Nyheder

VÆLG INTERVAL
RSS
2018
06 DEC

Viden skal værne mod hormonforstyrrende kemikalier

Forskere fra DTU skal i to nye EU-projekter om hormonforstyrrende stoffer være med til at beskytte kvinders fertilitet og børns hjerneudvikling.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
05 DEC

Fortæl EFSA hvad du mener om tre høringer

Det er muligt at give din mening til kende om to vejledninger og en videnskabelig vurdering, som den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har sendt i høring...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
04 DEC

Ny viden muliggør mere vandgenbrug i fødevaresektoren

Uden at kompromittere fødevaresikkerheden kan kyllingefødder renses med 50 procent mindre vand, og rengøringsvand genbruges i køleanlæg, viser forskning fra DTU.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevaresikkerhed
20 NOV

Ny markant lavere grænse for indtag af dioxiner

EFSA har nedsat grænsen for et tolerabelt indtag af dioxiner markant. De fleste danskere overskrider den nye indtagsgrænse, viser tal fra DTU.  

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
11 NOV

Blomster i mad populært, men sikkerheden er dårligt belyst

En undersøgelse af 23 blomster anvendt i madlavning viser, at der ikke er nok viden til at sætte en grænse for, hvor mange man uden problemer kan spise, vurderer DTU...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
08 NOV

Næsten alle fødevarer i Danmark overholder pesticidreglerne

Godt halvdelen af de 2.009 fødevareprøver, som i 2017 er testet i den danske pesticidkontrol, er helt fri for sporbare sprøjterester.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
06 NOV

Overvær møde i EFSA’s Videnskabelige Komité

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, inviterer interesserede observatører til at overvære det næste møde i den Videnskabelige Komité den 21.22. november...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
01 NOV

Se programmet til seminar om antibiotikaforbrug og –resistens

Der vil blandt andet blive delt erfaringer fra dannelsen af antibiotikaråd i Danmark samt stillet skarpt på antibiotikaforbrug til produktionsdyr set med forbruger-, producent...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
31 OKT

Ni ”nye” hormonforstyrrende stoffer identificeret

Forskere fra DTU og SDU har fundet solidt videnskabeligt belæg for, at yderligere ni kemiske stoffer er hormonforstyrrende.

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
23 OKT

Mere antibiotikaresistens i svin end i kyllinger i Europa

DTU har i det hidtil største metagenomstudie af landbrugsdyr fundet mere antibiotikaresistens i svin end kyllinger, men flere forskellige resistensgener blandt kyllingerne...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer
18 OKT

Pesticidrester i kosten 2. kvartal 2018

Ingen af de påviste indhold af pesticidrester, der er testet for i fødevarer som en del den danske pesticidkontrol for 2. kvartal 2018, er af DTU Fødevareinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
02 OKT

Antibiotikaforbruget til dyr er faldet for fjerde år i træk

Forbruget af antibiotika til dyr er faldet i 2017, viser den årlige DANMAP-overvågning. Det er fjerde år i træk, at forbruget er gået ned.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
13 SEP

Stabilt antal salmonellainfektioner og flere udbrud opdages

Antallet af danskere, der er blevet syge af salmonella i 2017, er på niveau med de seneste år. Samtidig opdager nye metoder flere udbrud. Det viser årsrapporten over...

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
05 SEP

Se program til seminar om fødevareoverførte sygdomme i Danmark

Programmet er nu på plads til seminaret om fødevareoverførte sygdomme den 13. september 2017, hvor DTU Fødevareinstituttet offentliggør den årlige rapport om forekomsten...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
04 SEP

Teknologitopmøde åbent for tilmeldinger

Du kan nu tilmelde dig Nordens førende universitetsdrevne teknologitopmøde, som finder sted den 10.-11. oktober 2018 på DTU i Lyngby. Topmødet har i år særlig fokus på...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevaresikkerhed
31 AUG

EFSA-database med information om flere kemiske stoffer

EFSA har udvidet og opgraderet sin OpenFoodTox database, som nu indeholder toksikologiske data for mere end 4.750 kemiske stoffer.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
23 AUG

Ufødte børn bedre beskyttet mod hormonforstyrrende stoffer

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har været med til at forfine den internationale kemikalietestning, så den bedre kan afsløre hormonforstyrrende stoffer.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
22 AUG

Næsten alle fødevarer i EU overholder pesticidreglerne

Godt halvdelen af de mere end 84.600 fødevareprøver, som EU’s medlemslande har udtaget til pesticidkontrol i 2016, er helt fri for sporbare sprøjterester, viser EFSA...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
15 AUG

Reservér datoen til årets seminar om antibiotikaforbrug og -resistens

Kom og hør om antibiotikaforbrug og -resistens i Danmark, når DTU Fødevareinstituttet, Statens Serum Institut og DTU Veterinærinstituttet den 15. november 2018 holder...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
08 AUG

Seminar om fødevareoverførte sygdomme i Danmark

Kom til seminar om fødevareoverførte sygdomme den 13. september 2018, hvor DTU Fødevareinstituttet offentliggør den årlige rapport om forekomsten af zoonoser - sygdomme...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
25 JUL

Hjemmelavet gelérand skyld i botulismeudbrud

Det var en hjemmelavet gelérand, der i juni 2018 gav ni personer den alvorlige sygdom botulisme, viser undersøgelser foretaget af Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
09 JUL

Pesticidrester i kosten 1. kvartal 2018

Kun ét af de påviste indhold af pesticidrester, der er testet for i fødevarer som en del den danske pesticidkontrol for 1. kvartal 2018, er af DTU Fødevareinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
06 JUL

Europæiske listeriainfektioner mistænkt fra frosne, ungarske grøntsager

Frosne majskerner og andre frosne grøntsager er ifølge den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, den sandsynlige kilde til et europæisk listeriaudbrud, som bl...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
02 JUL

Blanding af pesticider giver lavere fødselsvægt hos rotter

Hvis drægtige rotter får en blanding af pesticider i doser, som hver især ikke er skadelige, risikerer de at få afkom med nedsat fødselsvægt, viser studier fra DTU...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
22 JUN

Temasite om forskning i helhedsvurderinger af fødevarer

Et nyt temasite fortæller om DTU Fødevareinstituttets forskning inden for helhedsvurderinger af fødevarers sundhedsgavnlige og -skadelige effekter.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhedsfremmende stoffer Sundhed og sygdomme
14 JUN

Nyt online kursus i brug af metagenomics til sygdomsovervågning

Studerende fra hele verden kan kvit og frit lære om metagenomics til antibiotikaresistensovervågning på et nyt online kursus fra DTU.

Gener og genomer Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
06 JUN

Eksperter fra DTU udpeget til EFSA paneler

EFSA har valgt de fødevaresikkerhedseksperter – inklusiv tre DTU ansatte – som skal sidde i organisationens videnskabelige paneler de næste tre år.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
04 JUN

Rabarberblade er ikke egnet som menneskeføde

Indtag af rabarberblade kan forårsage alvorlige forgiftninger og i værste fald død, viser en risikovurdering fra DTU Fødevareinstituttet.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
29 MAJ

Ny viden på vej om One Health i otte EU-projekter

EU Kommissionen har anerkendt DTU Fødevareinstituttets ekspertise inden for One Health gennem tildelingen af midler til otte nye forskningsprojekter på området.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
22 MAJ

Konkurrence skal automatisere videnskabelig dataindsamling

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har igangsat en crowdsourcing konkurrence for at få udviklet den bedste nye algoritme, der kan lette dataindsamlingsarbejdet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
15 MAJ

Vurdering af det højeste D-vitaminindtag spædbørn kan tåle

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har sendt en videnskabelig vurdering af den øvre tolerable grænse for spædbørns indtag af D-vitamin til høring med svarfrist...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed
14 MAJ

Matematik brugt til at skabe sundere fiskeprodukter

Matematiske modeller fra DTU Fødevareinstituttet er brugt til at udvikle nye fiskeprodukter med mindre salt og mere smag.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion Matematisk modellering
08 MAJ

DTU studerende hjælper til at øge holdbarhed af juice

En dansk virksomhed har fået hjælp fra en DTU studerende til at forlænge holdbarheden af deres friskpressede juiceprodukter til gavn for både miljøet og bundlinjen...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevaresikkerhed
02 MAJ

Nordiske anbefalinger for fluorstoffer i fødevareemballage

DTU Fødevareinstituttet har sammenfattet anbefalinger fra de nordiske lande for risikohåndtering af fluorerede stoffer i fødevareemballage af pap og papir.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
30 APR

Baggrundsniveau for total organisk fluor i fødevareemballage

Forskere fra DTU har fastsat baggrundsniveauet af total organisk fluor i fødevarekontaktmaterialer af pap og papir samt justeret den metode, virksomheder bruger til at...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
03 APR

Pesticidrester i kosten 4. kvartal 2017

Kun én af de påviste indhold af pesticidrester, der er testet i fødevarer som en del den danske pesticidkontrol for 4. kvartal 2017, er af DTU Fødevareinstituttet vurderet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
27 MAR

Deltag online i EFSA’s møder om bl.a. foderstoffer

Online observatører kan tilmelde sig den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA’s åbne møder i det videnskabelige panel for foderstoffer og i den videnskabelige...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
26 MAR

Samarbejde om fødevaresikkerhed med Japan

En ny samarbejdsaftale mellem DTU og Japans nationale center for fødevaresikkerhed vil styrke Danmark og Japans videnskabelige samarbejde om fødevaresikkerhed.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
22 MAR

Campylobacter handlingsplan bygger på forskningsbaseret rådgivning fra DTU

En ny plan for, hvordan færre danskere får en campylobacterinfektion, bygger blandt andet på forskning og rådgivning fra DTU Fødevareinstituttet.

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
14 MAR

Onlinekursus fra DTU blandt verdens bedste

Et gratis onlinekursus fra DTU Fødevareinstituttet om helgenomsekventering er udnævnt som et af de 20 bedste nye MOOC e-læringskurser i verden for 2017.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed
06 MAR

Brug for bedre data i kampen mod listeriabakterier

Der er brug for bedre europæiske data om forekomsten af listeriabakterien i spiseklare fødevarer samt større viden i hele fødevarekæden om sundhedsrisikoen for sårbare...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
01 MAR

DTU øger den fødevarekemiske rådgivning til EU

DTU Fødevareinstituttet er fra 2018 udnævnt til EU-referencelaboratorium for to nye områder: Procesforureninger i fødevarer og metaller og nitrogenholdige forbindelser...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
22 FEB

Invitation til professor Rene Hendriksens tiltrædelsesforelæsning

Kom til tiltrædelsesforelæsning og hør, hvordan helgenomsekventering kan bruges i global overvågning af infektionssygdomme og antibiotikaresistens.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
06 FEB

Arbejdsgrupper spotter fremtidens fødevareproblemer

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har nedsat arbejdsgrupper på tværs af lande og organisationer til at identificere mulige problemer, der kan udgøre en...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
23 JAN

Europæisk metode til bestemmelse af jod i foderstoffer

Ny metode skal sikre, at indholdet af jod i foderstoffer holder sig under de europæiske grænseværdier, der skal beskytte både dyr og forbrugere.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
22 JAN

Pesticidrester i kosten 3. kvartal 2017

Den danske pesticidkontrol for 3. kvartal 2017 viser, at ingen af de påviste sprøjterester udgør en sundhedsmæssig risiko bortset fra tre prøver.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
11 JAN

Antallet af salmonellatilfælde falder ikke længere i EU

Antallet af salmonellainfektioner i Europa er faldet i flere år, men er nu stagneret. Campylobacter er dog stadig den fødevarebårne bakterie, der gør flest europæere...

Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
04 JAN

Deltag i EFSA's åbne møder

Interesserede observatører kan i løbet af 2018 deltage i 12 åbne møder i Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
02 JAN

Amerikansk antibiotikaplan med dansk fingeraftryk

En ny plan for, hvordan det amerikanske landbrug mindsker forbruget af antibiotika, der er afgørende i behandlingen af syge mennesker, trækker på Danmarks erfaringer...

Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
2017
13 DEC

Kylling stadig hovedkilden til campylobacterinfektioner i Danmark

Dansk kyllingekød er årsag til knap halvdelen af alle campylobacterinfektioner, som bliver erhvervet i Danmark, men også hunde og forurenet havvand er mindre smittekilder...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
04 DEC

Deltag i europæisk program for risikovurderinger

Ansøg om at deltage i EFSA’s fellowship-program for at styrke evnen til at udarbejde robuste og forskningsbaserede risikovurderinger.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
30 NOV

Risikovurderinger i går, i dag og i morgen

Symposium samler 300 deltagere for at stille skarpt på datidens, nutidens og fremtidens udfordringer for risikovurderinger. DTU Fødevareinstituttet er medarrangør.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
23 NOV

Danske afgrøder er væsentligt oftere fri for pesticidrester

Årets Pesticidrapport 2016 fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet viser nok engang, at udenlandske afgrøder væsentligt oftere indeholder sprøjterester end tilsvarende...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
21 NOV

Pris for kamp mod globale fødevareudfordringer

Mandag den 20. november modtog Frank Møller Aarestrup Nils Foss Excellence prisen 2017 for sin banebrydende forskning indenfor antibiotikaresistens – forskning der har...

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
01 NOV

Se program til DANMAP seminar om antibiotikaforbrug og –resistens

Kom til seminar om antibiotikaforbrug og –resistens i Danmark, som DTU Fødevareinstituttet, Statens Serum Institut og DTU Veterinærinstituttet holder den 15. november...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
17 OKT

Vær varsom med at smage på frø fra bøgetræer

Hvis en tur i efterårsskoven giver lyst til at smage på bøgetræets frø (bog), er det bedst at nøjes med et par stykker. Hvis du spiser så få som 10 bog, kan det nemlig...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
12 OKT

Colistinforbruget er steget i 2016, men faldet markant i 2017

Trods en lille stigning fra 2015 til 2016 i landbrugets forbrug af det for mennesker vigtige antibiotikum colistin, udgør det mindre end 1% af det samlede veterinære antibiotikaforbrug...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Gener og genomer
09 OKT

Pesticidrester i kosten 2. kvartal 2017

Ingen af de påviste sprøjterester, der er fundet i forbindelse med den danske pesticidkontrol fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet for 2. kvartal 2017, udgør...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
06 OKT

Pris for innovativ fødevareforskning på vej til DTU

20. november 2017 bliver Nils Foss Excellence prisen uddelt til en internationalt anerkendt forsker for innovativ forskning på fødevareområdet. I år er de nominerede til...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
05 OKT

Endnu engang fald i antibiotikaforbrug til dyr

Det samlede forbrug af antibiotika til dyr er faldet for tredje år i træk. Det viser den årlige DANMAP-overvågning for 2016, som Statens Serum Institut, DTU Veterinærinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Gener og genomer
02 OKT

Overvær møde i EFSA’s panel for genmodificerede organismer

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, inviterer interesserede observatører til at overvære det næste møde i det videnskabelige panel for genmodificerede organismer...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
26 SEP

DANMAP seminar om antibiotikaforbrug og -resistens

Kom til seminar om antibiotikaforbrug og –resistens i Danmark, som DTU Fødevareinstituttet, Statens Serum Institut og DTU Veterinærinstituttet holder den 15. november...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
14 SEP

Nytænkende screening for kemikalier i pap- og papiremballage

En ny tilgang til at identificere problematiske kemikalier i fødevareemballage af pap og papir er udviklet på DTU Fødevareinstituttet. Den bruger en række udvalgte cellebaserede...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
04 SEP

Symposium om risikovurderinger

Et symposium i Berlin vil samle fagfolk fra hele verden og stille skarpt på datidens, nutidens og fremtidens udfordringer for risikovurderinger set i et såvel nationalt...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
30 AUG

Debat om teknologi og fødevarer på topmøde

Teknologien åbner for en verden af nye muligheder for design, produktion og distribution af fødevarer. Men hvordan får fødevareindustrien producenter og forbrugere til...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Fødevareproduktion Fødevaresikkerhed
22 AUG

Mere viden om listeriabakterier skal sikre sårbare forbrugere

Flere års stigning i antallet af registrerede listeriainfektioner i Europa har fået den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, til at udarbejde en opdateret videnskabelig...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
14 AUG

Pesticidrester i kosten 1. kvartal 2017

Ingen af de påviste sprøjterester, der er fundet i forbindelse med den danske pesticidkontrol fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet for 1. kvartal 2017, udgør...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
09 AUG

Samlet viden på vej om ti veterinære lægemidler

En toksikolog fra DTU Fødevareinstituttet er udpeget af FN’s Verdenssundhedsorganisation, WHO, til at sidde med ved bordet, når en gruppe fødevaresikkerhedseksperter til...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
06 JUL

Sygdomsbyrden for medfødt toxoplasmose i Danmark beregnet

Sygdomsbyrden for medfødt toxoplasmose – en infektion der overføres fra mor til foster – er stor per tilfælde. Kun relativt få tilfælde af sygdommen forekommer dog hvert...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
29 JUN

Campylobacter skyld i flest fødevarebårne infektioner i Danmark

Campylobacter er skyld i mere end 4.600 fødevarebårne infektioner og er således fortsat den hyppigste årsag til fødevareoverførte sygdomme i Danmark. Det viser den årlige...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
21 JUN

Åbent møde i EFSA’s panel for pesticider

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, inviterer interesserede observatører til at overvære det næste møde i det videnskabelige panel for pesticider. Invitationen...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
14 JUN

Overvær EFSA’s Videnskabelige Komité i aktion

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, inviterer interesserede observatører til at overvære det næste møde i den Videnskabelige Komité. Invitationen er et led...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
09 JUN

Er du EFSA’s nye fødevaresikkerhedsekspert?

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, søger eksperter til at indgå i ti paneler, som laver risikovurderinger til beskyttelse af forbrugere, dyr og planter...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
07 JUN

Kom til seminar om fødevareoverførte sygdomme i Danmark

DTU Fødevareinstituttet inviterer til seminar om fødevareoverførte sygdomme den 29. juni 2017. På seminaret offentliggør instituttet den årlige rapport om forekomsten...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
31 MAJ

Global fødevaresikkerhed på dagsordenen

Fagfolk fra hele verden er samlet i Sverige og Danmark til en konference, der sætter fokus på, hvordan brug af videnskab og teknologi kan højne fødevaresikkerheden globalt...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
29 MAJ

Stor global interesse i online kursus om antibiotikaresistens

På ét år har mere end 14.000 kursister fra hele verden lært om, hvordan bakterier udvikler og spreder resistens, og hvordan man tester bakterier for resistens. Det er...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
02 MAJ

Langt de fleste fødevarer i EU overholder pesticidreglerne

Ingen pesticidrester er fundet i over halvdelen af de mere end 84.000 fødevarer, som har været igennem EU-landenes pesticidkontrol i 2015. Kun i knap 3% af prøverne er...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
21 MAR

Salmonella i svinekød kan opdages på den halve tid

En ny metode udviklet på DTU Fødevareinstituttet halverer den tid, det tager slagterier at teste for sygdomsfremkaldende salmonellabakterier i svinekød. Testen kan spare...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
08 MAR

Danskerne ved mere om resistente bakterier end andre i EU

Danskere ved mere end mange andre europæere om antibiotikaresistente bakterier, og hvorfor de udgør en trussel mod menneskers sundhed. Det viser en undersøgelse fra den...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
02 MAR

DTU-aktie i at EU stempler fire stoffer som hormonforstyrrende

På dansk forslag har EU i februar 2017 besluttet at anerkende, at fire phthalater er hormonforstyrrende for mennesker. DTU Fødevareinstituttet har bidraget med en væsentlig...

Sundhed og sygdomme Fødevaresikkerhed
28 FEB

Høj grad af antibiotikaresistens i bakterier i EU

En høj grad af resistens overfor gængse antibiotikatyper er fundet blandt bakterier i både mennesker og dyr i Europa. En rapport med nye EU-tal understreger, at antibiotikaresistens...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
22 FEB

Deltag i EFSA’s åbne panelmøder online

En flybillet er ikke nødvendig for at overvære den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA’s panelmøder i Parma, da alle møder i 2017 vil blive videostreamet.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
16 FEB

Nytænkning nødvendig for at bekæmpe antibiotikaresistens

For at bremse udviklingen af antibiotikaresistente bakterier er det nødvendigt at finde nye måder at forebygge og behandle infektioner i dyr, gentænke nutidens husdyrproduktion...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
14 FEB

Konference om globale løsninger på fødevaresikkerhedsudfordringer

Konferencen GoFood vil sætte fokus på globale løsninger på nogle af verdens mest presserende fødevaresikkerhedsudfordringer. DTU Fødevareinstituttet er medarrangør af...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
09 FEB

Zinkforbruget i svin er steget støt siden 2011

En oversigt over zinkforbruget i svin er blevet opdateret i DANMAP 2015 rapporten, efter der er fundet fejl i indberetningen af forbruget. De opdaterede data viser et...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
31 JAN

Information om tusindvis af kemikalier bare et museklik væk

Med en ny database har den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, gjort det nemt at få adgang til videnskabelige data om tusindvis af kemiske stoffers skadelige...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
26 JAN

På vej mod global overvågning af antibiotikaresistens

Spildevandanalyser fra 100 lande verden over skal bruges til at overvåge forekomsten af antibiotikaresistens i op mod halvdelen af jordens befolkning. Det er hensigten...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
24 JAN

Bliv klogere på hvordan One Health gør verden sundere

Kursister fra hele verden vil bruge en del af deres sommer i Danmark på at lære, hvordan One Health konceptet bruges til at løse problemer, der har betydning for sundhed...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme
04 JAN

Rekord mange listeria-dødsfald i Europa

Selvom antallet af registrerede listeriainfektioner i Europa er stagneret, har bakterien forårsaget rekord mange dødsfald i 2015. Det viser den årlige EU-rapport for 2015...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
2016
20 DEC

Pesticidrester i kosten 3. kvartal 2016

Af de prøver af frugt, grøntsager og korn, som er analyseret for sprøjterester i forbindelse med den danske pesticidkontrol fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
01 DEC

Ingen salmonellainfektioner fra danske æg

Af det rekord lave antal registrerede fødevarebårne salmonellatilfælde for 2015 er ingen tilskrevet danske æg. Det er første gang i salmonellasmittekilderegnskabets næsten...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
30 NOV

Årtiers kamp mod sygdomsfremkaldende mikroorganismer

Fødevaresikkerheden i Danmark er høj, men alligevel gør fødevareoverførte sygdomsfremkaldende mikroorganismer hvert år et betydeligt antal danskere syge. I over 30 år...

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
29 NOV

Dansk overvågning af antibiotika vigtig i kampen mod resistens

Den danske overvågning af antibiotikaforbrug og -resistensudvikling blandt dyr, mennesker og fødevarer har de sidste 20 år gjort det muligt - på et videnskabeligt grundlag...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
25 NOV

Dansk insektproduktion skal skabe miljøvenlige proteinkilder

Danmark skal være forgangsland for bæredygtig industriel produktion af insekter til foder og fødevarer. Det er udgangspunktet for et nyt projekt støttet af Innovationsfonden...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
23 NOV

Dansk frugt og grønt indeholder færrest sprøjterester

Ved at gå efter varer med danske flag i frugt og grøntafdelingen kan forbrugerne sikre sig en kost med færre sprøjterester. Danske afgrøder indeholder nemlig fortsat generelt...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
15 NOV

Danske dyr får stadig mindre antibiotika

Antibiotikaforbruget til danske dyr er fortsat faldet i 2015, især fordi svin får en stadig mindre mængde antibiotika. Derimod har alvorlige sygdomsudbrud blandt danske...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
08 NOV

Nyt partnerskab vil fremme fødevaresikkerheden globalt

DTU Fødevareinstituttet er gået sammen med Lunds Universitet, Hong Kong Polytechnic University og University of Bologna i et partnerskab, der vil arbejde for at fremme...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
03 NOV

Diplomingeniøruddannelse i fødevaresikkerhed og -kvalitet

DTU’s diplomingeniøruddannelse indenfor fødevareområdet har skiftet navn til Diplomingeniøruddannelse i fødevaresikkerhed og -kvalitet for bedre at afspejle de kompetencer...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevarekvalitet Fødevaresikkerhed
02 NOV

Se program til DANMAP seminar om antibiotikaforbrug og –resistens

Kom til seminar om antibiotikaforbrug og –resistens i Danmark, som DTU Fødevareinstituttet, Statens Serum Institut og DTU Veterinærinstituttet holder den 15. november...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
28 OKT

Næsten alle sprøjterester i fødevarer i EU er under tilladte niveauer

Sprøjterester er ikke fundet i mere end halvdelen af næsten 83.000 fødevareprøver, som EU’s medlemslande har udtaget til pesticidkontrol i 2014. Kun i cirka 3% af prøverne...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed

Abonnér


Nyt fra DTU Fødevareinstituttet

https://www.food.dtu.dk/nyheder?approved=%7B09F526DA-2C45-4853-B3A2-44D47D96D87C%7D&at=%7B559A7F23-40D3-470C-8825-436C20C291CF%7D.%7B701BF22C-CFF9-4451-B056-F542398575B2%7D.%7B9B46D53E-9DD2-485C-A46B-C561E95777D3%7D&descending=True&fr=1&lid=%7B09F526DA-2C45-4853-B3A2-44D47D96D87C%7D&mr=100&qt=TaggedItemSearch&sorton=DisplayDate&td=07-12-2018
20 SEPTEMBER 2019