Gå til primært indhold (tryk enter).

DTU Fødevareinstituttet

  • Forskning
  • Innovation
  • Rådgivning
  • Uddannelse
  • Temaer
  • Publikationer
  • Nyheder
  • Om os
  • Kontakt
  • Dansk
  • Engelsk
  • Søg
  • Om os
  • Kontakt
    • Dansk
    • Engelsk
Udforsk
  1. Forside
  2. Temaer
  3. Sygdomsfremkaldende mikroorganismer
DEL På

Sygdomsfremkaldende mikroorganismer

Hvert år bliver tusindvis syge på grund af fødevareoverførte sygdomsfremkaldende mikroorganismer som salmonella og især campylobacter. Fødevaresikkerheden er dog generelt høj i Danmark ikke mindst pga. et godt samarbejde mellem forskere, myndigheder og fødevareindustrien.

DTU Fødevareinstituttets forskning og rådgivning omfatter at overvåge udviklingen i forekomsten af sygdomsfremkaldende mikroorganismer, deltage i eftersporingen af udbrud, udvikle hurtige analysemetoder og modeller til at forudsige vækst, overlevelse og inaktivering samt strategier til at forhindre mikroorganismerne i at nå frem til forbrugerne gennem fødevarekæden. Instituttet har også stor fokus på global spredning af sygdomsfremkaldende mikroorganismer og sygdomsbyrdestudier.

Generelt om sygdomsfremkaldende mikroorganismer Internationalt i front mod salmonella Global spredning Prædiktiv mikrobiologi Sygdomsbyrde
DK: Illustration af salmonellabakterie. Foto: DTU Fødevareinstituttet | EN: Illustration of salmonella bacteria. Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark

International frontløber

Lær om de danske erfaringer med salmonellabekæmpelse

DK: Globus illustration af microbial identifier globus. Foto: DTU Fødevareinstituttet | EN: Globus illustration of global microbial identifier. Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark

Globalt system for sygdomsforebyggelse

Læs om GMI - et globalt system for sygdomsforebyggelse baseret på genomsekvensdata fra mikroorganismer

DK: Agarplade (Listeria) . Foto: Mikkel Adsbøl | EN:  Agar plate (Listeria). Photo: Mikkel Adsbøl

Fakta om listeria i fødevarer

Læs om bakterien, muligheder for at undgå listeria og DTU Fødevareinstituttets rådgivning

DK: DNA. Foto: DTU Fødevareinstituttet | EN: DNA. Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark

Center for Genomisk Epidemiologi

Læs om Center for Genomisk Epidemiologi, som vil lave verdenskort over bakterier

DK: lup. Foto: Colourbox.dk | EN: Magnifying Glass. Photo: Colourbox.dk

Udbrudsefterforskning

Læs om DTU Fødevareinstituttets rolle i det nationale beredskab for fødevarebårne og vandoverførte sygdomme

DK: Publikationer. Foto: Colourbox.dk | EN: Publications. Photo: Colourbox.dk

Publikationer

Find publikationer om forekomsten af zoonotiske bakterier i fødevarer, dyr og mennesker i Danmark

Forskningsgrupper

  • Fødevarebårne Patogener og Epidemiologi
  • Genetisk Epidemiologi
  • Helhedsvurdering
Abonnér på Nyt fra DTU Fødevareinstituttet

Nyt om sygdomsfremkaldende mikroorganismer

Se alle nyheder om sygdomsfremkaldende mikroorganismer

Program for seminar om sygdomme overført fra fødevarer og dyr

DTU Fødevareinstituttet præsenterer den årlige rapport om forekomsten af zoonoser – sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker - på et seminar den 21. juni 2023.

Kom til seminar om sygdomme overført fra fødevarer og dyr

DTU Fødevareinstituttet præsenterer den årlige rapport om forekomsten af zoonoser – sygdomme, der kan smitte fra dyr og fødevarer til mennesker - på et seminar den 21. juni 2023.

Photo: Colourbox.dk

Antibiotikaresistens i dyr og kød ligger generelt stabilt

Forekomsten af antibiotikaresistens i bakterier fra fødevareproducerende dyr og kød i Danmark var stabilt eller faldende i 2021. Et par bemærkelsesværdige fund af kritisk resistens er dog identificerede, viser den årlige DANMAP-overvågning.

DK: Agarplade (antibiotikaresistens). Foto:  Mikkel Adsbøl | EN: agar plate (antibiotic resistance). Photo:  Mikkel Adsbøl

Antibiotikaforbruget til dyr falder fortsat

Reduktionen i antibiotikaforbruget til dyr var særlig markant i 2021. Dels på grund af de to tons, der ikke længere bruges til mink, dels fordi antibiotikaforbruget til både svin, fjerkræ og fisk var lavere end året før. Det viser DANMAP-rapporten for 2021 fra Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet.

Se alle nyheder om sygdomsfremkaldende mikroorganismer

DTU Fødevareinstituttet

Adresse

Kemitorvet
Bygning 202
2800 Kgs Lyngby

E-mail: food@food.dtu.dk
Phone: +45 35 88 70 00

Genveje

  • Telefonbog
  • Find vej
  • Ledige stillinger
  • Abonnér på Nyt fra DTU Fødevareinstituttet
  • Institutter og centre
  • Lokaleoversigter
  • For leverandører
  • Job og karriere
LinkedIn Twitter YouTube
Brug af personoplysninger Cookieoversigt Tilgængelighedserklæring