Projektet, som ledes af DTU Fødevareinstituttet, skal opskalere produktionen af algen Nannochloropsis oceanica. Målet er at producere mikroalgeingredienser, rige på omega-3 fedtsyrer (f.eks. EPA) og D3-vitamin, som også findes i fed fisk og fiskeolie – og samtidigt udvikle bæredygtige processer, der bidrager til innovation på området, og gør produktionen attraktiv for virksomheder.
”Mikroalger som fødevareingredienser er interessante, fordi de forener ernæring, bæredygtighed og innovation. Vi har brug for omega-3 fedtsyrer og D3-vitamin i vores kost, og mikroalgerne kan være vejen frem uden brug af fisk,” siger lektor ved DTU Fødevareinstituttet, Ditte Baun Hermund, der leder AlgaeVita.
Forskerne håber at optimere produktionen af N. oceanica og dermed levere essentielle næringsstoffer gennem en miljøvenlig produktion, der understøtter den grønne omstilling.
Genbrug af mælke-teknologi
En central del af projektet er at anvende en eksisterende teknologi på en ny og innovativ måde til at booste indholdet af D3-vitamin i Nannochloropsis oceanica.
”Vi ved, at Nannochloropsis oceanica naturligt indeholder forstadiet til D3-vitamin, som så kan omdannes til D3-vitamin, når mikroalgerne udsættes for UV-lys. I AlgaeVita-projektet vil vi teste, om en eksisterende teknologi, som blandt andet bruges til pasteurisering af mælk, kan bruges i denne sammenhæng,” siger Ditte Baun Hermund.
Efter dyrkningen skal algerne høstes og forarbejdes.
Målet er at kunne fremstille et alge-pulver med ca. 30 milligram EPA og 0,3 mikrogram D3-vitamin i 1 gram alge-pulver. Det betyder, at man får den anbefalede daglige dosis EPA, hvis man spiser 8 gram alge-pulver, mens man skal spise mellem 17 og 33 gram algepulver – afhængigt af årstid – for at få den daglige dosis D3-vitamin.
Novel food-ansøgning
Det er tanken, at algepulveret skal anvendes som det er, f.eks. i smoothies, eller til at lave en alge-olie. Til olieproduktionen vil forskerne gøre brug af superkritisk CO2-ekstraktion – en grøn teknologi, som sikrer høj kvalitet og rene produkter. Dermed kan de opnåede produkter bidrage med vigtige næringsstoffer i kosten.
Projektet adresserer også de regulatoriske udfordringer ved, at N. oceanica endnu ikke er godkendt som fødevare. Under projektet indsamler forskerne data og dokumentation til en kommende novel food-ansøgning, der skal hjælpe med at få de alge-baserede produkter godkendt.
Læs mere
AlgaeVita er støttet af Innovationsfonden og er en del af en del af AgriFoodTure. Projektet udføres af DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med virksomhederne LYRAS A/S og Herbaceum.
Læs også artiklen ”Forskere ser potentiale i dyrkning af særlig mikroalge”.
Læs mere om forskningsgruppen for Bioaktive Stoffer – Analyse og Anvendelse.