerer vækst af fødevarebårne patogener under givne betingelser

Mange datasæt, værktøjer og dokumentation er offentligt tilgængelige.