Lav temperatur, lang tid i ovnen og den helt rigtige kernetemperatur er nøglen til velsmagende og saftigt kød. Samtidig undgår du sygdomsbakterier og kræftfremkaldende stoffer i din mad. Det forklarer DTU Fødevareinstituttet kort om i Klog på 2 minutter i Søndagsavisen.
Slut med sejt kød
Kød er en vigtig del af maden på de danske middagsborde, og det skal være mørt, saftigt og fyldt med smag. Hvis du overholder et par enkle tommelfingerregler, undgår du tørt, sejt og smagløst kød.
Langtidsstegning ved lav temperatur
Langtidsstegning ved lav temperatur giver kødet en blød og saftig konsistens. En ’lav temperatur’ er minimum 20-25 grader over den kernetemperatur, som dit færdigstegte kød skal have. Så husk at sætte andesteg, kylling eller flæskesteg over i god tid, inden sulten melder sig. Langtidsstegning tager i sagens natur mange timer.
Tjek kernetemperaturen
Brug stegetermometer til at tjekke kødets kernetemperatur. Retter af fjerkræ, hakket kød og småkød bør mindst have en kernetemperatur på 75 grader, mens temperaturer ned til 60 grader kan anvendes til stege. Hvis temperaturen er lavere end det, er der risiko for forgiftning eller tarminfektion fra fødevarebårne sygdomsbakterier. Kød, der er stegt ved høje temperaturer på mere end ca. 140 grader, øger omvendt risikoen for, at der dannes kræftfremkaldende stoffer. Brug også derfor en lav temperatur, når du steger kød.
Læs mere
Artiklen har været bragt i Søndagsavisen den 16. december 2010 i klummen Klog på 2 minutter.