Sygdomsfremkaldende mikroorganismer

VÆLG INTERVAL
RSS
2022
Sushi
13 SEP

Klimaforandringer kan bringe flere parasitter til Danmark

Parasitter kan gemme sig i vores mad, og fremtidige klimaforandringer kan ændre hvilke små snyltere, vi skal holde øje med. Det skriver forsker fra DTU Fødevareinstituttet...

Fødevaresikkerhed
Coronavirus
24 AUG

Covid-19 kostede danskere 30.000 sunde leveår i pandemiens første år

Hver dansker, der døde af covid-19 i 2020, mistede i gennemsnit 13 sunde leveår, viser nye tal fra DTU og Statens Serum Institut, hvor forskere har beregnet sygdommens...

2021
Photo: Centers for Disease Control and Prevention
09 DEC

Ændrede vaner præger 2020 salmonellasmittekilderegnskabet

Udlandsrejser var for første gang i årevis ikke primær årsag til salmonellasygdom blandt danskere i 2020. Det viser nye tal fra DTU Fødevareinstituttet.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
DK: Æg i bakke. Foto: Colourbox.dk | UK: Eggs in carton. Photo: Colourbox.dk
11 NOV

Salmonellaudbrud fra danske æg stoppet

Den samme type salmonella er fundet i både prøver fra en dansk æggeproducent og prøver fra patienter i et aktuelt salmonellaudbrud. Æggene, som er solgt gennem flere...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Stueflue. Foto: Andrei Shupilo, Colourbox.dk
30 JUN

Bred overvågning af zoonoser i Danmark

Risikoen for, at fluer kan sprede MRSA og mink kan smitte mennesker med coronavirus, viser nødvendigheden af en robust zoonoseovervågning, der også genererer solide data...

Fødevarer, fisk og landbrug
Photo: Mikkel Adsbøl
30 JUN

Coronarestriktioner udløser færre fødevarebårne sygdomstilfælde

Langt færre danskere fik konstateret en fødevareoverført sygdom i 2020. Det skyldes især den kraftigt reducerede rejseaktivitet under coronaepidemien, viser årsrapporten...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
Stenbiderrogn. Foto: Jørgen Flemming. Colourbox.dk
27 MAJ

Matematisk model skal forhindre sygdom med botulisme

Med en matematisk model udviklet af forskere fra DTU Fødevareinstituttet kan fødevareproducenter sikre, at deres produkter ikke gør forbrugere syge med botulisme. Modellen...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion
Campylobacter. Foto: CDC/ Dr. Patricia Fields, Dr. Collette Fitzgerald
17 MAJ

Kom til One Health konference i København eller online

En international konference stiller fra den 9.-11. juni skarpt på en række One Health-problemstillinger. DTU Fødevareinstituttet er medarrangør af konferencen, som løber...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Foto: Sukkertang. DTU Fødevareinstituttet.
06 MAJ

Tang i fiskefoderet kan øge jodindhold i opdrætsfisk

DTU-forskere har i et stort EU-projekt været med til at skabe viden, der kan styrke den europæiske produktion og forarbejdning af fisk og skaldyr. De har bl.a. dokumenteret...

Fødevarer, fisk og landbrug Fisk og skaldyr Fødevareproduktion Hav- og dambrug
Campylobacter. Foto: CDC/ Dr. Patricia Fields, Dr. Collette Fitzgerald
09 MAR

Stabilt niveau af campylobacter- og salmonellainfektioner i Europa

I de seneste fem år er et stabilt antal campylobacter- og salmonellainfektioner registreret i Europa. Campylobacter er stadig årsag til suverænt flest europæiske tilfælde...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed