Sygdomsfremkaldende mikroorganismer

VÆLG INTERVAL
RSS
2020
Coronavirus. Image: Colourbox.dk
05 NOV

Ny metode til at beregne sygdomsbyrden for COVID-19

Et europæisk forskningsnetværk, som DTU Fødevareinstituttet indgår i, har udarbejdet en metode til at beregne sygdomsbyrden for COVID-19.

Sundhed og sygdomme Bakterier og mikroorganismer
Gryde i kog. Foto: Colourbox.dk
26 OKT

Værktøj sikrer korrekt varmebehandling og nedkøling af mad

Danske fødevarevirksomheder kan benytte et nyt gratis værktøj fra Fødevarestyrelsen til at beregne den rette kombination af tid og temperatur...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevaresikkerhed
Mælk
22 SEP

”Nye” mælkesyrebakterier gør afrikansk kamelmælk sikker

Et DTU-ledet forskningsprojekt har fundet formlen for en frysetørret starterkultur, som afrikanske kamelmælksbønder kan bruge til at lave sikre, syrnede...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion
Campylobacter. Foto: CDC/ Dr. Patricia Fields, Dr. Collette Fitzgerald
02 SEP

Væsentlig flere danskere smittet med campylobacter i 2019

Antallet af registrerede campylobacterinfektioner er steget næsten en femtedel i 2019 og undersøgelser viser, at mange af årets campylobacterudbrud skyldes...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
Photo: Mikkel Adsbøl
18 AUG

Programmet er klar til seminar om fødevareoverførte sygdomme i Danmark

Programmet er på plads til seminaret om fødevareoverførte sygdomme den 2. september 2020, hvor DTU Fødevareinstituttet offentliggør den...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Coronavirus stamtræ
06 AUG

Bedre overvågning skal opdage sygdomsudbrud i opløbet

Et nyt europæisk forskningssamarbejde sigter mod at øge chancerne for, at udbrud med smitsomme sygdomme bliver identificeret, mens de er under opsejling. Forskere...

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Sundhed og sygdomme
Photo: Mikkel Adsbøl
23 JUN

Reservér dagen: Seminar om fødevareoverførte sygdomme i Danmark

Kom til seminar om fødevareoverførte sygdomme den 2. september 2020, hvor DTU Fødevareinstituttet offentliggør den årlige rapport om forekomsten...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Campylobacter. Foto: CDC/ Dr. Patricia Fields, Dr. Collette Fitzgerald
04 JUN

DTU er med til at efterforske sygdomsudbrud på Bornholm

Fødevarestyrelsen, DTU Fødevareinstituttet og Statens Serum Institut arbejder på højtryk for at finde kilden til et større, igangvæ...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Coronavirus stamtræ
06 MAJ

DTU udvikler global platform til deling af coronavirusdata

Et forskerteam på DTU arbejder sammen med europæiske partnere for hurtigt at oprette en platform, hvor forskere fra hele verden kan dele og hente rådata...

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Sundhed og sygdomme
Frosne ærter
04 MAJ

Korrekt håndtering af frosne grøntsager mindsker listeriasmitte

Hvis både producenter og forbrugere handler forsvarligt, er risikoen for at få en listeriainfektion af at spise frosne, blancherede grøntsager mindre...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Spildevand
29 APR

Toiletbesøg bidrager til overvågning af coronasmitte

Spildevandsanalyser kan afsløre, om antallet af smittede med COVID-19 i et område stiger eller falder, viser analyser fra DTU. De kan også vise, om en...

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Sundhed og sygdomme
Photo: Colourbox.dk
04 MAR

Sommerskole med fokus på, hvordan One Health gør verden sundere

Sommerskole i Danmark giver kursister fra hele verden mulighed for at lære, hvordan One Health konceptet kan løse problemer, der har betydning for mennesker...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Campylobacter. Foto: CDC/ Dr. Patricia Fields, Dr. Collette Fitzgerald
18 FEB

Luftanalyser afslører oftere campylobactersmitte i kyllinger

Sandsynligheden for at opdage campylobactersmitte i en kyllingeflok er firedoblet med en metode udviklet i et EU-projekt ledet af forskere fra DTU.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
Bakterievirus (bakteriofager) i færd med at angribe en bakterie. Billede taget af Dr Graham Beards.
13 FEB

Fund af kæmpevirus rokker ved opfattelsen af biologisk liv

Et internationalt forskerhold med deltagelse fra DTU har fundet verdens største bakteriofag-genomer, og det udfordrer vores betragtninger om biologisk liv. Arbejdet...

Gener og genomer Biologiske systemer
Photo: Colourbox.com
10 FEB

Arvtager til global resistensovervågning via spildevand søges

DTU-professor efterlyser i tidsskriftet Science nogle til at videreføre en global overvågning af antibiotikaresistente bakterier og smitsomme sygdomme via...

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Image supplied
02 JAN

Salmonella årsag til flest fødevarebårne sygdomsudbrud i Europa

Salmonellabakterier er skyld i næsten en tredjedel af alle registrerede fødevarebårne sygdomsudbrud i Europa. Campylobacterbakterier er dog stadig å...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
2019
Photo: Colourbox.com
21 NOV

DTU øger den internationale antibiotikaresistensrådgivning

FN’s fødevare- og landbrugsorganisation har udnævnt DTU Fødevareinstituttet som nyt referencecenter for antibiotikaresistens.

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed
Image: Human DNA. Philippe Plailly, Science Photo Library, Scanpix
19 NOV

Når antibiotika ikke virker - en af de største trusler mod sundheden

Hvert år koster antibiotikaresistens ifølge tal fra EU 25.000 europæere livet. WHO anser antibiotikaresistens for at være en af de største...

Bioteknologi og biokemi Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
E. coli bacteria / Image: CDC Image Library
22 OKT

Surmælksprodukt skal mindske kalvediarre og øge dyrevelfærden

Et forskningssamarbejde ledet af DTU vil udvikle et surmælksprodukt, der skal forebygge diarre i kalve. Det kan mindske dødeligheden samt føre til lavere...

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Produktionsdyr Fødevareproduktion Husdyrsygdomme Sundhed og sygdomme
Photo: Mikkel Adsbøl
07 OKT

Stadig mange fødevarebårne infektioner og udbrud i Danmark

Blandt de 64 registrerede sygdomsudbrud i 2018 er to sjældne og alvorlige udbrud. Det fremgår af årsrapporten over forekomsten af fødevarebå...

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed