En ny plan for, hvordan det amerikanske landbrug mindsker forbruget af antibiotika, der er afgørende i behandlingen af syge mennesker, trækker på Danmarks erfaringer.
Antibiotikaresistens er ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, en af de største trusler mod menneskers sundhed. En række antibiotika er ’kritisk vigtige’ i behandling af mennesker, fordi de er det eneste eller et af de få antibiotika, som kan bruges til at behandle alvorlige eller livstruende infektioner hos mennesker. For at sikre, at de fortsætter med at være er effektive i behandling af mennesker, er det derfor særligt vigtigt, at de kun bliver brugt til at behandle dyr, når det er absolut nødvendigt.
Af de antibiotika, der kan behandle både mennesker og dyr i USA, bruges ca. 70 % til produktionsdyr. Det kan potentielt føre til udvikling af antibiotikaresistente bakterier, som kan overføres til mennesker.
For at bekæmpe denne trussel, har en 12-mand-stærk interdisciplinær kommission lavet en køreplan med specifikke anbefalinger til, hvordan landbruget kan reducere brugen af antibiotika i dyr og til etablering af systemer, der kan overvåge brugen af antibiotika samt forekomsten af resistente bakterier.
Kommissionen omfatter antibiotikaresistenseksperter med ekspertise i læge- og veterinærvidenskab, mikrobiologi, epidemiologi og folkesundhed. En af dem er en seniorforsker fra DTU Fødevareinstituttet, som har bidraget med instituttets viden om og erfaring med resistensproblemer.
I mere end 10 år har DTU Fødevareinstituttet været europæisk referencelaboratorium for antibiotikaresistens i fødevareoverførte bakterier. I mere end 20 år har instituttet været en af parterne bag DANMAP-programmet, som overvåger både brugen af antibiotika til mennesker og dyr og forekomsten af antibiotikaresistens blandt bakterier i dyr, mennesker og fødevarer. DANMAP har gjort det muligt at iværksætte vidensbaserede initiativer, der skal tackle resistensproblemet.
Derudover er instituttet WHO samarbejdscenter for antibiotikaresistens i fødevareoverførte mikroorganismer og genomics.
Læs mere
Den nye plan er beskrevet i kommissionens rapport: Combating antibiotic resistance: A Policy Roadmap to Reduce Use of Medically Important Antibiotics in Livestock (pdf).
Læs mere om antibiotikaresistens og den forskning, som DTU Fødevareinstituttet udfører for at øge viden om resistente bakterier og hjælpe til at bekæmpe resistens på instituttets temasite om antibiotikaresistens.