Gå til primært indhold (tryk enter).

DTU Fødevareinstituttet

  • Forskning
  • Innovation
  • Rådgivning
  • Uddannelse
  • Temaer
  • Publikationer
  • Nyheder
  • Om os
  • Kontakt
  • Dansk
  • Engelsk
  • Søg
  • Om os
  • Kontakt
    • Dansk
    • Engelsk
Udforsk
  1. Forside
  2. Temaer
  3. Kemikaliepåvirkninger
DEL På

Kemikaliepåvirkninger

Dagligt er vi udsat for en lang række kemiske stoffer fra mange forskellige kilder. Når vi udsættes for mange kemikalier samtidig, kan blandingen forårsage en markant negativ effekt selv ved lave eksponeringsniveauer. DTU Fødevareinstituttets forsker i det store antal potentielt skadelige kemiske stoffer og vurderer konsekvenserne i forhold til fødevaresikkerheden med særlig fokus på hormonforstyrrende stoffer, kombinationseffekter og udvikling af computermodeller, der kan forudsige de skadelige effekter.

Hormonforstyrrende stoffer Kemiske forureninger Kombinationseffekter Prædiktiv toksikologi Reproduktionstoksikologi
DK: Testikelvævfra rotte. Foto: DTU Fødevareinstituttet | EN: Testicular tissuefrom rat . Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark
DK: Cocktail. Foto: Colourbox.dk | EN: Cocktail. Photo:  Colourbox.dk

Online beregning af kemikalieblandinger

Læs om et online-værktøj fra DTU, der vurderer risikoen for at en cocktaileffekt opstår, hvis mennesker udsættes for flere kemikalier med lignende skadelige effekt på én gang.

DK: Pipette. Foto: Colourbox.dk | EN: Pipette. Photo: Colourbox.dk

Fakta om kemiske stoffer i fødevarer

Få mere viden om fluorerede stoffer, uorganisk arsen og akrylamid.

DK: Testikel fra rotteunge. Foto: DTU Fødevareinstituttet | EN: Testicle from rat pup. Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark

Det ufødte barn skal beskyttes bedre

Læs artikel om DTU Fødevareinstituttets arbejde indenfor hormonforstyrrende stoffer og kombinationseffekter.

Pesticidkontrol af fødevarer

Se resultater fra den danske pesticidkontrol af fødevarer.

DK: Headspace hætteglas. Foto: Joachim Rode | EN: Headspace vials. Photo:  Joachim Rode

Nemmere og hurtigere analysemetoder

Læs om forskning fra DTU Fødevareinstituttet, der vil gøre det nemmere, hurtigere og billigere at generere data om problematiske stoffer i fødevarer.

DK: Publikationer. Foto: Colourbox.dk| EN: Publications. Photo: Colourbox.dk

Publikationer

Find publikationer om kemikaliepåvirkninger.

Forskningsgrupper

  • Fødevareproduktionsteknologi
  • Kemisk fødevareanalyse
  • Molekylær- og Reproduktionstoksikologi
Abonnér på Nyt fra DTU Fødevareinstituttet

Nyt om kemikaliepåvirkninger

Se alle nyheder om kemikaliepåvirkninger
dreng med gulerødder fra grøntafdelingen

19 maj 2025

Få pesticidrester i fødevarer fra EU

Risikoen for at indtage pesticidrester fra fødevarer i EU, der udgør en sundhedsmæssig risiko, er lav. Det vurderer Den europæiske fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, i deres årlige rapport om pesticidrester i fødevarer, som dækker året 2023.

Kvinde kigger på flaske med creme eller hårshampoo i butik

16 april 2025

Vær med til at forme fremtidens træning i risikovurdering

Fagfolk i hele Europa inviteres til at deltage i en ny spørgeskemaundersøgelse, der skal være med til at forme fremtidige træningsforløb inden for risikovurdering og beslægtede videnskabelige områder. PARC Individual Assessment Survey er åben frem til 30. april 2025 og har til formål at indsamle personlige erfaringer og behov til brug for planlægningen af træning i 2026 og 2027.

DK: Frugter og grøntsager. Foto: DTU Fødevareinstituttet | EN: Fruits and vegetables. Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark

15 maj 2024

Færre pesticider i fødevarer i EU

Mere end 110.000 fødevareprøver, indsamlet fra hele EU, er blevet analyseret for pesticidrester. 96,3% af de indsamlede prøver holder sig inden for de fastsatte grænseværdier. Det viser EFSA’s seneste pesticidrapport.

Frugt og grønt. Foto: Shutterstock | Fruit and vegetables. Photo: Shutterstock

07 maj 2024

Pesticidrester i kosten 4. kvartal 2023

I alt 443 fødevareprøver er udtaget i forbindelse med den danske pesticidkontrol for 4. kvartal 2023. For 9 af prøverne har DTU Fødevareinstituttet vurderet, at en sundhedsmæssig risiko ikke kan udelukkes.

Se alle nyheder om kemikaliepåvirkninger

Sider under denne

  • Fakta om kemiske stoffer i fødevarer
  • Hormonforstyrrende stoffer
  • Kemiske forureninger
  • Kombinationseffekter
  • Prædiktiv toksikologi
  • Reproduktionstoksikologi

DTU Fødevareinstituttet

Adresse

Henrik Dams Allé
Bygning 202
2800 Kgs Lyngby

E-mail: food@food.dtu.dk
Phone: +45 35 88 70 00

Genveje

  • Telefonbog
  • Find vej
  • Ledige stillinger
  • Abonnér på Nyt fra DTU Fødevareinstituttet
  • Institutter og centre
  • Lokaleoversigter
  • For leverandører
  • Job og karriere
LinkedIn YouTube X
Brug af personoplysninger Cookieoversigt Tilgængelighedserklæring