Pressemeddelelser

VÆLG INTERVAL
RSS
2019
Campylobacterbakterier. Foto: CDC - Centers for Disease Control and Prevention
24 JUL

Pas på madbakterierne i sommervarmen

50 forbrugere er blevet syge af campylobacter fra dansk kyllingekød. Det reelle antal patienter kan være langt højere. Fødevarestyrelsen opfordrer...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Photo: Courage Kosi Setsoafia Saba. University for Development Studies, Ghana
08 MAR

Spildevand afslører antibiotikaresistens i hele verden

Spildevand kan afsløre, hvor mange antibiotikaresistente bakterier raske befolkninger bærer rundt på, viser et internationalt studie ledet af DTU.

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
Photo: Colourbox.com
05 FEB

Korn og kerner er godt for helbredet

Stort, årelangt forskningssamarbejde har dokumenteret, at fuldkorn i kosten er med til at holde type 2 diabetes og hjerte-karsygdomme fra døren.

Bakterier og mikroorganismer Ernæring og kostvaner Sundhed og sygdomme
2018
Graphic: National Food Institute. Similarity between farms in relation to resistance profiles.
23 OKT

Mere antibiotikaresistens i svin end i kyllinger i Europa

DTU har i det hidtil største metagenomstudie af landbrugsdyr fundet mere antibiotikaresistens i svin end kyllinger, men flere forskellige resistensgener blandt kyllingerne...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer
Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark
02 OKT

Antibiotikaforbruget til dyr er faldet for fjerde år i træk

Forbruget af antibiotika til dyr er faldet i 2017, viser den årlige DANMAP-overvågning. Det er fjerde år i træk, at forbruget er gået ned...

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Photo: Centers for Disease Control and Prevention
13 SEP

Stabilt antal salmonellainfektioner og flere udbrud opdages

Antallet af danskere, der er blevet syge af salmonella i 2017, er på niveau med de seneste år. Samtidig opdager nye metoder flere udbrud. Det viser årsrapporten...

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
Image: DTU Fødevareinstituttet
01 JUN

Naturens forsvarsmekanismer kan mindske antibiotikaforbrug

Forskere på DTU har identificeret naturlige peptider, som bekæmper bakterier og derved mindsker behovet for brug af antibiotika.

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Produktionsdyr Sundhed og sygdomme
Photo: Colourbox.com
05 APR

Brug af DNA-data til at skræddersy medicinsk behandling

En metode, som er videreudviklet på DTU Fødevareinstituttet bruger viden om sygdomsfremkaldende mikroorganismers DNA-profil til at sikre, at patienter få...

Gener og genomer Sundhed og sygdomme Bakterier og mikroorganismer
Photo: Colourbox.com
08 FEB

Fremtidens alkohol kan laves af overskudsmælkesukker

Ny teknologi fra DTU kan omdanne mælkesukkeret i mejerispildprodukter til alkohol. Den nystiftede virksomhed bag teknologien har fået startkapital fra CAPNOVA...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Fødevareteknologi Bakterier og mikroorganismer
2016
Photo: Courage Kosi Setsoafia Saba. University for Development Studies, Ghana
16 MAR

Spildevand skal bruges til at forebygge infektionssygdomme

Spildevandsprøver fra hele verden strømmer ind på DTU Fødevareinstituttet for at afsløre, hvor mange sygdomsfremkaldende mikroorganismer...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug
2015
Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark
08 OKT

Fald i antibiotikaforbruget til dyr

Antibiotikaforbruget til dyr er faldet i 2014 især på grund af et mindre forbrug til svin. Kritisk vigtige antibiotika, der bliver brugt til at behandle mennesker...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark
08 OKT

Danskerne henter stadig meget antibiotika på apoteket

Efter mange års støt stigning er mængden af antibiotika, der sælges til mennesker i Danmark, stagneret siden 2011. Det viser årets DANMAP...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Fødevareproduktion Bakterier og mikroorganismer
Photo: Colourbox.com
25 AUG

Flest salmonellainfektioner kommer fortsat fra udlandsrejser

Næsten hver anden registrerede salmonellainfektion har danskerne taget med hjem fra udlandet i 2014. Rejser er dermed fortsat den største kilde til sygdom...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
Photo: Colourbox.dk
19 AUG

Toiletaffald giver viden om sygdommes globale smitteruter

Analyse og gensekventering af sygdomsfremkaldende mikroorganismer og resistente bakterier i toiletaffald fra internationale fly kan være starten på en ny m...

Bakterier og mikroorganismer Gener og genomer Bioteknologi og biokemi
Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark
30 JUL

Fire personer syge af listeria fra fiskeproducent

Fire personer er konstateret syge med en type listeria, som er fundet på fiskevirksomheden Hjerting Laks. Koordineringen af udbruddet er sket i regi af Den Centrale...

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed
COMPARE logo
20 JAN

Danmark i spidsen for global bekæmpelse af infektionssygdomme

Et stort EU-projekt med 28 europæiske partnere skal gøre det hurtigere på globalt plan at opdage og reagere på sygdomsudbrud blandt mennesker og...

Gener og genomer Bioteknologi og biokemi Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
2014
Photo: Mikkel Adsbøl
13 NOV

Den reelle sygdomsbyrde ved fødevarebårne infektioner

Campylobacter er den fødevarebårne bakterie, der bidrager mest til sygdomsbyrden i Danmark. Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Sundhed og sygdomme Matematisk modellering
Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark
02 OKT

Stigning i forbruget af antibiotika til mennesker

Efter et lille fald i forbruget i 2012, blev der igen i 2013 brugt mere antibiotika til behandling af mennesker i Danmark, viser årets DANMAP rapport fra Statens...

Bakterier og mikroorganismer Sundhed og sygdomme
Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark
30 SEP

Færre resistente bakterier i dansk kyllingekød

Betydeligt færre resistente ESBL-bakterier er fundet i dansk kyllingekød i 2013 sammenlignet med året før. Derimod er forekomsten af ESBL-bakterier...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr
Photo: Centers for Disease Control and Prevention
30 JUN

Dansk indsats mod antibiotikaresistens inspirerer i USA’s kongres

Danmarks systematiske og videnskabelige strategi for at bekæmpe antibiotikaresistens i fødevareproduktionen har været på dagsordenen ved et informationsm...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareproduktion Bakterier og mikroorganismer
https://www.food.dtu.dk/nyheder/pressemeddelelser?approved=%7B835C973E-8285-444D-B9BE-3D1984B8CBE1%7D&at=%7B559A7F23-40D3-470C-8825-436C20C291CF%7D.%7B3F2A7F37-83AF-4BD8-A085-0BC04DA3EA92%7D.%7B18E4440F-E64C-4CF1-BDD9-860D6747C02D%7D.%7B0DE95AE4-41AB-4D01-9EB0-67441B7C2450%7D.%7B11111111-1111-1111-1111-111111111111%7D.%7B53B72EE0-CA81-4497-9E72-C02BA18BBDC8%7D&descending=True&fr=1&mr=10&qt=TaggedItemSearch&sorton=DisplayDate&td=26-08-2019
13 AUGUST 2020