En pjece med vejledning i, hvordan mennesker med cøliaki spiser en kost fri for gluten, er udkommet i en opdateret udgave. Den nye version indeholder bl.a. information om den seneste lovgivning på området og nye anbefalinger for gluten i småbørnskost. DTU Fødevareinstituttet er medforfatter på pjecen.
Cirka en procent af den danske befolkning lider af den kroniske sygdom cøliaki, som er intolerance overfor proteiner, der findes i bl.a. hvede, rug og byg. Disse kornproteiner kaldes i daglig tale gluten.
DTU Fødevareinstituttet er medforfatter på pjecen: Cøliaki og mad uden gluten, som beskriver hvad sygdommen er, hvordan den diagnosticeres og behandles, og hvordan man spiser en kost, der er glutenfri.
Pjecen er nu udkommet i en femte udgave, som afspejler ny lovgivning på området. Særligt reglerne om oplysningspligt for ikke-færdigpakkede fødevarer er ændret. Der er også kommet nye anbefalinger om introduktion af gluten til spædbørn. Derudover er listen opdateret over, hvilke fødevarer der er naturligt glutenfri, og hvilke der indeholder gluten.
Pjecen er målrettet personer, som har fået konstateret cøliaki, eller som har et barn med lidelsen, men kan også bruges til at informere familie, venner, daginstitution, skole og andre om sygdommen.
Stor markedsudvikling siden første udgave
Der er sket meget inden for glutenfri kost siden den første udgave i 2000. Dengang var der langt færre glutenfri produkter på det danske marked, og få mennesker vidste, hvad gluten var.
Det stigende fokus på gluten har gjort det lettere at holde en glutenfri diæt, men har muligvis udvandet alvorligheden af, at folk med cøliaki får en kost, der er fuldstændig fri for gluten.
Læs mere
Pjecen findes ikke i printet format, men kan downloades via DTU Fødevareinstituttets website: Cøliaki og mad uden gluten (pdf).
Den første udgave udkom som led i en oplysningsindsats om overfølsomhed over for fødevarer, som Fødevarestyrelsen og Astma-Allergi Danmark stod for med DTU Fødevareinstituttet for bordenden. Pjecen om glutenfri kost og cøliaki blev skrevet i et samarbejde med en række speciallæger og diætister samt Dansk Cøliaki Forening. Senere blev Sundhedsstyrelsen også partner.