Gå til primært indhold (tryk enter).

DTU Fødevareinstituttet

  • Forskning
  • Innovation
  • Rådgivning
  • Uddannelse
  • Temaer
  • Publikationer
  • Nyheder
  • Om os
  • Kontakt
  • Dansk
  • Engelsk
  • Søg
  • Om os
  • Kontakt
    • Dansk
    • Engelsk
Udforsk
  1. Forside
  2. Temaer
  3. Sygdomsfremkaldende mikroorganismer
DEL På

Sygdomsfremkaldende mikroorganismer

Hvert år bliver tusindvis syge på grund af fødevareoverførte sygdomsfremkaldende mikroorganismer som salmonella og især campylobacter. Fødevaresikkerheden er dog generelt høj i Danmark ikke mindst pga. et godt samarbejde mellem forskere, myndigheder og fødevareindustrien.

DTU Fødevareinstituttets forskning og rådgivning omfatter at overvåge udviklingen i forekomsten af sygdomsfremkaldende mikroorganismer, deltage i eftersporingen af udbrud, udvikle hurtige analysemetoder og modeller til at forudsige vækst, overlevelse og inaktivering samt strategier til at forhindre mikroorganismerne i at nå frem til forbrugerne gennem fødevarekæden. Instituttet har også stor fokus på global spredning af sygdomsfremkaldende mikroorganismer og sygdomsbyrdestudier.

Generelt om sygdomsfremkaldende mikroorganismer Internationalt i front mod salmonella Global spredning Prædiktiv mikrobiologi Sygdomsbyrde
DK: Illustration af salmonellabakterie. Foto: DTU Fødevareinstituttet | EN: Illustration of salmonella bacteria. Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark

International frontløber

Lær om de danske erfaringer med salmonellabekæmpelse

DK: Globus illustration af microbial identifier globus. Foto: DTU Fødevareinstituttet | EN: Globus illustration of global microbial identifier. Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark

Globalt system for sygdomsforebyggelse

Læs om GMI - et globalt system for sygdomsforebyggelse baseret på genomsekvensdata fra mikroorganismer

DK: Agarplade (Listeria) . Foto: Mikkel Adsbøl | EN:  Agar plate (Listeria). Photo: Mikkel Adsbøl

Fakta om listeria i fødevarer

Læs om bakterien, muligheder for at undgå listeria og DTU Fødevareinstituttets rådgivning

DK: DNA. Foto: DTU Fødevareinstituttet | EN: DNA. Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark

Center for Genomisk Epidemiologi

Læs om Center for Genomisk Epidemiologi, som vil lave verdenskort over bakterier

DK: lup. Foto: Colourbox.dk | EN: Magnifying Glass. Photo: Colourbox.dk

Udbrudsefterforskning

Læs om DTU Fødevareinstituttets rolle i det nationale beredskab for fødevarebårne og vandoverførte sygdomme

DK: Publikationer. Foto: Colourbox.dk | EN: Publications. Photo: Colourbox.dk

Publikationer

Find publikationer om forekomsten af zoonotiske bakterier i fødevarer, dyr og mennesker i Danmark

Forskningsgrupper

  • Fødevarebårne Patogener og Epidemiologi
  • Genetisk Epidemiologi
  • Helhedsvurdering
Abonnér på Nyt fra DTU Fødevareinstituttet

Nyt om sygdomsfremkaldende mikroorganismer

Se alle nyheder om sygdomsfremkaldende mikroorganismer
Petriskåle med zoonoser

Flere udbrud med salmonella i 2023

I Danmark steg antallet af salmonellaudbrud fra 2022 til 2023. Det fremgår af DTU Fødevareinstituttets årlige rapport om zoonoser i Danmark for 2023.

Billede til invitation

Kom til seminar om sygdomme overført til mennesker fra mad og dyr

Forskere og eksperter fra DTU Fødevareinstituttet, Fødevarestyrelsen og Statens Seruminstitut præsenterer den 20. juni 2024 highlights fra den årlige rapport om zoonoser - sygdomme, der kan smitte fra dyr og mad til mennesker.

DNA

Kom på kursus i gensekventering i forsommeren 2024

DTU Fødevareinstituttet udbyder to spændende kurser i gensekventering til ph.d.-studerende samt professionelle i fødevareindustrien og sundhedssektoren i forsommeren 2024.

Campylobacterbakterier. Foto: CDC - Centers for Disease Control and Prevention

Fødevarebårne sygdomsudbrud ligger stabilt i EU

Campylobacter og salmonella var de mest rapporterede zoonose-sygdomme hos mennesker i 2022 i EU. Antallet er fortsat lavere end årene før COVID-19-pandemien. Det viser den årlige EU zoonoserapport for 2022 fra EFSA.

Se alle nyheder om sygdomsfremkaldende mikroorganismer

Sider under denne

  • Generelt om sygdomsfremkaldende mikroorganismer
  • Internationalt i front mod salmonella
  • Global spredning af fødevareoverførte patogener
  • Prædiktiv mikrobiologi
  • Sygdomsbyrde
  • Zoonoseovervågning

DTU Fødevareinstituttet

Adresse

Henrik Dams Allé
Bygning 202
2800 Kgs Lyngby

E-mail: food@food.dtu.dk
Phone: +45 35 88 70 00

Genveje

  • Telefonbog
  • Find vej
  • Ledige stillinger
  • Abonnér på Nyt fra DTU Fødevareinstituttet
  • Institutter og centre
  • Lokaleoversigter
  • For leverandører
  • Job og karriere
LinkedIn YouTube X
Brug af personoplysninger Cookieoversigt Tilgængelighedserklæring