En gennemsnitlig husstand i Danmark køber 84% mere fastfood og takeaway end for bare 8 år siden. Det stigende forbrug kalder på en dybere forståelse af, hvad det er, vi faktisk spiser. Derfor har forskere fra DTU Fødevareinstituttet gennemført en undersøgelse af 726 takeaway-måltider fra små, uafhængige restauranter rundt om i landet.
Sammenlignet med en lignende undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet i 2005 tyder undersøgelsen på en stigning i både portionsstørrelser og indhold af kød, ost og bacon og en mindre mængde grøntsager.
”Takeaway-måltiderne er desværre generelt blevet større. Indholdet af grøntsager er reduceret og de grøntsager, der bruges, er stadig mest icebergsalat, tomat og agurk,” siger projektleder i DTU Fødevareinstituttet og hovedforfatter til undersøgelsen, Marija Langwagen.
En burger med en bøf af oksekød eller kylling med en vægt på ca. 300 gram, indeholder typisk kun 50 gram fine grøntsager, hvilket svarer til 8% af den anbefalede mængde af frugt og grønt om dagen.
Bekymring for sundheden af de mest populære måltider
Der er et stort fokus på sundhed i samfundet, og det kan ses på takeaway-markedet og udvalget af takeaway-måltiderne. I storbyerne er der kommet flere og sundere alternativer, men når forskerne ser samlet på hele landet, er det stadig de traditionelle pizzeriaer og grillbarer, som står for over halvdelen af salget.
”Takeaway-måltiderne er typisk mindre grønne, uden fuldkorn og indeholder en høj andel af animalsk fedt fra kødprodukter og ost. Og når den type takeaway-restauranter ikke sælger sunde måltider, har det en negativ indflydelse på folkesundheden,” siger Marija Langwagen.
Mængden af oksekød i en burger er i gennemsnit steget med 31% svarende til 23 gram per bøf, mens mængden af ost og bacon er steget med henholdsvis 39% og 53%. Samtidig er mængden af grøntsager faldet med 24%.
Et andet eksempel på en stigning i indholdet af kød er kebab med pommes frites, hvoraf det gennemsnitlige indhold af kebab er 160% (104 g) større i 2022 sammenlignet med 2005.