Mikrobiel Bioteknologi og Bioraffinering

Forskningsgruppen for Mikrobiel Bioteknologi og Bioraffinering arbejder med forskellige aspekter af bæredygtig fødevareproduktion – fra helt nye fødevareprodukter til nye måder at fremstille traditionelle fødevarer, f.eks. mejeriprodukter. Gruppen forbedrer effektivitet og kvalitet i fødevareprocesser og udnytter industrielle sidestrømme til produktion af fødevare- og foderingredienser og bidrager dermed til en mere bæredygtig fødevareproduktion.

DK: Mælkesyrebakterier. Foto: Ramona Valentina Mateiu | EN:  Lactic acid bacteria. Photo: Ramona Valentina Mateiu

Gruppens forskning spænder fra grundlæggende til anvendt bioteknologi og muliggør effektiv biokonvertering af fornybare råvarestrømme til nyttige industrielle produkter. Gruppen dækker hele værdikæden: råvareforbehandling, stammeudvikling og tilpasning af bakterie- og gærstammer som mikrobielle cellefabrikker, fermenteringsoptimering samt produktkarakterisering.

Gruppen bidrager til bæredygtig fødevareproduktion på tværs af bryggeri-, mejeri- og plantebaserede produkter, herunder præcisionsfermentering af funktionelle ingredienser. Gruppen værdiudnytter sidestrømme og understøtter sikre, bæredygtige anvendelser gennem GMO-forskning og -rådgivning.

Tilgange og metoder

  • Helhedsdækkende fermenteringskæde: stammeudvikling og højgennemløbsscreening (HTS) videre til laboratorie-/pilotfermentering med proceskontrol.

  • Bioraffinering og værdiudnyttelse: omdanner sidestrømme og underudnyttede biomasser til fermenteringssubstrater; præcisionsfermentering af mælkeproteiner, aromaer og vitaminer.

  • Opskalering af fermentering og downstreamprocesser: effektiv genvinding af produkter med industriel ydeevne for øje.

  • Ressourcer: den mikrobielle NFICC-samling (>4.000 stammer) til opdagelse, stammeforbedring og anvendelse.

  • Faciliteter til fødevaregodkendt forsøgsproduktion.

  • Tværfagligt samarbejde på DTU Fødevareinstituttet og med eksterne partnere for at accelerere implementering.

Samarbejder og effekt

Med mere end 35 års ekspertise i mikrobiel fysiologi driver gruppen innovation på tværs af fødevaresystemet gennem et globalt netværk og stærke kompetencer i fermentering og bioprocesser. Gruppens metoder, stammer og værktøjer muliggør mere bæredygtige processer og ingredienser, optimerer plantebaserede produkter og øger værdiudnyttelsen af sidestrømme. Dokumenterede resultater omfatter bl.a. smøraroma, mælkeproteiner og vitamin-B2-berigede fødevarer.

Resultater deles gennem publikationer, konferencer og workshops; hvor det er relevant, samarbejder vi med industri og konsulentvirksomheder.

 

Kontakt

Peter Ruhdal Jensen

Peter Ruhdal Jensen Professor, forskningsgruppeleder Mobil: 20855601