Nyheder

VÆLG INTERVAL
RSS
2020
15 JAN

Cocktaileffekter kan forudsiges med online-beregner

Et online-værktøj udviklet på DTU kan vurdere risikoen for, at der opstår en cocktaileffekt, hvis mennesker bliver udsat for flere kemikalier med lignende skadelige effekt...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
14 JAN

Vegansk ’yoghurt’ lavet på mælkesyrebakterier fra planter

Forskere på DTU har identificeret danske mælkesyrebakterier fra planter, som gør det muligt at lave en 100% vegansk 'yoghurt' med bare tre ingredienser.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Bakterier og mikroorganismer Fødevareteknologi
09 JAN

Nyt apparat påviser sygdomme i fjerkræ

Med et nyt, bærbart apparat kan man detektere salmonella, campylobacter og fugleinfluenza i fjerkræ- og fødevareproduktion på under en time.

Vira Bakterier og mikroorganismer Fødevareproduktion Fødevaresikkerhed Fødevareteknologi Husdyrsygdomme
08 JAN

En sund og bæredygtig kost skal også være sikker at spise

FN har udgivet vejledende principper for sammensætning af en kost, der er både sund og bæredygtig. DTU Fødevareinstituttet har deltaget i arbejdet med at udarbejde principperne...

07 JAN

Bliv bedre til at lave risikovurderinger via europæisk program

Søg inden den 31. januar om at deltage i EFSA’s fellowship-program, som har til formål at styrke fagpersoners evne til at udarbejde robuste og forskningsbaserede risikovurderinger...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
06 JAN

Programmet er klar til seminar om kemi i fødevarer

Se programmet til seminaret om kemi i fødevarer den 15. januar, som sætter fokus på ny viden og nye metoder, der kan forbedre den kemiske fødevaresikkerhed. Forskere...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
02 JAN

Salmonella årsag til flest fødevarebårne sygdomsudbrud i Europa

Salmonellabakterier er skyld i næsten en tredjedel af alle registrerede fødevarebårne sygdomsudbrud i Europa. Campylobacterbakterier er dog stadig årsag til langt de...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
2019
19 DEC

Bæredygtige fødevarer med mindre strøm, færre råvarer og mindre spild

Hvis det skal være muligt at brødføde verdens voksende befolkning, er en nytænkning af fødevareindustriens produktionsprocesser bydende nødvendig. DTU Fødevareinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevareteknologi
18 DEC

EFSA finder nuværende indtag af fem plastblødgørere uproblematisk

EFSA vurderer, at europæere gennem kosten ikke bliver udsat for problematiske mængder af fem plastblødgørere.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
17 DEC

Mindre vand fra hav eller mark til tallerken

En fødevares vej fra hav eller mark til tallerken kræver vand. Den industrielle fødevareproduktion kan udnytte vand mere bæredygtigt ved at bruge mindre drikkevand og...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevaresikkerhed
16 DEC

Viden om tarmbakterier skal forbedre stamcelletransplantationer

Forskning fra DTU giver en begyndende forstående for, hvordan viden om patienters tarmbakterier kan bruges til at mindske bivirkningerne fra stamcelletransplantationer...

Bakterier og mikroorganismer Sundhed og sygdomme
12 DEC

Havets rester bliver fremtidens bæredygtige fødevarer

For at nå FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling bør vi udnytte havets ressourcer og skabe næringsrige fødevarer af affaldsprodukter fra fiskeriet, f.eks. leveret fra...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevareteknologi
11 DEC

DTU med til at sikkerhedsvurdere verdens første Ebolavaccine

Verden har i november 2019 fået sin første kommercielle vaccine mod Ebola. DTU Fødevareinstituttet har været med til at vurdere, at vaccinen er sikker at bruge.

Sundhed og sygdomme Gener og genomer
10 DEC

DTU resistensekspert blandt verdens mest indflydelsesrige forskere

Professor og antibiotikaresistensekspert Frank Møller Aarestrup fra DTU Fødevareinstituttet er blandt de mest indflydelsesrige videnskabsfolk i verden.

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed
09 DEC

Seminar om kemi i fødevarer

Kom til seminar den 15. januar 2020 og hør om ny viden og nye metoder, som kan forbedre den kemiske fødevaresikkerhed. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet præsenterer...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
06 DEC

103 millioner baner vejen til fremtidens fødevareforskning

DTU skal sammen med andre parter skabe et fælles højteknologisk laboratoriecenter, FOODHAY, der skal udvikle sundere og mere bæredygtige fødevarer og mindske madspild.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Fødevareteknologi
05 DEC

Nanodesignede ingredienser med forbedrede egenskaber

DTU Fødevareinstituttet udnytter kulhydrater, proteiner og lipider til at udvikle naturlige såkaldte nanomikrostrukturerede ingredienser, som fødevareindustrien kan bruge...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevareteknologi
04 DEC

Fortsat godt styr på pesticidrester i vores fødevarer

Af de 2.121 fødevareprøver, som den danske pesticidkontrol har undersøgt i 2018, er seks prøver, der overskrider de gældende grænseværdier, vurderet at kunne udgøre en...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
03 DEC

Cellefabrik laver mælkeprotein uden en ko

Tag et restprodukt fra fødevareindustrien, og lad være med at smide det ud. Betragt det i stedet som en sidestrøm, og brug det til at udvikle en ny fødevare. DTU Fødevareinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Fødevareproduktion
02 DEC

Jagten på naturens egne tilsætningsstoffer

Aromaer, emulgatorer og konserveringsmidler fylder samlet set meget lidt i vores fødevarer, men gør en meget stor forskel for fødevarers smag, tekstur og holdbarhed. Forskere...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion
29 NOV

Insekters sikre vej til middagsbordet

Produktionen af insekter udleder 100 gange mindre CO2 end produktion af kvæg, så insekterne er en god proteinkilde til bæredygtige og sunde fødevarer samt som foder til...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevaresikkerhed
28 NOV

Nok kompetencer til at vurdere kemikaliers farlighed

Et nordisk initiativ vil sikre, at der i Norden også i fremtiden vil være nok fagpersoner, som kan hjælpe med at beskytte menneskers sundhed og vores miljø mod skadelige...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
27 NOV

Fra idé til produkt – lav dine egne fødevarer

Har du en idé til en innovativ fødevare, du vil prøve at gøre markedsklar? Det får du mulighed for på Ecotrophelia-kurset, som løber af stablen om aftenen i forårssemestret...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevareteknologi
26 NOV

Allergi overfor mad kan opstå gennem huden

Fødevareallergi opstår ikke bare gennem det, vi spiser. Det, vi putter på huden og i håret, kan også fremkalde allergi. Jo mere viden om allergiens opståen, desto bedre...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
21 NOV

DTU øger den internationale antibiotikaresistensrådgivning

FN’s fødevare- og landbrugsorganisation har udnævnt DTU Fødevareinstituttet som nyt referencecenter for antibiotikaresistens.

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed
19 NOV

Når antibiotika ikke virker - en af de største trusler mod sundheden

Hvert år koster antibiotikaresistens ifølge tal fra EU 25.000 europæere livet. WHO anser antibiotikaresistens for at være en af de største trusler mod menneskers sundhed...

Bioteknologi og biokemi Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
14 NOV

Usikker sundhedsskadelig effekt af rødt og forarbejdet kød

Ny undersøgelse fra DTU og SDU viser en tendens til, at danskere, som spiser mere rødt og forarbejdet kød end anbefalet, har en øget risiko for at udvikle visse hjerte...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Sundhed og sygdomme
12 NOV

UVB-lamper i svinestalden giver kød med masser af D-vitamin

Kød fra svin, der får en daglig dosis UVB-lys i måneden før slagtning, indeholder op til 20 gange så meget D-vitamin som normalt, viser et studie fra DTU.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Innovation og produktudvikling
07 NOV

Dansk hjælp til at opklare bioterrorisme

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har i et samarbejde med USA’s udenrigsministerium rustet laboratorier verden over til hurtigere at kunne spore årsagen i bioterrorangreb...

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer
05 NOV

360 grader rundt om fødevarernes effekter

Ved at se på både de positive og negative sundhedsmæssige egenskaber i fødevarer er forbrugere og myndigheder bedre rustet til at forudse sundhedseffekter af enkelte...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed Matematisk modellering Sundhed og sygdomme
29 OKT

Tang og mikroalger på menuen

For at kunne producere nok fødevarer til at brødføde jordens voksende befolkning i fremtiden ser DTU Fødevareinstituttet på det store potentiale i at udnytte havets ressourcer...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Sundhedsfremmende stoffer Biologiske systemer Innovation og produktudvikling
28 OKT

Fortæl EFSA, hvad du mener om tre høringer

Det er muligt at give din mening til kende i tre sager, som den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har sendt i høring. De tre sager handler om risici ved pesticidrester...

24 OKT

Ny viden på vej om tarmbakteriers rolle i kost og sundhed

Et forskningsprojekt ledet af DTU skal med en bevilling på knap 60 mio. kroner fra Novo Nordisk Fonden skaffe viden om tarmbakteriernes rolle, når mennesker reagerer...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Sundhed og sygdomme
23 OKT

Koden til et godt helbred ligger i tarmen

Bakterier i tarmen har indflydelse på risikoen for at udvikle livsstilssygdomme som type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme. DTU Fødevareinstituttet forsker i at forstå...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Sundhed og sygdomme
22 OKT

Surmælksprodukt skal mindske kalvediarre og øge dyrevelfærden

Et forskningssamarbejde ledet af DTU vil udvikle et surmælksprodukt, der skal forebygge diarre i kalve. Det kan mindske dødeligheden samt føre til lavere antibiotikaforbrug...

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Produktionsdyr Fødevareproduktion Husdyrsygdomme Sundhed og sygdomme
21 OKT

Konference byder på data om kostkvalitet og sundhed hos kødelskere

På Landbrug & Fødevarers ernæringskonference den 14. november præsenterer DTU Fødevareinstituttet nye data fra et projekt om sammenhængen mellem kostkvalitet, kødindtag...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Sundhed og sygdomme
17 OKT

Øllens gyldne muligheder for bæredygtighed

DTU Bryghus brygger øl på nye måder til gavn for miljøet og har blandt andet fundet ud af, hvordan man kan springe maltprocessen over ved at tilsætte enzymer og dermed...

Fødevarer, fisk og landbrug Enzymer og proteiner Fødevareteknologi Innovation og produktudvikling
16 OKT

Se programmet til seminar om antibiotikaforbrug og -resistens

Hvordan skaber brugen af svampebekæmpelsesmidler i landbruget problemer for menneskers sundhed? Og hvordan kan brugen af metagenomics styrke overvågning af resistens...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
15 OKT

Pesticidrester i kosten 2. kvartal 2019

I alt 551 fødevarer er udtaget i forbindelse med den danske pesticidkontrol for 2. kvartal 2019. DTU Fødevareinstituttet har vurderet, at ingen af prøverne udgør en sundhedsmæssig...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
10 OKT

Vurdering af den rette alder at indføre overgangskost til spædbørn

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har ud fra en litteraturgennemgang vurderet, at der ikke er en bestemt alder, hvor alle spædbørn i Europa skal starte...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
09 OKT

Antibiotikaresistens i dyr og kød ligger stabilt

Forekomsten af antibiotikaresistens i fødevareproducerende dyr og kød i Danmark ligger nogenlunde stabilt, viser den årlige DANMAP-overvågning.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
07 OKT

Stadig mange fødevarebårne infektioner og udbrud i Danmark

Blandt de 64 registrerede sygdomsudbrud i 2018 er to sjældne og alvorlige udbrud. Det fremgår af årsrapporten over forekomsten af fødevarebårne sygdomme i Danmark for...

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed
02 OKT

Hør om brug af blockchain indenfor fødevarer på topmøde

Nordens største universitetsdrevne teknologi-topmøde sætter i oktober 2019 bl.a. fokus på, hvordan blockchain kan øge fødevarers sporbarhed og forhindre plagiering. Interesserede...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Ernæring og kostvaner
25 SEP

Fortsat positiv udvikling i forbruget af antibiotika til dyr

Forbruget af antibiotika til dyr har været nedadgående fem år i træk, viser den årlige DANMAP-overvågning. Særligt markant er en reduktion i forbruget til mink på knap...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
20 SEP

Opdaterede referenceværdier for næringsstoffer i kosten

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har færdiggjort en opdatering af referenceværdierne for 34 forskellige næringsstoffer i kosten.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
20 SEP

Teknologi-konference om digitalisering og grønne løsninger

DTU inviterer til DTU High Tech Summit – Nordens største universitetsdrevne teknologi-konference, i år med fokus på digitalisering og bæredygtige løsninger inden for...

16 SEP

Efterlysning: Gode idéer til at skrue ned for de søde sager

Danskerne er verdensmestre i at spise slik – og det går bl.a. ud over børns sundhed. I et nyt projekt skal DTU Fødevareinstituttet derfor hjælpe danske børnefamilier...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
12 SEP

Saltindholdet i en række fødevarer kortlagt

For at følge udviklingen mod at gøre danskernes kost mindre salt har DTU Fødevareinstituttet kortlagt saltindholdet i færdigpakkede pålægssalater, kartoffelprodukter...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
10 SEP

Hjælp til at vurdere, om varer kan få Fuldkornslogo eller Nøglehulsmærke

En ny version af et gratis værktøj udviklet på DTU kan generere næringsdeklarationer til fødevarer og – som noget nyt – bruges til at vurdere, om varerne kan få et Fuldkornslogo...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Ernæring og kostvaner
04 SEP

Nye næringsstofdata for laks på det danske marked

Indholdet af D-vitamin i danskernes yndlingsfisk, laksen, har ikke ændret sig i løbet af de seneste 10 år, men det har fedtsyresammensætningen, viser analyser fra DTU...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
02 SEP

Bio Facility samler DTU’s dyrefaciliteter

DTU har samlet alle dyrefaciliteter i et nyt center, Bio Facility, under DTU Fødevareinstituttet. Bio Facility åbner pr. 1. september 2019 og skal betjene hele universitetet...

Fødevarer, fisk og landbrug Biologiske systemer Sundhed og sygdomme
29 AUG

Godt med energi og protein i økologisk plejehjemsmad

Maden på plejecentre med et højt økologiforbrug er ernæringsmæssigt mindst lige så godt sammensat som på plejecentre med lavt økologisk forbrug, viser en undersøgelse...

29 AUG

Bedre odds for sundere mad i kantiner med højt økologiforbrug

Sandsynlighed for, at landets arbejdspladser, ungdomsuddannelser og skoler lever op til alle Fødevarestyrelsens principper for sundere mad, er størst blandt køkkener...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
28 AUG

Pesticidrester i kosten 1. kvartal 2019

I alt 524 fødevarer er udtaget i forbindelse med den danske pesticidkontrol for 1. kvartal 2019. DTU Fødevareinstituttet har vurderet én prøve til at udgøre en sundhedsmæssig...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
27 AUG

Brug for fokus på fisk og bælgfrugter i dagsinstitutioners mad

Mere fisk og flere bælgfrugter bør komme på tallerknerne i danske dagsinstitutioner med en madordning, viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
Foto: Mikal Schlosser
23 AUG

Opfyldelse af verdensmål kræver forskning og innovation

86 danske ambassadører var 21. august på studietur til DTU for at blive klogere på de danske styrkepositioner på forsknings- og innovationsområdet.

Sundhed og sygdomme Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer
22 AUG

Hvad vi ved - og ikke ved - om klimavenlig kost

Følg de officielle kostråd, reducer madspild og skær ned på rødt kød, alkohol og søde sager. Så langt rækker den forskningsbaserede viden sig i dag til at sige, hvordan...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
19 AUG

Workshops om blockchain i fødevarebranchen

Danske fødevarevirksomheder kan på to gratis workshops få mere viden om, hvordan blockchain kan hjælpe til at dokumentere danske fødevarers vej fra jord til bord samt...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion
15 AUG

Sæt kryds i kalenderen til seminar om antibiotikaforbrug og -resistens

Kom og hør om antibiotikaforbrug og -resistens i Danmark, når Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet den 15. november 2019 holder årets seminar i anledning...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
13 AUG

Stadig sund fornuft at spise Nøglehulsmærket mad

Ved at vælge Nøglehulsmærkede produkter, når det er muligt, bliver den gennemsnitlige danske kost betydeligt rigere på fuldkorn og væsentligt fattigere på salt og mættet...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
07 AUG

Seminar om fødevareoverførte sygdomme i Danmark

Kom til seminar om fødevareoverførte sygdomme den 7. oktober 2019, hvor DTU Fødevareinstituttet offentliggør den årlige rapport om forekomsten af zoonoser - sygdomme...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
05 AUG

Pointer fra EFSA-konference samlet

En særudgave af EFSA Journal opsummerer den viden og de pointer, som blev præsenteret på EFSA’s tredje videnskabelige konference.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
31 JUL

Fødevarer vi kan stole på

Fødevarer kan indeholde stoffer, som kan skade sundheden. DTU Fødevareinstituttet vurderer risici i hele jord til bord-kæden for at sikre fødevaresikkerheden, så hverken...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
25 JUL

EFSA identificerer det næste årtis vigtigste forskningsbehov

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har fremlagt en liste over, hvor der er størst behov for yderligere forskning for at sikre den bedste fødevaresikkerhedslovgivning...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
24 JUL

Pas på madbakterierne i sommervarmen

50 forbrugere er blevet syge af campylobacter fra dansk kyllingekød. Det reelle antal patienter kan være langt højere. Fødevarestyrelsen opfordrer til at huske køkkenhygiejnen...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
17 JUL

Ikke kun drøvtyggere kan spise græs

Juicen fra græs rummer protein, som i koncentreret form er en ny ingrediens med potentiale til at blive et vigtigt alternativ til de proteiner, der især kommer fra kød...

Fødevarer, fisk og landbrug Enzymer og proteiner Innovation og produktudvikling
10 JUL

Kom til aftenundervisning i entreprenørskab på DTU

Der står entreprenørskab inden for fødevarer på programmet, når DTU som noget nyt lancerer undervisning i aftentimerne i efterårssemesteret 2019.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion
09 JUL

Dusør for værktøj, der kan automatisere litteratursøgninger

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har udlovet 60.000 euro i en crowdsourcing konkurrence om at udvikle det bedste værktøj til at gennemgå videnskabelig...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
04 JUL

Det ufødte barn skal beskyttes bedre mod kemikaliecocktails

Selv små doser af et kemisk stof kan skade, når det optræder sammen med andre stoffer. Viden om cocktaileffekten er helt central, når lovgivere sætter grænseværdier for...

Sundhed og sygdomme
02 JUL

Langt de fleste fødevarer i EU overholder pesticidreglerne

Ingen sporbare pesticidrester er fundet i over halvdelen af de mere end 88.000 fødevarer, som er testet i EU-landenes pesticidkontrol i 2017. Det viser EFSA’s seneste...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
27 JUN

Berigede fødevarer kan afhjælpe D-vitaminmangel i Danmark

Fødevarer beriget med D-vitamin har i et studie fra DTU vist sig at være effektive til at undgå D-vitaminmangel blandt danske og pakistanske kvinder i vintermånederne...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug Sundhedsfremmende stoffer Sundhed og sygdomme
24 JUN

EFSA leder efter nye medlemmer af bestyrelsen

EFSA skal forny sin bestyrelse og inviterer interesserede kandidater til at ansøge inden den 19. juli 2019 om en af de syv poster, der bliver ledige.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
20 JUN

Kaffesyre kan bremse harskning af fiskeolier i fødevarer

Ny viden fra DTU Fødevareinstituttet kan gøre det lettere at tilsætte fiskeolier til fedtholdige fødevarer, uden at de hurtigt bliver harske.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Fødevareproduktion
18 JUN

Vær online observatør ved EFSA-møder

Interesserede observatører har mulighed for at deltage online i to møder i Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA – i møde i den Videnskabelige Komité den 25...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed
12 JUN

I frontlinjen for sund, sikker og bæredygtig mad

DTU Fødevareinstituttet forebygger sygdom og fremmer sundhed, udvikler nye og bedre fødevarer til den voksende befolkning og skaber bæredygtige teknologiske løsninger...

Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
07 JUN

Danskere er blandt Europas mest vidende om fødevaresikkerhed

Danskere ved mere om fødevarerelaterede risici end den gennemsnitlige europæer. Det viser en forbrugerundersøgelse, som den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
06 JUN

Kun få overskridelser af reglerne for veterinære lægemidler i EU

Næsten alle rester af veterinære lægemidler og forurenende stoffer, som er fundet i prøver fra dyr og animalske produkter i EU’s medlemslande, overholder gældende EU...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
03 JUN

Kom til Åbent Hus 11/6 i DTU Fødevareinstituttet

Se programmet til DTU Fødevareinstituttets Åbent Hus den 11. juni 2019. Instituttet fejrer 60 års jubilæum og inviterer samarbejdspartnere indenfor med mulighed for at...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
29 MAJ

Fiskeindustrien skal udnytte egne restprodukter

Et europæisk forskningsprojekt med DTU Fødevareinstituttet i spidsen skal udvikle teknologiske løsninger, der kan gøre restprodukter i fiskeindustrien til en indtægtskilde...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevareteknologi
27 MAJ

Offentlige køkkener holder fast i brugen af økologiske råvarer

I offentlige køkkener, der har gennemført en økologiomlægning, er brugen af økologiske råvarer fortsat steget, efter omlægningsperioden er slut, viser en undersøgelse...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
23 MAJ

Veldokumenteret vej fra jord til bord

Nyt projekt skal udvikle teknologier og metoder, der kan dokumentere fødevarers vej fra jord til bord og samtidigt forhindre plagiering. Projektet ledes af DTU Fødevareinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevaresikkerhed
21 MAJ

Sommerskole sætter fokus på entreprenørskab

Spirende fødevare-entreprenører får på en DTU sommerskole viden og værktøjer til at udvikle en idé og skrive en forretningsplan for en ny fødevarevirksomhed.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion
20 MAJ

Genbrug fra kikærter blev til vegansk dessert

En vegansk mousse baseret på kogevand fra kikærter vandt konkurrence om innovative og bæredygtige fødevarer.

Fødevareproduktion Sundhedsfremmende stoffer Innovation og produktudvikling Fødevareteknologi
15 MAJ

Stor sundhedsgevinst ved at skifte bøffen ud med fisk

Gennemsnitsdanskeren vil opnå en sundhedsmæssig gevinst ved at erstatte en del af det røde og forarbejdede kød i kosten med fisk, viser beregninger fra DTU Fødevareinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Sundhed og sygdomme
13 MAJ

Høring: Vurdering af den rette alder at indføre skemad

Modermælk eller modermælkserstatning kan dække langt de fleste spædbørns næringsbehov i de første seks måneder, konkluderer en videnskabelig vurdering fra EFSA. Vurderingen...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
10 MAJ

EU and My Food

En ny informationskampagne fra EFSA sætter fokus på EU’s rolle inden for fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og plantesundhed: #EUandMyFood.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed
06 MAJ

Kom til Åbent Hus i DTU Fødevareinstituttet

DTU Fødevareinstituttet fejrer 60 års jubilæum og inviterer samarbejdspartnere til Åbent Hus den 11. juni 2019 med mulighed for at høre om, se og smage på instituttets...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
03 MAJ

Forskning vigtig for at understøtte dansk position på ingrediensmarkedet

Regeringen investerer i at udbygge Danmarks styrkeposition på det globale ingrediensmarked bl.a. gennem mere forskning. DTU Fødevareinstituttet forsker i at udvikle nye...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Fødevareproduktion
02 MAJ

Ingen sundhedsmæssig risiko fra pesticider i danskernes mad

Pesticidindholdet i danskernes fødevarer udgør ikke en sundhedsmæssig risiko, vurderer DTU Fødevareinstituttet på baggrund af seks års data fra den danske pesticidkontrol...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
29 APR

Stort marked for bæredygtigt fiskefoder lavet af mikroalger

Bæredygtigt fiskefoder lavet af mikroalger har stort potentiale som et foderalternativ i fremtidens lakseopdræt, viser en markedsanalyse, der er udarbejdet som del af...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion
24 APR

Huller i danskeres viden om kemikalieblandinger

Hver anden dansker ved ikke, at der kan være kombinationseffekter ved eksponering for flere kemikalier på én gang, ifølge en undersøgelse af europæeres viden om kemikalieblandinger...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
11 APR

Råd til gravide om at undgå ingefærshots

Fødevarestyrelsen råder gravide fra at indtage ingefærshots. En risikovurdering fra DTU viser nemlig, at et stort ingefærindtag muligvis øger gravides risiko for abort...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
10 APR

Tænketank går ind i kampen mod madspild

Bestyrelsen for Danmarks nye tænketank for forebyggelse af madspild og fødevaretab er klar til at trække i arbejdstøjet. Institutdirektør ved DTU Fødevareinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug
09 APR

Harmoniseret tilgang til risikovurdering af kemikalieblandinger

EFSA’s risikovurderinger skal via en harmoneret tilgang tage højde for de potentielle risici for kombinationseffekter, som mennesker og dyr kan være udsat for, når de...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
03 APR

Mange børn og unge spiser fisk, men ikke nok

Otte ud af ti danske børn og unge spiser fisk mindst én gang om ugen, men færre end hver tiende spiser så meget, som kostrådene anbefaler, viser tal fra DTU.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
28 MAR

One Health overvågningsinitiativer skal inspirere til handling

Erfaringer fra ti lande med samarbejde på tværs af sektorer i overvågningen af bakterier, der kan smitte mellem dyr og mennesker, er samlet i et katalog, som andre lande...

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed
26 MAR

Bevidste valg kan gøre kosten mere bæredygtig og sundere

Mange danskere kan reducere kostens klimaaftryk betydeligt ved at følge de officielle kostråd, købe klimabevidst ind og mindske madspild, viser tal fra DTU. Yderligere...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
21 MAR

Hør om global sygdomsovervågning på WHO-webinar

Hvordan analyser af spildevand kan bruges til at overvåge forekomsten af antibiotikaresistens og smitsomme sygdomme i hele verden, kan du høre mere om på et webinar den...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer
15 MAR

Listeriaudbrud forårsaget af koldrøgede fiskeprodukter fra Estland

Importerede, koldrøgede fiskeprodukter er kilden til et langvarigt listeriaudbrud, som siden 2016 har gjort ni syge. Det viser udbrudseftersporing fra Statens Serum Institut...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
14 MAR

Pesticidrester i kosten 4. kvartal 2018

Ingen af de påviste indhold af pesticidrester, der er testet for i fødevarer som en del den danske pesticidkontrol for 4. kvartal 2018, er af DTU Fødevareinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed

Abonnér


Nyt fra DTU Fødevareinstituttet

https://www.food.dtu.dk/nyheder?approved=%7B09F526DA-2C45-4853-B3A2-44D47D96D87C%7D&descending=True&fr=1&mr=100&qt=TaggedItemSearch&sorton=DisplayDate&td=15-01-2020
25 JANUAR 2020