Siden midten af juli har 22 patienter været registreret syge med den samme type salmonella. Det drejer sig om 15 mænd og 7 kvinder i alderen 0-85 år. Ti af de syge har været indlagt i forbindelse med infektionen. Det seneste danske tilfælde blev registreret den 10. september.
”Udbruddet kunne tidligt kobles til sygdomstilfælde i Tyskland og Østrig, og da de så fandt samme salmonellatype i økologisk rucolasalat og babyspinat fra Italien, førte det os på sporet af smittekilden. Interviews med de danske tilfælde viste, at de i høj grad også havde spist salat i pose, især økologisk rucola og økologisk babyspinat indkøbt i Rema1000,” siger epidemiolog Luise Müller, Statens Serum Institut.
Efterfølgende har den italienske producent tilbagekaldt en række produkter, hvor der er fundet salmonella. I Danmark drejer det sig om økologisk rucolasalat, der er blevet leveret til Rema1000 og Aarstiderne, samt mixsalat, som også er blevet leveret til Aarstiderne.
”Dette udbrud understreger, at det er vigtigt at skylle salat og grønt, inden du spiser det for at reducere risikoen for at blive syg. Også selv om salaten kommer fra en færdigemballage/pose. Man kan fjerne op til 80 procent af bakterierne fra salat og krydderurter. Kun hvis der står ”Skyllet og klar til brug” på emballagen/posen, behøver du ikke skylle salaten” siger sektionsleder i Fødevarestyrelsen Annette Perge, der samtidig understreger, at det ikke er acceptabelt, hvis der er sygdomsfremkaldende bakterier i salat og andet grønt.
Infektion med salmonella giver typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, eventuelt kvalme, opkastninger og feber. Infektionen ledsages ofte af ledsmerter, muskelsmerter og hovedpine. Rigeligt med væske er vigtig for at forebygge og behandle dehydrering som følge af diarré og opkastninger. Som oftest er symptomerne på salmonella milde og går over af sig selv. Hvis man får vedvarende symptomer, bør man henvende sig til sin egen læge.
Sådan kan du undgå at blive smittet med salmonella fra salat:
- Vask hænder inden du går i gang med at lave mad og efter at have rørt ved uvasket grønt
- Skyl salat og grønt grundigt inden brug