Publikationer om ernæring og kostvaner
2023
Rapport: Næringsstofindhold i bælgfrugter (pdf)
Rapport: Næringsstofindhold i frosne frugter og grøntsager (pdf)
Fokusanalyse: Plantebaseret Seafood Tang og mikroalger som kilde til omega-3 fedtsyrer, protein og vitaminer i fremtidens fødevarer (pdf)
Notat: Fagligt grundlag for definition og gruppering af grøntsager og bælgfrugter (pdf)
Rapport: Næringsstofindhold i plantedrikke (pdf)
E-artikel: Mere bæredygtighed i hverdagen? Det går langsomt med at købe mere grønt og mindre kød og mælk (pdf)
2022
Notat: Fagligt grundlag for udvikling af en visuel helkostmodel til kommunikation af De officielle Kostråd (pdf)
Notat: Scientific background for updating the recommendation for whole-grain intake (pdf)
Rapport: Carbon footprint of different dietary patterns in Denmark (pdf)
Rapport: Bæredygtige offentlige fødevareindkøb – status og perspektiver (pdf)
Rapport: Næringsstofindhold i kødudskæringer af okse- og kalvekød på det danske marked (pdf)
Notat: Fagligt grundlag for kostråd til måltider – i daginstitutioner, skoler, uddannelsesinstitutioner og arbejdspladser (pdf)
2021
Rapport: Projekt ’Er du for sød?’ De kreative processer bag udviklingen af indsatskomponenter til en familieintervention (pdf)
Appendiks: Projekt ’Er du for sød?’ De kreative processer bag udviklingen af indsatskomponenter til en familieintervention - Bilagspublikation (pdf)
Rapport: Næringsstofindholdet i fedtstoffer (pdf)
Rapport: Næringsstofindholdet i mejeriprodukter 2010-2012 (pdf)
E-artikel: Voksne danskeres kost- og aktivitetsvaner under den første nationale COVID-19 nedlukning i foråret 2020 (pdf)
Faktaark: Fakta om danskernes kost- og aktivitetsvaner under den første nationale COVID-19-nedlukning i foråret 2020 (pdf)
Appendiks: Til e-artiklen ”Voksne danskeres kost-og aktivitetsvaner under den første nationale COVID-19 nedlukning i foråret 2020” (pdf)
Rapport: Råderummet til tomme kalorier - og en ernæringsprofileringsmodel til at klassificere næringsfattige og energitætte fødevarer (pdf)
E-artikel: Nye maksimumgrænser for søde sager, snacks, søde drikke og alkoholiske drikke (pdf)
Faktaark: Fakta om nye maksimumgrænser for søde sager, snacks, søde drikke og alkoholiske drikke (pdf)
E-artikel: Danskerne er verdensmestre i slikindkøb (pdf)
Rapport: Indtag af mejeriprodukter og udvikling af hjerte-kar-sygdomme, type 2 diabetes og metabolisk syndrom (pdf)
2020
Rapport: Næringsstofindhold i grøntsager indsamlet i perioden 2013-2019 (pdf)
E-artikel: Bag om danskernes kost og fysiske aktivitet i 2020-2021 (pdf)
E-artikel: Danskere spiser mest usundt lørdag og er mindst fysisk aktive søndag (pdf)
E-artikel: De videnskabelige grunde til at anbefale børn at indtage færre søde sager og søde drikke (pdf)
Notat: Ernæringsfaglig vurdering af Nutri-Score (pdf)
Rapport: Råd om bæredygtig sund kost. Fagligt grundlag for et supplement til De officielle Kostråd (pdf)
E-artikel: Danes have most unhealthy eating habits on Saturdays and are least active on Sundays (pdf)
E-artikel: Udviklingen i danskernes indtag af saltholdige fødevarer (pdf)
2019
Rapport: Dietary patterns, meat intake and health (pdf) og Erratum (pdf)
Notat: Saltindhold i færdigpakkede pålægssalater der sælges i danske dagligvarebutikker (pdf)
Notat: Saltindhold i færdigpakkede kartoffelprodukter der sælges i danske dagligvarebutikker (pdf)
Notat: Saltindhold i færdigpakkede charcuteriprodukter, der sælges i danske dagligvarebutikker (pdf)
Rapport: Næringsstofindhold i fisk og fiskeprodukter – med ekstra fokus på opdrætslaks (pdf)
Rapport: Næringsstofindhold i fisk og fiskeprodukter – med ekstra fokus på opdrætslaks (pdf)
Rapport: Madudbud i dagsinstitutioner 2018 (pdf)
Notat: Sikkerheden for gravide ved indtag af ingefærshots fremstillet af roden fra ægte ingefær (Zingiber officinale Roscoe) (pdf)
Rapport: Danske børns fiskeindtag (pdf)
E-artikel: På vej mod en sundere og mere bæredygtig kost (pdf)
2018
E-artikel: Hvor meget kød spiser danskerne? – data fra statistikker og kostundersøgelser (pdf)
Rapport: Madudbud på arbejdspladser, ungdomsuddannelser, skoler og fritidsordninger 2017 (pdf)
Rapport: Indtag af sportsernæringsprodukter blandt 15-55-årige danskere (pdf)
Notat: Saltindhold i frosne pizzaer der sælges i danske dagligvarebutikker (pdf)
Notat: Saltindhold i færdigpakkede supper der sælges i danske dagligvarebutikker (pdf)
Notat: Saltindhold i færdigpakket ost der sælges i danske dagligvarebutikker (pdf)
Notat: Saltindhold i fiskekonserves, skaldyrkonserves og sildekonserves der sælges i danske dagligvarebutikker (pdf)
E-artikel: Ernæringsfaglig baggrund for guide til sundere mad i daginstitutionen (pdf)
E-artikel: Hvad er på menuen i børnehaver med økologisk mad? (pdf)
Rapport: Overvægt blandt 55-75-årige danskere – potentialer for at fremme sund kost og sundhedsadfærd (pdf)
Faktaark: Fakta om overvægt blandt 55-75-årige danskere – potentialer for at fremme sund kost og sundhedsadfærd (pdf)
2017
E-artikel: Bag om Måltidsmærket: Udvikling og afprøvning af mærkets principper for sund kantinemad (pdf)
Rapport: Kostvaner, sundhedsadfærd og vægtstatus blandt 55-64-årige og 65-75-årige danskere (pdf)
E-artikel: Kostens betydning for børn og unges sundhed og overvægt: 2000-2013 (pdf)
Faktaark: Børn og unges kost fra 2000-2013 (pdf)
Rapport: Næringsindhold i kødudskæringer - danske grise (pdf)
Notat: Modelberegninger bag kostråd til ældre over 65 år (pdf)
Faktaark: Public health country profile Nordic region (pdf)
Faktaark: Public health country profile Denmark (pdf)
Faktaark: Public health country profile Finland (pdf)
Faktaark: Public health country profile Iceland (pdf)
Faktaark: Public health country profile Norway (pdf)
Faktaark: Public health country profile Sweden (pdf)
Rapport: The Nordic Monitoring System 2011-2014 (pdf)
Rapport: Food at Work around the Clock – The Nordic Model (pdf)
E-artikel: Flere grøntsager og fuldkornsprodukter i skolemad (pdf)
2016
Rapport: Kantinemåltider 2014 – Ernæringsmæssig kvalitet (pdf)
E-artiklen: Saltindhold i brød og morgenmadscerealier (pdf)
Rapport: Plantebaserede kosttilskud – et kvalitativt studie af årsager, motiver og viden (pdf)
Rapport: Mechanisms behind cancer risks associated with consumption of red and processed meat (pdf)
E-artikel: Vitaminer i 100 år (pdf)
Rapport: Madlavning, måltider og sammenhæng med kostens ernæringsmæssige kvalitet (pdf)
Pjece: Cøliaki og mad uden gluten (pdf)
Rapport: Effekten af stegetid og -temperatur på kvaliteten af spiseolier (pdf)
E-artikel: De fleste får nok vitaminer og mineraler fra kosten alene (pdf)
Rapport: Køds rolle i kosten (pdf)
Rapport: Omlægning til økologi - hvad koster det? (pdf)
E-artikel: Danske kvinder er blevet mindre fysisk aktive (pdf)
2015
Rapport: Nøglehulsmærkets betydning for produktudvikling (pdf).
E-artikel: Flere overvægtige danske kvinder (pdf)
E-artikel: Populære retter til danskernes aftensmad (pdf)
Rapport: Helhedssyn på nødder – en risk-benefit vurdering (pdf)
Rapport: Ernæringsmæssig kvalitet af mad i skolefritidsordninger (pdf)
Rapport: Salt og sundhed (pdf)
Danskernes faktiske kost og oplevelsen af sunde kostvaner(pdf)
Rapport: Danskerns kostvaner 2011-2013 (pdf)
Rapport: Potentiel effekt af at spise Nøglehulsmærkede produkter – fokus på indtag af næringsstoffer og fuldkorn (pdf)
2014
E-artiklen: Mange børn og unge får for meget koffein fra energidrikke (pdf)
Rapport: Energidrikke i Danmark. Undersøgelse af indtaget blandt 10-35-årige (pdf)
E-artikel: Nøglehullet på spisesteder – erfaringer fra certificerede spisesteder (pdf)
Madspild i forbindelse med økologiomlægning i offentlige køkkener (pdf)
E-artikel: Danskernes kost- og aktivitetsvaner under lup (pdf)
E-artikel: Danskernes fuldkornsindtag 2011-2013 (pdf)
E-artikel: Danskernes forbrug af kosttilskud (pdf).
E-artikel: Social ulighed i overvægt blandt børn (pdf)
Ph.d.-afhandling: Healthy eating at schools - How does a school food programme affect the quality of dietary intake at lunch among children aged 7-13 years? (pdf).
2013
Ph.d-afhandling: Accuracy of 11-year-olds selfreported school lunch consumption (pdf)
Danskernes kostvaner. Spæd- og småbørn 2006-2007 (pdf)
Miljøpåvirkninger af importerede økologiske fødevarer: Frugt, grønt og ost (pdf)
Måltidsvaner for voksne med kort uddannelse 2005-2008 (pdf)
Kundernes adfærd og indtag på en fastfoodrestaurant – resultater fra et eksperimentelt forsøg (pdf)
Evidensgrundlaget for danske råd om kost og fysisk aktivitet (pdf)
Mad på farten - hvad ønsker kunderne? (pdf)
Nutritional evaluation of lowering consumption of meat and meat products in the Nordic context (pdf)
Er det naturlige sundt (pdf)
Det naturlige er ikke altid ufarligt – Naturlige giftstoffer i dyrkede og indsamlede vilde planter (pdf)
Jod og salt i brød (pdf)
Danskernes fuldkornsindtag 2011-2012 (pdf)
Sociale forskelle. Børns kostvaner, fysisk aktivitet og overvægt & voksnes kostvaner (pdf)
Tang med omtanke (pdf)
Ph.d.-afhandling: Bacterial Impact on the Gut Metablolome (pdf)
Mål, vægt og portionsstørrelser på fødevarer (pdf)
Danskernes faktiske kost og oplevelsen af sunde kostvaner (pdf)
Børn og unges måltidsvaner 2005-2008 (pdf)
Harske fiskeolier – om produktion, kvalitet og anvendelse af fiskeolie (pdf)
Kostens betydning for børns sundhed og overvægt (pdf)
2012
Harske fiskeolier – om produktion, kvalitet og anvendelse af fiskeolie (pdf)
Ph.d.-afhandling: Dietary intake of fruit in relation to body weight management among adults (pdf)
Grundlag for ernæringsmæssige kriterier for mellemmåltider (pdf)
Mælk med måde (pdf)
Nordic monitoring of diet, physical activity and overweight. Validation of indicators (pdf)
Danskernes faktiske kost og oplevelsen af sunde kostvaner (pdf)
Ph.d.-afhandling: Web-based Dietary Assessment for 8-11 Year Old Schoolchildren (pdf)
Ramsløg kan forveksles med giftige planter (pdf)
Klimaorienterede kostråd (pdf)
Evaluering af den danske EU-finansierede skolefrugtsordning 2010/11 (pdf)
Ph.d.-afhandling: Vitamin D in plants – occurrence, analysis and biosynthesis (pdf)
Rapport: Grundlag for ernæringsmæssige kriterier for mellemmåltider (pdf)
Redskab til kantinetjek: KantinetjekBuffet (pdf)
Tjek på buffetens sundhed (pdf)
2011
Undersøgelse af portionsstørrelser blandt danskere i alderen 4 til 75 år (pdf)
Æg i kosten og betydningen for sundhed og sygdom (pdf)
Tang kan indeholde sundhedsskadelige stoffer (pdf)
Mellemmåltider - Kortfattet oversigt vedrørende litteraturen på området (pdf)
Rapport: En undersøgelse af mad- og måltidskulturen i daginstitutioner med forskellige madordninger (pdf)
Fedt i kosten - hvordan? (pdf)
Børns sukkervaner - Undersøgelse af sukkerkulturen blandt børnefamilier med 4-12 årige børn (pdf) (Er udgivet i 2. udgave marts 2012)
Halvdelen af voksne danskere bevæger sig tilstrækkeligt (pdf)
Udvikling af et redskab til ernæringsvurdering og behandling af ældre (pdf)
Cerealier del 2 - Kiks og kager - Kortlægning af næringsstofindhold. Analytisk undersøgelse (pdf)
Næringsstofindhold i fastfood (pdf)
Phytate - a natural component in plant food (pdf)
Nordisk monitorering af kost, fysisk aktivitet og overvægt (pdf)
Evaluering af den ernæringsmæssige kvalitet af madordninger i daginstitutioner (pdf)
www.foedevareallergi.dk - om allergi over for fødevarer (pdf)
Trans-fedtsyrer i udvalgte fødevarer (pdf)
2010
Notat om salt og sundhed (pdf)
Rapport: Brug af kosttilskud blandt unge danskere (pdf) se også supplerende tabeller til rapporten (pdf)
Danskernes kostvaner 2003-2008 (pdf)
Den lille Levnedsmiddeltabel - 4. udgave (pdf)
Hvad skal idrætsaktive børn og unge spise og drikke? (pdf)
Rapport: Ernæringsmæssig evaluering af skolemads betydning for elevers kostindtag til frokost (pdf)
Vidensgrundlag for rådgivning om indtag af mælk, mælkeprodukter og ost i Danmark, 2010 (pdf)
D-vitamin. Opdatering af videnskabelig evidens for sygdomsforebyggelse og anbefalinger (pdf)
Slutrapport: Transfedtsyrer i udvalgte fedtsyrer (pdf)
2009
Fysisk aktivitet i den voksne danske befolkning 2003-2006 (pdf)
Danskernes måltidsvaner, holdninger, motivation og barrierer for at spise sundt 1995-2008 (pdf)
Rapport: Grundlag for anbefalinger for sund mad i vuggestuer og børnehaver (pdf)
E-artikel nr. 4: Nordisk monitorering af kost, fysisk aktivitet og overvægt (pdf)
Rapport: Kvalitet af skolefrokost - Undersøgelse af skoleelevers frokostmåltider (pdf)
E-artikel nr. 3: Mere frugt og grønt til alle måltider (pdf)
E-artikel nr. 2: Jo mere alkohol des mere usund kost (pdf)
Rapport: Developing of a valid, yet simple and easy nutrition profiling model (pdf)
Nikkelallergi og mad (pdf)
Anbefalinger for den danske institutionskost (pdf)
Mælkeallergi - børn og mad (pdf)
Fødevareberigelse med jod. Den danske monitorering (DanThyr). Rapport 2009 (pdf)
E-artikel nr. 1: Maks ½ liter sodavand og saft om ugen (pdf)
Cøliaki og mad uden gluten (pdf)
2008
Danskernes kostvaner 1995-2006 (pdf)
Ph.d.-afhandling: Becoming a nursing home resident (pdf)
Plejehjem stjæler appetitten (pdf)
Anbefalinger for den danske institutionskost (pdf)
Fuldkorn - Definition og vidensgrundlag for anbefaling af fuldkornsindtag i Danmark (pdf)
Alt om kost rejseholdets arbejde nytter (pdf)
Fisk - en sjælden gæst blandt børn og unge (pdf)
Stigende antal overvægtige børn og unge i Danmark: 1995-2002 (pdf)
Udvikling i uregelmæssige måltider og indtag af fastfood blandt børn og unge (pdf)
2007
Frugt, grøntsager og sundhed - Opdatering af vidensgrundlaget for mængdeanbefalingen 2002-2006 (pdf)
Børn og unges måltidsvaner 2000-2004 (pdf)
Evaluering af Alt om Kost Rejseholdet (pdf)
Health claims on foods and food supplements. Existing practice in Nordic and Baltic countries (pdf)
Statusundersøgelse om madordninger og mad- og bevægelsespolitikker i dagtilbud og på skoler (pdf)
Kantinemåltider - Ernæringsmæssig kvalitet (pdf)
Kvalitet af skolefrokost - mad- og drikkevand i danske grundskoler (pdf)
Grundlag for ernæringsmæssige krav til skolemad (pdf)
Lavt indhold af kostfibre i fastfood (pdf)
Saft til hverdag - en overset kilde til sukker (pdf)
Fakta om kantinemåltider (pdf)
Kantinemåltider - forskelle i indtag afhængig af køn, menusammensætning og serveringsform (pdf)
Sukker i børn og unges kost (pdf)
2006
Populære middagsretter (pdf)
Fastfood - menuer (pdf)
Fastfood - hvad indeholder det? (pdf)
Højt saltindhold i fastfood (pdf)
Næringsstoffer i fastfood (pdf)
Selen og sundhed (pdf)
Anbefalinger for udvikling af Den attraktive måltidsservice til ældre (pdf)
Mad og måltider i fritidsklubber (pdf)
2005
Danskernes kostvaner 2000-2002 (pdf)
Kostanbefalinger til idrætsaktive børn og unge - faglig baggrund (pdf)
Forslag til retningslinjer for sund kost i skoler og institutioner (pdf)
Mad på arbejde - metode, forløb og evaluering af projektet (pdf)
Færdigmad til pensionister (pdf)
50 forslag til initiativer og partnerskaber, der vil forebygge overvægt i Danmark (pdf)
Kostraadene (pdf)
Kostråd der virker (pdf)
2004
Udviklingen i danskernes kost 1985-2001 (pdf)
Kantine Måltider - Undersøgelse af udbud og sortiment i 20 danske arbejdspladskantiner (word)
Bilag 1 - Kantineudbud. Beskrivelse af kantiner (excel)
Bilag 2 - Kantineudbud. Diverse oplysninger og observationer (excel)
2003
Danskernes kostvaner. Måltidsvaner, holdninger, sociale forskelle og sammenhæng med anden livsstil (pdf)
Kvinder og mænds sundhedsbevidsthed, kostvaner og fysiske aktivitet 1995-2001 (pdf)
Den lille levnedsmiddeltabel (pdf)
Folat og neuralrørsdefekter. Skal kosten beriges? (pdf)
Helhedssyn på fisk og fødevarer (pdf)
Kost og fysisk aktivitet. Fælles aktører i sygdomsforebyggelsen (pdf)
2002
Danskernes kostvaner 2000-2001 (pdf)
Anvendelse af økologiske fødevarer i kommuner og amter (pdf)
Frugt, grønt og helbred. Opdatering af vidensgrundlaget (pdf)
Mad til børn i daginstitutioner og skoler (pdf)
Maden hos indvandrere og flygtninge i Danmark (pdf)
2001
EU-kontrolkampagne om anvendelse af ernæringsmæssige anprisninger (html)
Fisk i catering. Analyse af behovet for at udvikle markedet for fisk i storkøkkensektoren (pdf)
Forskellighed, Frihed, Fleksibilitet. Få inspiration til bedre måltidsservice til ældre (pdf)
Forsyningen af fødevarer 1995-1999. Udviklingen i danskernes kost - forbrug, indkøb og vaner (pdf)
Kost og fysisk aktivitet. Indsatsområder i forebyggelsen og inden for den organiserede idræt (pdf)
2000
Anbefalinger for den danske institutionskost (pdf)
Indkøb af kød i catering (pdf)
Kød i fremtidens storkøkkener (pdf)
Fakta om sous-vide -tilberedning i vakuumpose (pdf)
Fødevareindkøb (pdf)
1999
Markedsundersøgelse - Cerealier, del 1. Brød, industrielt fremstillet og morgen cerealier (pdf)
1998
Antioxidants in fruits and vegetables (pdf)
Frugt og grøntsager - anbefalinger for indtagelse (pdf)
Drogelisten. Vurdering af planter, svampe og dele heraf anvendt i kosttilskud og urtete (pdf) og tillæg (pdf)