Kemisk Fødevareanalyse
Forskningsgruppen for Kemisk Fødevareanalyse har som hovedformål at belyse forekomst, dannelse og skæbne af uønskede kemiske stoffer i vores fødevaresystemer. For at opfylde dette formål udvikler og anvender gruppen avancerede og validerede analytiske metoder til bestemmelse af sporniveauer af en bred vifte af kemiske kontaminanter og restkoncentrationer.
Forskningsgruppen for Kemisk Fødevareanalyse beskæftiger sig med forskning, der dokumenterer forekomsten af uønskede kemiske forbindelser i fødevaresystemer, samt undersøger, hvordan fødevareforarbejdning påvirker stoffernes sammensætning og skæbne. Derudover arbejder gruppen med sikker anvendelse af nye, bæredygtige bioressourcer (f.eks. tang) og sidestrømme i fødevareproduktion samt med at belyse stoffernes skæbne i kroppen efter indtagelse gennem kosten. Alt viden, der genereres, bidrager til at dokumentere fødevaresikkerhed og -kvalitet, udvikle nye løsninger til fremtidens fødevarekontrol samt identificere og mitigere kemiske risici i hele fødevareproduktionskæden.
Tilgange og metoder
- Udvikling og anvendelse af avancerede, validerede metoder til bestemmelse af kemiske kontaminanter og rester på sporniveau i fødevaresystemer.
- Studier, der kobler forarbejdningsbetingelser til dannelse og skæbne af uønskede kemiske stoffer i fødevarer.
- Bidrag til risiko- og kvalitetsvurdering af nye råvarer og sidestrømme (f.eks. tang og andre bæredygtige bioressourcer).
- Avanceret analytisk infrastruktur: moderne massespektrometrisk platform bestående af LC-MS-, GC-MS- og ICP-MS-udstyr med i alt mere end 20 massespektrometre.
- Akkreditering af DANAK i henhold til ISO/IEC 17025 (prøvning) og ISO 17043 (præstationsprøvning/PT) for ca. 40 metoder og over 1.000 parametre.
Samarbejder og effekt
Gruppen leder tre EU-referencelaboratorier (EURL’er). I denne rolle understøtter gruppen udviklingen af harmoniserede analyser af kemisk fødevaresikkerhed på tværs af EU og baner vejen for fremtidens fødevarekontrol. Positionen som EURL placerer gruppen centralt i et stort netværk af nationale referencelaboratorier (NRL’er) i EU, og den viden, der genereres, anvendes til at levere teknisk og videnskabelig rådgivning til Europa-Kommissionen i spørgsmål vedrørende kemisk fødevaresikkerhed.
- EURL-CF: European Union Reference Laboratory for Pesticide Residues in Cereals and Feedingstuffs.
- EURL-PC: European Union Reference Laboratory for Processing Contaminants.
- EURL-MN: European Union Reference Laboratory for Metals and Nitrogenous Compounds in Feed and Food.
Gruppen samarbejder desuden med en bred vifte af nationale og internationale akademiske partnere i forskningsprojekter, hvor den bidrager med viden om kemisk fødevaresikkerhed og -kvalitet samt anvendelse af avancerede analytisk-kemiske metoder til at undersøge forekomst og skæbne af uønskede kemikalier.
Den genererede viden formidles gennem videnskabelige publikationer og præsentationer, samt videnskabeligt funderet rådgivning, via de europæiske referencelaboratorieplatforme samt til nationale fødevaremyndigheder.
Kontakt
Jens Jørgen Sloth Professor, forskningsgruppeleder Mobil: 29461280 jjsl@food.dtu.dk