Børn spiser mest sundt i hverdagene

Ernæring og kostvaner Fødevarer

Danske børn fastholder overordnede kostvaner igennem hele ugen til trods for, at deres kostindtag generelt er mindre sundt i weekenden, viser et ph.d.-projekt fra DTU Fødevareinstituttet. Projektet viser specielt en markant forskel på indtaget som frugt og grønt og fødevarer/drikkevarer med højt indhold af tilsat sukker på hverdage og i weekenden.

Berit Worm Rothausen har i sit ph.d.-projekt ved DTU Fødevareinstituttet undersøgt danske børns spisevaner i løbet af hverdage og weekender. Formålet var at undersøge kostmønstre på hverdage og weekenddage blandt børn i alderen 4-14 år.

Projektet omfattede 784 børn i alderen 4-14 år, der indgik i Den Nationale Undersøgelse af Danskernes Kostvaner og Fysiske Aktivitet 2003-2008. Børnene og/eller deres forældre registrerede i løbet af 7 dage alt, hvad de spiste og drak. Samlet viser resultaterne, at der er markante forskelle på kostindtag og kostmønstre for alle aldersgrupper mellem hverdage og weekender.

Rugbrødet viger for de søde sager

Undersøgelsen viser, at for hele den undersøgte aldersgruppe, 4-14 år, blev rugbrødet i hverdagen skiftet ud med flere søde drikke og hvidt brød i weekenden. Den viser også, at børn i alderen 4-10 spiser mere slik og chokolade og mindre frugt og grønt i weekenden, end de gør på hverdage. For hele aldersgruppen fremstod kosten på fredage som en blanding af kosten på hverdage og weekenddage.

I ernæringsoplysningen kan fokus på indtaget af frugt og grønt og fødevarer/drikkevarer med højt indhold af tilsat sukker vise sig gavnligt, især i forhold til børn med mindre sunde kostvaner.

Læs mere
Læs Berit Worm Rothausens ph.d.-afhandling: Aspects of energy intake assessment, dietary
intake patterns and sleep duration in children
 (pdf) Bemærk, link til afhandlingen er tilføjet den 25. april 2014.