DK: Fiskeolieemulsion. Foto: DTU Fødevareinstituttet | UK: Fish oil emulsion. Photo: National Food Institute.

Pris til DTU forsker for at stoppe harskning af fødevarer

Fødevarer, fisk og landbrug Sundhedsfremmende stoffer Fødevareproduktion Fødevareteknologi

Professor Charlotte Jacobsen har fået DGF Normanprisen for sin årtier lange forskning i at forhindre, at omega-3 fedtsyrer i fødevarer bliver harske.

Omega-3 fedtsyrers sundhedsfremmende egenskaber er veldokumenterede. Det kan dog være en udfordring at bruge dem som ingrediens i fødevarer, da fedtsyrerne har en tendens til at blive harske, når de udsættes for ilt.

Professor Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet har i flere årtier både søgt at forstå den harskningsproces, der finder sted i fødevarer og forbrugerprodukter, ligesom hun har udviklet måder at bremse den. Det arbejde har hun nu fået DGF Normanprisen for, som bliver uddelt fra det tyske faglige selskab German Society for Fats Science.

Forskning fører til mindre madspild

Harske fedtstoffer i fødevarer gør dem ikke umiddelbart farlige at spise. Forbrugere kasserer dog ofte maden på grund af den uønskede smag.

Charlotte Jacobsens arbejde med at udvikle metoder, som producenter kan bruge for at forhindre harskning, er således med til at bekæmpe madspild. Forskningen er også med til at bevare både fødevarernes kvalitet og de sunde fedtsyrers sundhedsfremmende egenskaber.

Havnet i fornemt selskab

Prisoverrækkelsen fandt sted ved DGF’s årsmøde i Leipzig den 18.november – et år senere end planlagt på grund af sidste års coronarestriktioner. Kun én anden dansker, nemlig Nobelprismodtager Henrik Dam, har tidligere fået prisen for sin opdagelse af det fedtopløselige K-vitamin.

DK: Charlotte Jacobsen holder medalje og diplom fra DGF Normanprisen. Foto: DTU Fødevareinstituttet. | EN: Charlotte Jacobsen holds her diploma and medal. Photo: National Food Institute 
Charlotte Jacobsen viser medalje og diplom frem. Foto: DTU Fødevareinstituttet

Det er anden gang i år, at Charlotte Jacobsen bliver hædret for sin forskning: I marts modtog hun en Stephen S. Chang Award fra American Oil Chemists’ Society, AOCS.

Læs mere

Bliv klogere på Charlotte Jacobsens forskning ved at lytte til det foredrag om antioxidanters rolle i at bremse harskningsprocessen, som hun gav ved AOCS’ prisoverrækkelse i marts: Stabilization of omega-3 PUFA rich raw materials and foods against lipid oxidation.

Den nyeste viden om måder at udvinde, fremstille og beskytte sundhedsfremmende omega-3 fedtsyrer er også præsenteret i en håndbog fra Elseviers forlag, som Charlotte Jacobsen og kollegaer fra hendes forskningsgruppe har redigeret. Læs om bogen, som udkom i juli 2021, i en nyhed fra DTU Fødevareinstituttet: Håndbog med nyeste viden om omega-3 fedtsyrer.

Charlotte Jacobsen leder Forskningsgruppen for Bioaktive Stoffer - Analyse og Anvendelse i DTU Fødevareinstituttet. Gruppen producerer viden, der kan øge befolkningens indtag af sunde fødevarer, som er rige på vitaminer, sunde fedtstoffer og proteiner, og som kan bruges til at udvikle ingredienser fra hidtil uudnyttede ressourcer.

Læs mere om gruppens forskning på instituttets website eller hør Charlotte Jacobsen fortælle om forskningen i en podcast på DTU Techfolk: Tang, alger og søpølser – din menu vil ændre sig om få år!