Gå til primært indhold (tryk enter)

DTU Fødevareinstituttet

  • Forskning
  • Innovation
  • Rådgivning
  • Uddannelse
  • Temaer
  • Publikationer
  • Nyheder
  • Om os
  • Kontakt
  • Dansk
  • Engelsk
  • Om os
  • Kontakt
    • Dansk
    • Engelsk
Udforsk
  1. Forside
  2. Temaer
  3. Kemikaliepåvirkninger
DEL På

Kemikaliepåvirkninger

Dagligt er vi udsat for en lang række kemiske stoffer fra mange forskellige kilder. Når vi udsættes for mange kemikalier samtidig, kan blandingen forårsage en markant negativ effekt selv ved lave eksponeringsniveauer. DTU Fødevareinstituttets forsker i det store antal potentielt skadelige kemiske stoffer og vurderer konsekvenserne i forhold til fødevaresikkerheden med særlig fokus på hormonforstyrrende stoffer, kombinationseffekter og udvikling af computermodeller, der kan forudsige de skadelige effekter.

Hormonforstyrrende stoffer Kemiske forureninger Kombinationseffekter Prædiktiv toksikologi Reproduktionstoksikologi
DK: Testikelvævfra rotte. Foto: DTU Fødevareinstituttet | EN: Testicular tissuefrom rat . Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark
DK: Cocktail. Foto: Colourbox.dk | EN: Cocktail. Photo:  Colourbox.dk

Online beregning af kemikalieblandinger

Læs om et online-værktøj fra DTU, der vurderer risikoen for at en cocktaileffekt opstår, hvis mennesker udsættes for flere kemikalier med lignende skadelige effekt på én gang.

DK: Pipette. Foto: Colourbox.dk | EN: Pipette. Photo: Colourbox.dk

Fakta om kemiske stoffer i fødevarer

Få mere viden om fluorerede stoffer, uorganisk arsen og akrylamid.

DK: Testikel fra rotteunge. Foto: DTU Fødevareinstituttet | EN: Testicle from rat pup. Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark

Det ufødte barn skal beskyttes bedre

Læs artikel om DTU Fødevareinstituttets arbejde indenfor hormonforstyrrende stoffer og kombinationseffekter.

DK: Frugter og grøntsager. Foto: DTU Fødevareinstituttet | EN: Fruits and vegetables. Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark

Pesticidkontrol af fødevarer

Se resultater fra den danske pesticidkontrol af fødevarer.

DK: Headspace hætteglas. Foto: Joachim Rode | EN: Headspace vials. Photo:  Joachim Rode

Nemmere og hurtigere analysemetoder

Læs om forskning fra DTU Fødevareinstituttet, der vil gøre det nemmere, hurtigere og billigere at generere data om problematiske stoffer i fødevarer.

DK: Publikationer. Foto: Colourbox.dk| EN: Publications. Photo: Colourbox.dk

Publikationer

Find publikationer om kemikaliepåvirkninger.

Forskningsgrupper

  • Fødevareproduktionsteknologi
  • Kemisk fødevareanalyse
  • Molekylær- og Reproduktionstoksikologi
Abonnér på Nyt fra DTU Fødevareinstituttet

Nyt om kemikaliepåvirkninger

Se alle nyheder om kemikaliepåvirkninger
Photo: Colourbox

21 december 2022

Fødevarer på det danske marked overholder generelt pesticidreglerne

I alt 96% af prøverne i den danske pesticidkontrol 2021 var enten fri for sprøjterester eller indeholdt koncentrationer under de tilladte grænseværdier. Det viser den årlige pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

Frugt og grønt. Foto: Shutterstock | Fruit and vegetables. Photo: Shutterstock

28 oktober 2022

Pesticidrester i kosten 2. kvartal 2022

I alt 633 fødevareprøver er udtaget i forbindelse med den danske pesticidkontrol for 2. kvartal 2022. For seks af prøverne har DTU Fødevareinstituttet vurderet, at indholdet enten udgør en sundhedsmæssig risiko, eller at en sundhedsmæssig risiko ikke kan udelukkes.

Photo: Colourbox.com

11 juli 2022

Pesticidrester i kosten 1. kvartal 2022

I alt 585 fødevareprøver er udtaget i forbindelse med den danske pesticidkontrol for 1. kvartal 2022. For 15 af prøverne har DTU Fødevareinstituttet vurderet, at en sundhedsmæssig risiko ikke kan udelukkes.

Photo: Colourbox.com

26 april 2022

Pesticidrester i kosten 4. kvartal 2021

I alt 413 fødevareprøver er udtaget i forbindelse med den danske pesticidkontrol for 4. kvartal 2021. DTU Fødevareinstituttet har vurderet, at en sundhedsmæssig risiko ikke kan udelukkes for 13 af prøverne.

Se alle nyheder om kemikaliepåvirkninger

DTU Fødevareinstituttet

Adresse

Kemitorvet
Bygning 202
2800 Kgs Lyngby

E-mail: food@food.dtu.dk
Phone: +45 35 88 70 00

Genveje

  • Telefonbog
  • Find vej
  • Ledige stillinger
  • Abonnér på Nyt fra DTU Fødevareinstituttet
  • Institutter og centre
  • Lokaleoversigter
  • For leverandører
  • Job og karriere
LinkedIn Twitter YouTube
Brug af personoplysninger Cookieoversigt Tilgængelighedserklæring