Tre reagensglas med bælgfrugter

Metoder til at analysere nye fødevarer på kemikonference

Fødevareproduktion Fødevarer, fisk og landbrug Analytisk og teoretisk kemi Kemi Fødevaresikkerhed
Forskning i analysemetoder, som kan gavne eller skade menneskers sundhed, vil blive præsenteret af forskere fra DTU Fødevareinstituttet på en af verdens største konferencer for analytisk fødevarekemi den 6.-9. september 2022.

Menneskers sundhed er bl.a. afhængig af, at vi får passende mængder af de essentielle næringsstoffer, som kroppen har brug for og ikke for meget af diverse skadelige kemikalier. Fødevarer er en af de væsentligste eksponeringskilder til både skadelige og gavnlige stoffer.

For at kunne vurdere fødevarers sikkerhed og kvalitet er der brug for egnede analysemetoder, som kan generere pålidelige data om deres indhold af disse stoffer. Særligt i forhold til de mange nye typer fødevarer, der bliver udviklet i disse år baseret på nye ressourcer, eksempelvis tang eller insekter.

Disse emner er blandt temaerne på RAFA-konferencen (Recent Advances in Food Analysis), som bliver holdt den 6.-9. september 2022 i Prag. Konferencen er den største indenfor analytisk fødevarekemi. Den har til formål at samle viden om nye tendenser indenfor analytiske og bioanalytiske strategier i fødevarekvalitet og sikkerhedskontrol samt diskutere udfordringer og tilgange til at analysere nye fødevarer. 

Professor Jens J. Sloth fra DTU Fødevareinstituttet er med i scientific committee samt inviteret keynote speaker. Han vil fortælle om de nyeste trends indenfor analyse af sporelementer. 

Derudover vil seniorrådgivere Mette Erecius Poulsen og Arvid Fromberg samt seniorforsker Heidi Amlund fortælle om erfaringer, udfordringer og resultater fra DTU Fødevareinstituttets rolle som europæisk referencelaboratorium (EURL) for hhv. pesticider (EURL-CF), proceskontaminanter (EURL-PC) samt metaller og nitrogene forbindelser (EURL-MN). 

Lene Duedahl-Olesen, Agnieszka Niklas, Amelie Wilde, Rasmus la Cour,Marie Bagge Jensen, Khang Hoang Nguyen og Ederina Ninga fra DTU Fødevareinstituttet deltager også i konferencen, hvor deres forskningsresultater bliver præsenteret i form af foredrag og postere.

Læs mere
Læs mere om konferencen: 10th International Symposium on Recent Advances in Food Analysis

Læs mere om forskningsgruppen for Kemisk fødevareanalyse og forskningsgruppen for Bioaktive stoffer – analyse og anvendelse