FOR SPØRGSMÅL OM
Jens Jørgen Sloth
Lipidoxidation
Charlotte Jacobsen
DTU Fødevareinstituttet råder over en analytisk infrastruktur til kemisk fødevareanalyse, som er en del af det nationale og europæiske fødevarekemiske beredskab.
Den analytiske infrastruktur kan kvantificere stort set alle små molekyler i fødevarer og andre biologiske matricer, inkl. vitaminer, fedtsyrer, sporelementer og nanopartikler. Formålet er især at analysere stoffer, som har betydning for menneskers sundhed.
Instituttet råder over flere end 20 moderne massespektrometre. Sammen med kromatografi (en teknik til at adskille stoffer i en prøve) og procedurer for prøveoprensning udgør de rygraden for at kunne levere detaljerede, pålidelige og nøjagtige kemiske indholdsdata.
Instituttet analyserer også nedbrydningsprodukter forårsaget af lipidoxidation i olier og fødevarer. Lipidoxidation kan ødelægge smag og lugt gennem harskning og have negative sundhedseffekter.
Instituttets analytiske infrastruktur kan desuden autenticitetsbestemme fødevarer med isotop ratio massepektrometri, bestemme nanopartikler ved brug af f.eks. ICPMS (i single-particle mode) og studere biokemiske effekter i celler og organismer via metabolomics.
DTU Fødevareinstituttet er DANAK-akkrediteret efter standarden ISO 17025 til en lang række fødevarekemiske analyser og akkrediteret til udbud af præstationsprøvninger efter standarden ISO 17043.
Akkrediteringen er afgørende for instituttets funktion som nationalt referencelaboratorium for de fleste uønskede stoffer i fødevarer og som EU-referencelaboratorium for pesticider i korn og foderstoffer, for procesforureninger i fødevarer og for metaller og nitrogenholdige stoffer i foder og fødevarer.
Jens Jørgen Sloth Professor, forskningsgruppeleder jjsl@food.dtu.dk
Charlotte Jacobsen Professor, forskningsgruppeleder chja@food.dtu.dk