Fødevaremikrobiologi og Hygiejne

Forskningsgruppen for Fødevaremikrobiologi og Hygiejne bidrager til at løse fødevareindustriens udfordringer med produktivitet og ressourceforbrug ved at udvikle og bruge metoder til hurtigt at kunne spore, typebestemme og beregne mængden af fødevare- og vandbårne mikroorganismer og infektiøse vira. Interventioner og konserveringsmetoder undersøges for forstå deres effekt og formulere prædiktive modeller for økologi, vækst, overlevelse og inaktivering af mikroorganismer i fødevaresystemer for forbedrede kontrolstrategier.

DTU Fødevareinstituttet DK: E. coli. Foto: DTU Fødevareinstituttet | EN: E. coli. Photo: National Food Institute, Technical University of Denmark

Forskningsgruppen arbejder med mikrobiologiske udfordringer i hele fødevareforsyningen og undersøger, hvordan forskellige forhold og indsatser påvirker mikroorganismer i fødevarer og vand. Resultaterne bliver til kontrolstrategier, matematiske modeller og beslutningsværktøjer til risikostyring. Forskningsresultater medfører også lavere ressourceforbrug, nye metoder til at påvise og overvåge mikroorganismer, samt bedre hygiejne. Forskningen giver desuden ny viden om epidemiologien af sygdomsfremkaldende mikroorganismer, og gruppen udvikler strategier for bl.a. sikker genbrug af vand i produktionen og understøtter udvikling af nye produkter, ressourceoptimeret forarbejdning og sikker distribution.

Tilgange og metoder

  • Studier i fødevaresystemer: Gruppen undersøger, hvordan interventioner påvirker mikroorganismers adfærd i fødevaresystemer.
  • Mikrobiel økologi gennem produktionskæder: Mikrobiel økologi undersøges i fødevareproduktionskæder for at forklare effekter af procestrin og afdække resistens over for konservering og biocider.
  • Modeller og beslutningsstøtte: Resultater bruges til at udvikle kontrolstrategier, matematiske modeller og beslutningsværktøjer til risikostyring og HACCP; gruppen arbejder med prædiktiv mikrobiologi.
  • Påvisning og identifikation: Fødevarebårne bakterier, vira og parasitter i fødevarer og vand påvises og identificeres.
  • Analyseplatforme: qPCR, chip-baseret digital PCR og Bruker Biotyper MALDI-TOF anvendes til detektion og identifikation af mikroorganismer.
  • Samarbejde med praksis og myndigheder: Forskningen omsættes til praktiske løsninger i tæt samarbejde med fødevareproducenter og myndigheder; gruppen bidrager med videnskabelig rådgivning til Fødevarestyrelsen, EFSA og WHO og FAO.

Samarbejder og effekt

Forskningsgruppen arbejder tæt sammen med industrien, myndigheder og universiteter i både Danmark og udlandet. Den leverer faglig rådgivning om fødevaresikkerhed til bl.a. Fødevarestyrelsen, EFSA, WHO og FAO, så forskningen hele tiden afspejler aktuelle behov i industri og folkesundhed. Gruppen har bred ekspertise indenfor mikroorganismer, smitstoffer, konservering og hygiejne, og omsætter den viden til praktiske, veldokumenterede løsninger i fødevareindustrien. Tætte partnerskaber og adgang til avancerede faciliteter giver en solid ramme, hvor resultater kan testes på tværs af modeller og bekræftes i menneskerelevante studier og dermed være med til at præge standarder og praksis.