Image: Colourbox.dk

Viden skal værne mod hormonforstyrrende kemikalier

Fødevarer Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme

Forskere fra DTU skal i to nye EU-projekter om hormonforstyrrende stoffer være med til at beskytte kvinders fertilitet og børns hjerneudvikling.

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har i mange år undersøgt hormonforstyrrende stoffers skadelige effekter. Den oparbejdede erfaring og ekspertise skal nu bringes i spil i to nye projekter under EU’s støtteprogram for forskning og innovation, Horizon 2020.

Fokus på kvinders forplantningsevne

Det ene projekt, FREIA, skal undersøge, hvordan miljøkemikalier kan forstyrre kvinders evne til at få børn, og hvordan lovgivningen bedre kan beskytte kvinders forplantningsevne.

Reproduktionsproblemer er almindelige i befolkningen, og DTU Fødevareinstituttet har i mange år forsket i, hvordan de kemiske stoffer, vi bliver udsat for via fødevarer, forbrugerprodukter og miljøet, påvirker menneskers fertilitet.

DTU Fødevareinstituttet skal blandt andet generere nye data om kemikaliernes indvirkning på æggestokke og puberteten i dyremodeller og skabe viden om årsagerne til kemikaliers skadelige virkninger på kvinders fertilitet. Forskerne skal også udvikle såkaldte QSAR computermodeller, der kan forudsige kemikaliernes mulige skadelige effekter.

I projektet deltager forskere fra i alt 11 partnere fra syv EU lande.

Fokus på stofskiftehormoner

Det andet projekt, ATHENA, har fokus på bedre screening for kemiske stoffer, der påvirker skjoldbruskkitlens produktion af stofskiftehormoner. Disse hormoner spiller bl.a. en vigtig rolle i et fosters normale hjerneudvikling, og det er vigtigt, at både mor og foster har normale hormonniveauer under graviditeten.

DTU Fødevareinstituttets bidrag til projektet er blandt andet at generere nye data via dyreforsøg. DTU skal foretage flere vigtige analyser for effekter på dyrenes hjerneudvikling, mens europæiske kollegaer i andre dele af projektet foretager analyser af andre væv. Instituttet skal også stå for at udvikle QSAR-modeller for effekter, som påvirker stofskiftehormonerne. 

I projektet deltager forskere fra ni partnere fra syv EU lande.

Læs mere

De to Horizon 2020-projekter er blevet tildelt i alt 12 millioner euro. DTU Fødevareinstituttet har den største aktie i begge projekter og modtager knap en femtedel af midlerne. Begge projekter bliver sat i gang i 2019 og løber over fem år.

DTU Fødevareinstituttet forsker i et meget stort antal potentielt skadelige kemiske stoffer og vurderer konsekvenserne ved udsættelse for disse stoffer i forhold til fødevare- og forbrugersikkerhed med særlig fokus på hormonforstyrrende stoffer, kombinationseffekter og udvikling af QSAR-modeller. 

Læs mere om DTU Fødevareinstituttets arbejde i et temasite om kemikaliepåvirkninger på instituttets website.