Nyt fra EFSA

VÆLG INTERVAL
RSS
2019
10 OKT

Vurdering af den rette alder at indføre overgangskost til spædbørn

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har ud fra en litteraturgennemgang vurderet, at der ikke er en bestemt alder, hvor alle spædbørn i Europa skal starte...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
20 SEP

Opdaterede referenceværdier for næringsstoffer i kosten

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har færdiggjort en opdatering af referenceværdierne for 34 forskellige næringsstoffer i kosten.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
05 AUG

Pointer fra EFSA-konference samlet

En særudgave af EFSA Journal opsummerer den viden og de pointer, som blev præsenteret på EFSA’s tredje videnskabelige konference.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
25 JUL

EFSA identificerer det næste årtis vigtigste forskningsbehov

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har fremlagt en liste over, hvor der er størst behov for yderligere forskning for at sikre den bedste fødevaresikkerhedslovgivning...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
24 JUL

Pas på madbakterierne i sommervarmen

50 forbrugere er blevet syge af campylobacter fra dansk kyllingekød. Det reelle antal patienter kan være langt højere. Fødevarestyrelsen opfordrer til at huske køkkenhygiejnen...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
09 JUL

Dusør for værktøj, der kan automatisere litteratursøgninger

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har udlovet 60.000 euro i en crowdsourcing konkurrence om at udvikle det bedste værktøj til at gennemgå videnskabelig...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
02 JUL

Langt de fleste fødevarer i EU overholder pesticidreglerne

Ingen sporbare pesticidrester er fundet i over halvdelen af de mere end 88.000 fødevarer, som er testet i EU-landenes pesticidkontrol i 2017. Det viser EFSA’s seneste...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
24 JUN

EFSA leder efter nye medlemmer af bestyrelsen

EFSA skal forny sin bestyrelse og inviterer interesserede kandidater til at ansøge inden den 19. juli 2019 om en af de syv poster, der bliver ledige.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
18 JUN

Vær online observatør ved EFSA-møder

Interesserede observatører har mulighed for at deltage online i to møder i Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA – i møde i den Videnskabelige Komité den 25...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed
07 JUN

Danskere er blandt Europas mest vidende om fødevaresikkerhed

Danskere ved mere om fødevarerelaterede risici end den gennemsnitlige europæer. Det viser en forbrugerundersøgelse, som den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
06 JUN

Kun få overskridelser af reglerne for veterinære lægemidler i EU

Næsten alle rester af veterinære lægemidler og forurenende stoffer, som er fundet i prøver fra dyr og animalske produkter i EU’s medlemslande, overholder gældende EU...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
13 MAJ

Høring: Vurdering af den rette alder at indføre skemad

Modermælk eller modermælkserstatning kan dække langt de fleste spædbørns næringsbehov i de første seks måneder, konkluderer en videnskabelig vurdering fra EFSA. Vurderingen...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
10 MAJ

EU and My Food

En ny informationskampagne fra EFSA sætter fokus på EU’s rolle inden for fødevaresikkerhed, dyrevelfærd og plantesundhed: #EUandMyFood.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed
24 APR

Huller i danskeres viden om kemikalieblandinger

Hver anden dansker ved ikke, at der kan være kombinationseffekter ved eksponering for flere kemikalier på én gang, ifølge en undersøgelse af europæeres viden om kemikalieblandinger...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
09 APR

Harmoniseret tilgang til risikovurdering af kemikalieblandinger

EFSA’s risikovurderinger skal via en harmoneret tilgang tage højde for de potentielle risici for kombinationseffekter, som mennesker og dyr kan være udsat for, når de...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
07 MAR

Stadig store problemer med antibiotikaresistens i EU

En rapport med nye EU-tal viser en fortsat stigning i forekomsten af bakterier, som er resistente over for antibiotikatyper, der bruges til at behandle syge mennesker...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
20 FEB

Mere ambitiøse mål vejen til mindre salmonellasmitte i Europa

Et nyt mål om, at kun 1% af æglæggerne i en flok må være smittet med salmonella, vil formentligt kunne halvere antallet af fødevareoverførte salmonellatilfælde i EU...

Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed
07 FEB

Guide til at kommunikere usikkerhed i risikovurderinger

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har udviklet en guide som hjælp til at skræddersy budskaber til forskellige målgrupper om risici i fødevarekæden.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
22 JAN

EFSA vil dele data via en open-access platform

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, er ved at gøre klar til at offentliggøre en stor del af de overvågningsdata, EU-medlemslandene hvert år indsamler og...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
15 JAN

Ti år som EFSA samarbejdscenter i Danmark

DTU Fødevareinstituttet har i ti år været bindeled mellem Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, og den danske befolkning og fødevareindustri.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
14 JAN

EFSA holder 11 åbne panelmøder i 2019

Interesserede observatører kan i løbet af 2019 deltage i 11 åbne panelmøder i Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
08 JAN

Salmonella- og campylobacterinfektioner er stagneret i Europa

Antallet af Europæere, der får en salmonella- eller campylobacterinfektion, er stagneret. Det vil kræve nye tiltag at nedbringe antallet at syge yderligere, konkluderer...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
2018
12 DEC

Medisterpølse formodet smittekilde til salmonellaudbrud

DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut efterforsker et større udbrud med salmonella. Nu viser en undersøgelse, at medisterpølse er en formodet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
11 DEC

Beregn kostreferenceværdier med nyt online værktøj

Et nyt interaktivt værktøj fra EFSA giver adgang til information om, hvor store mængder af forskellige næringsstoffer folk har brug for i kosten.

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner
05 DEC

Fortæl EFSA hvad du mener om tre høringer

Det er muligt at give din mening til kende om to vejledninger og en videnskabelig vurdering, som den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har sendt i høring...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
20 NOV

Ny markant lavere grænse for indtag af dioxiner

EFSA har nedsat grænsen for et tolerabelt indtag af dioxiner markant. De fleste danskere overskrider den nye indtagsgrænse, viser tal fra DTU.  

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
06 NOV

Overvær møde i EFSA’s Videnskabelige Komité

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, inviterer interesserede observatører til at overvære det næste møde i den Videnskabelige Komité den 21.22. november...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
31 AUG

EFSA-database med information om flere kemiske stoffer

EFSA har udvidet og opgraderet sin OpenFoodTox database, som nu indeholder toksikologiske data for mere end 4.750 kemiske stoffer.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
22 AUG

Næsten alle fødevarer i EU overholder pesticidreglerne

Godt halvdelen af de mere end 84.600 fødevareprøver, som EU’s medlemslande har udtaget til pesticidkontrol i 2016, er helt fri for sporbare sprøjterester, viser EFSA...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
01 AUG

Lær om brugen af nanoteknologi i fødevarefremstillingen

En ny video fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, viser, hvordan viden om ingrediensers nanostrukturer bliver brugt til at udvikle nye og sunde fødevarer...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevareteknologi Nanopartikler
06 JUL

Europæiske listeriainfektioner mistænkt fra frosne, ungarske grøntsager

Frosne majskerner og andre frosne grøntsager er ifølge den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, den sandsynlige kilde til et europæisk listeriaudbrud, som bl...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
02 JUL

Blanding af pesticider giver lavere fødselsvægt hos rotter

Hvis drægtige rotter får en blanding af pesticider i doser, som hver især ikke er skadelige, risikerer de at få afkom med nedsat fødselsvægt, viser studier fra DTU...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
27 JUN

KU og DTU gøder jorden for mere samarbejde om fødevareforskning

DTU og KU har kortlagt deres styrker indenfor forskning i sunde og bæredygtige fødevarer, som sammen med virksomheder kan bruges til at løse de komplekse udfordringer...

Fødevarer, fisk og landbrug
06 JUN

Eksperter fra DTU udpeget til EFSA paneler

EFSA har valgt de fødevaresikkerhedseksperter – inklusiv tre DTU ansatte – som skal sidde i organisationens videnskabelige paneler de næste tre år.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
22 MAJ

Konkurrence skal automatisere videnskabelig dataindsamling

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har igangsat en crowdsourcing konkurrence for at få udviklet den bedste nye algoritme, der kan lette dataindsamlingsarbejdet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
15 MAJ

Vurdering af det højeste D-vitaminindtag spædbørn kan tåle

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har sendt en videnskabelig vurdering af den øvre tolerable grænse for spædbørns indtag af D-vitamin til høring med svarfrist...

Fødevarer, fisk og landbrug Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed
02 MAJ

Nordiske anbefalinger for fluorstoffer i fødevareemballage

DTU Fødevareinstituttet har sammenfattet anbefalinger fra de nordiske lande for risikohåndtering af fluorerede stoffer i fødevareemballage af pap og papir.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
27 MAR

Deltag online i EFSA’s møder om bl.a. foderstoffer

Online observatører kan tilmelde sig den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA’s åbne møder i det videnskabelige panel for foderstoffer og i den videnskabelige...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
06 MAR

Brug for bedre data i kampen mod listeriabakterier

Der er brug for bedre europæiske data om forekomsten af listeriabakterien i spiseklare fødevarer samt større viden i hele fødevarekæden om sundhedsrisikoen for sårbare...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
06 FEB

Arbejdsgrupper spotter fremtidens fødevareproblemer

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har nedsat arbejdsgrupper på tværs af lande og organisationer til at identificere mulige problemer, der kan udgøre en...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
11 JAN

Antallet af salmonellatilfælde falder ikke længere i EU

Antallet af salmonellainfektioner i Europa er faldet i flere år, men er nu stagneret. Campylobacter er dog stadig den fødevarebårne bakterie, der gør flest europæere...

Bakterier og mikroorganismer Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
04 JAN

Deltag i EFSA's åbne møder

Interesserede observatører kan i løbet af 2018 deltage i 12 åbne møder i Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
2017
04 DEC

Deltag i europæisk program for risikovurderinger

Ansøg om at deltage i EFSA’s fellowship-program for at styrke evnen til at udarbejde robuste og forskningsbaserede risikovurderinger.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
30 NOV

Risikovurderinger i går, i dag og i morgen

Symposium samler 300 deltagere for at stille skarpt på datidens, nutidens og fremtidens udfordringer for risikovurderinger. DTU Fødevareinstituttet er medarrangør.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
02 OKT

Overvær møde i EFSA’s panel for genmodificerede organismer

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, inviterer interesserede observatører til at overvære det næste møde i det videnskabelige panel for genmodificerede organismer...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
22 AUG

Mere viden om listeriabakterier skal sikre sårbare forbrugere

Flere års stigning i antallet af registrerede listeriainfektioner i Europa har fået den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, til at udarbejde en opdateret videnskabelig...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
21 JUN

Åbent møde i EFSA’s panel for pesticider

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, inviterer interesserede observatører til at overvære det næste møde i det videnskabelige panel for pesticider. Invitationen...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
14 JUN

Overvær EFSA’s Videnskabelige Komité i aktion

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, inviterer interesserede observatører til at overvære det næste møde i den Videnskabelige Komité. Invitationen er et led...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
09 JUN

Er du EFSA’s nye fødevaresikkerhedsekspert?

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, søger eksperter til at indgå i ti paneler, som laver risikovurderinger til beskyttelse af forbrugere, dyr og planter...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
02 MAJ

Langt de fleste fødevarer i EU overholder pesticidreglerne

Ingen pesticidrester er fundet i over halvdelen af de mere end 84.000 fødevarer, som har været igennem EU-landenes pesticidkontrol i 2015. Kun i knap 3% af prøverne er...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
08 MAR

Danskerne ved mere om resistente bakterier end andre i EU

Danskere ved mere end mange andre europæere om antibiotikaresistente bakterier, og hvorfor de udgør en trussel mod menneskers sundhed. Det viser en undersøgelse fra den...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
28 FEB

Høj grad af antibiotikaresistens i bakterier i EU

En høj grad af resistens overfor gængse antibiotikatyper er fundet blandt bakterier i både mennesker og dyr i Europa. En rapport med nye EU-tal understreger, at antibiotikaresistens...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
22 FEB

Deltag i EFSA’s åbne panelmøder online

En flybillet er ikke nødvendig for at overvære den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA’s panelmøder i Parma, da alle møder i 2017 vil blive videostreamet.

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
16 FEB

Nytænkning nødvendig for at bekæmpe antibiotikaresistens

For at bremse udviklingen af antibiotikaresistente bakterier er det nødvendigt at finde nye måder at forebygge og behandle infektioner i dyr, gentænke nutidens husdyrproduktion...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme
31 JAN

Information om tusindvis af kemikalier bare et museklik væk

Med en ny database har den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, gjort det nemt at få adgang til videnskabelige data om tusindvis af kemiske stoffers skadelige...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
04 JAN

Rekord mange listeria-dødsfald i Europa

Selvom antallet af registrerede listeriainfektioner i Europa er stagneret, har bakterien forårsaget rekord mange dødsfald i 2015. Det viser den årlige EU-rapport for 2015...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
2016
28 OKT

Næsten alle sprøjterester i fødevarer i EU er under tilladte niveauer

Sprøjterester er ikke fundet i mere end halvdelen af næsten 83.000 fødevareprøver, som EU’s medlemslande har udtaget til pesticidkontrol i 2014. Kun i cirka 3% af prøverne...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
27 OKT

Overvær møde i EFSA’s panel for fødevarekontaktmaterialer

Observatører er velkomne til at overvære det næste møde i den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA’s) panel for fødevarekontaktmaterialer, enzymer, aromastoffer...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
10 OKT

Åbent møde i EFSA’s videnskabelige komité

Observatører er velkomne til at overvære det næste møde i den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA’s) videnskabelige komité til november 2016. De åbne møder er...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
19 SEP

Oplev EFSA’s panel for genmodificerede organismer i aktion

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, inviterer interesserede observatører til at overvære det næste møde i det videnskabelige panel for genmodificerede organismer...

Fødevarer, fisk og landbrug Gener og genomer
22 AUG

Data om potentielt sundhedsskadelige bioaktive stoffer i planter

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har offentliggjort en database med information om bioaktive stoffer i ca. 900 planter. Databasen kan være en hjælp til...

Fødevaresikkerhed
15 AUG

Overvær møde i EFSA’s panel for fødevareingredienser

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, inviterer interesserede observatører til at overvære det næste møde i det videnskabelige panel for fødevareingredienser...

Fødevarer, fisk og landbrug
09 AUG

Åbent møde i EFSA’s panel for mikrobiologiske forureninger

Observatører er velkomne til at overvære det næste møde i den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA’s) panel for mikrobiologiske forureninger til september 2016...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
05 JUL

Begræns indtaget af abrikoskerner og undgå forgiftninger

Ved at spise en halv stor abrikoskerne, svarende til et kvart gram, risikerer voksne at overskride den sikre grænse for indtag af stoffer, som i kroppen bliver omdannet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
09 JUN

EFSA søger nye medlemmer til to ekspertpaneler

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, søger eksperter til at indgå i to paneler, som laver risikovurderinger indenfor fødevareingredienser og fødevareemballage...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
02 JUN

Gængse udtryk om fødevaresikkerhed forklaret

Et nyt online opslagsværk fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, indeholder forklaringer på mere end 250 af de mest brugte ord og udtryk indenfor risikovurdering...

Fødevaresikkerhed
23 MAJ

Observatører velkomne til møde i EFSA’s panel for pesticider

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, inviterer interesserede observatører til at overvære det næste møde i det videnskabelige panel for pesticider. Invitationen...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
03 MAJ

Europæiske data for fødevareindtag og kemiske forureninger

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har offentliggjort data for, hvad europæerne spiser såvel som tal for forskellige kemiske forureninger i fødevarer på...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Ernæring og kostvaner
01 MAJ

EFSA vurderer igen bisphenol A’s påvirkning af immunforsvaret

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, vil vurdere nye forskningsresultater fra Holland, som viser, at bisphenol A kan skade immunforsvarets udvikling hos rotter...

Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
18 APR

Symposium om risikovurdering af kemikalie-cocktails

Hør om den nyeste forskning indenfor risikovurdering, når mennesker er udsat for adskillige stoffer i en kemikalie-cocktail, på et symposium i Holland den 18-19. maj...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
07 APR

Åbent møde i EFSA’s panel for kemiske fødevareforureninger

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, inviterer interesserede observatører til at overvære det næste møde i det videnskabelige panel for kemiske fødevareforureninger...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
17 MAR

EFSA’s samarbejde med danske fødevareaktører

Samarbejde mellem EFSA og danske aktører indenfor fødevareområdet er på dagsordenen, når den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets direktør Bernhard Url er på besøg...

Fødevarer, fisk og landbrug
18 FEB

Resistensudviklingen i Europa går den forkerte vej

Nye EU-tal viser en stigning i forekomsten af antibiotikaresistente bakterier i Europa. En høj grad af resistens er fundet blandt både campylobacter- og salmonellabakterier...

Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
12 FEB

Stadig flere bliver syge af campylobacter og listeria i EU

Med et stigende antal registrerede sygdomstilfælde forårsaget af campylobacter er bakterien stadig den mest almindelige årsag til fødevareoverførte sygdomme i Europa...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Husdyrsygdomme Bakterier og mikroorganismer
04 JAN

Deltag i EFSA’s høringer

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, planlægger at gennemføre 21 offentlige høringer i løbet af 2016. For at flest muligt får chancen for at sende høringssvar...

Fødevarer, fisk og landbrug
2015
14 DEC

Se highlights fra EFSA-konference om fremtidens fødevaresikkerhed

En lang række optagelser fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets, EFSA’s videnskabelige konference om fremtidens fødevaresikkerhed er blevet offentliggjort. Du...

Fødevaresikkerhed
19 NOV

Samlet info om temaer på food.dtu.dk

Antibiotikaresistens, ernæring og kostvaner, kemikaliepåvirkninger, risikovurdering samt sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Det er overskrifterne for fem nye temasites...

Fødevaresikkerhed
10 AUG

Kroatisk fødevaresikkerhedskonference med dansk islæt

Den første fødevaresikkerhedskonference i Kroatien bliver holdt den 6-7. oktober 2015 med fokus på risikovurderinger. Seniorrådgiver Max Hansen fra DTU Fødevareinstituttet...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
30 JUL

Fakta om listeria i fødevarer

Listeriabakterier findes overalt i naturen og på alle rå fødevarer i et vist omfang. Kun ganske få ellers raske mennesker bliver syge af bakterien, men for personer med...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
22 JUL

Værktøjer til at håndtere videnskabelig usikkerhed i risikovurderinger

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har udviklet en værktøjskasse med metoder, som kan bruges til at analysere den videnskabelige usikkerhed i risikovurderinger...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
25 JUN

Tre kopper kaffe om dagen er OK for de fleste voksne

Raske voksne vil generelt ikke opleve bivirkninger ved et koffeinindtag på mindre end 400 mg dagligt, hvilket svarer til tre kopper kaffe dagligt. Grænsen for et sikkert...

Fødevaresikkerhed Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug Sundhed og sygdomme
08 JUN

EFSA: Akrylamid i maden kan øge risikoen for kræft

Akrylamid i maden øger potentielt risikoen for at udvikle kræft for forbrugere i alle aldre, konkluderer den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) i en netop offentliggjort...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
19 MAJ

Dansk input til database over europæernes kostvaner

Database over europæernes kostvaner har den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA opdateret, så den indeholder information fra 100.000 forbrugere i 23 EU-medlemslande...

Ernæring og kostvaner Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed
27 APR

Forbrugervenlig information om sprøjterester i fødevarer

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, vil hjælpe lægfolk til at få et nuanceret billede af indholdet af sprøjterester i fødevarer på det europæiske marked...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
23 APR

EFSA åbner varehus med fødevaresikkerhedsdata

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, har etableret et datavarehus, som skal sikre offentligheden adgang til de fødevaresikkerhedsdata, EFSA ligger inde med...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
29 MAR

Konference om risikovurdering og fødevaresikkerhed i fremtiden

Hvilke udfordringer og muligheder er der for, at risikovurdering kan bidrage til udviklingen af lovgivningen på fødevaresikkerhedsområdet i fremtiden? Det stiller den...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
24 MAR

EFSA videoer gør fødevarevidenskab lettere at forstå

En række videoer fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, forklarer videnskaben bag de risikovurderinger, EFSA udarbejder. Videoerne dækker en bred vifte...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
18 MAR

Optagelser fra seminar om danskernes kostvaner

Fisk og grønt fylder mere i danskernes kost, mens sukkersødede sodavand fylder mindre. Det er nogle af hovedkonklusionerne i den seneste nationale undersøgelse af danskernes...

Ernæring og kostvaner
10 MAR

Lav antibiotikaresistens i Danmark

Danmark klarer sig generelt godt i EU, hvad angår forekomsten af antibiotikaresistente bakterier i mennesker, kød og dyr. Danmark har et relativt lavt niveau af resistens...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer
23 FEB

DTU Fødevareinstituttet fastholder vurdering af bisphenol A

Efter at have gransket den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA's nye sundhedsvurdering af bisphenol A, fastholder DTU Fødevareinstituttet sin vurdering af stoffet...

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme Fødevarer, fisk og landbrug
18 FEB

Flere syge af listeriabakterier i Europa

Antallet af mennesker, der bliver syge af listeriabakterier i Europa, er steget for femte år i træk, mens sygdomstilfælde forårsaget af campylobacterbakterier er stagneret...

Fødevarer, fisk og landbrug Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer
2014
12 DEC

Tilladte niveauer af sprøjterester i næsten alle fødevarer i EU

Næsten alle prøverne i en undersøgelse af fødevarer solgt indenfor EU overholder grænseværdierne for sprøjterester, og over halvdelen af prøverne indeholder slet ingen...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
09 OKT

Ny stigning i antibiotikaforbruget til dyr

Antibiotikaforbruget til dyr fortsatte med at stige i 2013 – især på grund af et større forbrug til svin. Dog er forbruget til svin 12 % lavere end i 2009. Kritisk vigtige...

Fødevaresikkerhed Produktionsdyr Fødevarer, fisk og landbrug Bioteknologi og biokemi
26 SEP

Samarbejde om forskning i MRSA

DTU Fødevareinstituttet er ikke udelukket fra et forskningsprojekt, som skal kortlægge smittevejene for svine-MRSA, hvilket Ingeniøren ellers skriver den 26. september...

Fødevaresikkerhed Bakterier og mikroorganismer Fødevarer, fisk og landbrug Produktionsdyr
27 AUG

Se EFSA seminar om risikovurdering

Se seminar om Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA’s arbejde med at udarbejde risikovurderinger af fødevarer på YouTube. EFSA holdt seminaret den 25. juni...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
19 AUG

Fakta om listeria i fødevarer

Listeriabakterier findes overalt i naturen og på alle rå fødevarer i et vist omfang. Kun ganske få ellers raske mennesker bliver syge af bakterien, men for personer med...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Bioteknologi og biokemi
15 AUG

Fødevaresikkerheden i Danmark er generelt meget høj

Lande med et effektivt overvågningssystem har helt naturligt større sandsynlighed for at påvise flere tilfælde af sygdom. Det er derfor ikke muligt at sammenligne forekomsten...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Bakterier og mikroorganismer
03 JUL

Akrylamid i maden kan øge risikoen for at udvikle kræft

Akrylamid i maden øger potentielt risikoen for at udvikle kræft, slår den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, fast i en foreløbig videnskabelig vurdering. DTU...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug Organisk kemi
2013
17 DEC

Sødemidlet aspartam er ikke sundhedsskadeligt

Sødemidlet aspartam, som bliver brugt i blandt andet lightsodavand, udgør ikke en sundhedsmæssig risiko for mennesker i de mængder, der bliver brugt i dag. Det konkluderer...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
15 JUL

EFSA vil vurdere risikoen ved akrylamid

Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, vil foretage en risikovurdering af akrylamid i fødevarer. Det sker på anmodning fra EU Kommissionen. DTU Fødevareinstituttet...

Fødevaresikkerhed Fødevarer, fisk og landbrug
https://www.food.dtu.dk/nyheder/nyt-fra-efsa?approved=%7B6C156E61-1079-456E-A7F6-28B09510A663%7D&at=%7B559A7F23-40D3-470C-8825-436C20C291CF%7D.%7B701BF22C-CFF9-4451-B056-F542398575B2%7D&descending=True&fr=1&mr=100&qt=TaggedItemSearch&sorton=DisplayDate&td=17-11-2019
12 DECEMBER 2019