Indholdet af akrylamid i havregryn er ubetydeligt sammenlignet med andre fødevarer, og der er ingen kræftrisiko forbundet med at spise havregryn. Tværtimod er havregryn et sundt morgenmadsprodukt med store ernæringsmæssige fordele. Det viser DTU Fødevareinstituttets forskningsbaserede arbejde inden for fødevarekemi, toksikologi og ernæring.
Torsdag den 3. april 2008 kunne vi læse i mange aviser, at havregryn ifølge bogen "Hvad er det, du spiser" skulle være kræftfremkaldende på grund af dannelsen af akrylamid under forarbejdningen af havregrynene. DTU Fødevareinstituttets forskningsarbejde kan dokumentere, at det ikke er korrekt.
Ubetydeligt akrylamidindhold
Akrylamid dannes, når man steger, bager, rister eller griller kulhydratrige fødevarer ved temperaturer på over 120 grader. Mange almindelige fødevarer som ristede eller friturestegte kartofler, chips, brød, kiks, kaffe, knækbrød, småkager og morgenmadsprodukter indeholder således akrylamid.
Havregryn indeholder i gennemsnit 4 mikrogram akrylamid pr. kg, mens morgenmadsprodukter som cornflakes, guldkorn og lignende i gennemsnit indeholder 200 mikrogram pr. kg - altså 50 gange mere akrylamid end havregryn. Det viser analyser fra DTU Fødevareinstituttet, som i perioden 2003-2005 har undersøgt 73 morgenmadscerealier for indhold af akrylamid.
Nye forskningsresultater fra DTU Fødevareinstituttet viser samtidig, at danskerne indtager 25 mikrogram akrylamid om dagen gennem kosten. For en gennemsnitsdansker kommer 50% af akrylamidindtaget fra brunede kartoffelprodukter og 25% fra kaffe. De sidste 25% stammer fra kornprodukter og heraf 2% fra morgenmadsprodukter. Kun 0,1% af danskernes daglige akrylamidindtag stammer i gennemsnit fra havregryn.
"Indholdet af akrylamid i havregryn er ganske ubetydeligt. Både sammenlignet med andre morgenmadsprodukter og især i betragtning af, at 99,9% af den gennemsnitlige danskers akrylamidindtag kommer fra andre fødevarer", udtaler seniorforsker Kit Granby fra DTU Fødevareinstituttet.
Ingen kræftrisiko
Flere forsøg med dyr har vist, at akrylamid er kræftfremkaldende, og for nylig har et studie fra DTU Fødevareinstituttet vist en positiv sammenhæng mellem akrylamid og brystkræft hos mennesker. Se pressemeddelelsen: Akrylamid i kosten øger måske risikoen for brystkræft.
"Vores forskningsresultater styrker bekymringen for, at akrylamid er kræftfremkaldende i de mængder, som den almindelige borger får gennem kosten. Men det er vigtigt at påpege, at der er brug for flere undersøgelser, før vi kan sige noget endeligt om stoffets betydning for kræft i den danske befolkning - og at det slet ikke giver mening at tale om en kræftrisiko i forbindelse med det meget lille indhold af akrylamid i havregryn", understreger seniorforsker Henrik Frandsen fra DTU Fødevareinstituttet.
Ernæringsrigtigt indhold
Der er altså ingen kræftrisiko forbundet med at spise havregryn. Tværtimod er havregryn et sundt morgenmadsprodukt med mange ernæringsmæssige fordele.
"Fra et ernæringsmæssigt synspunkt er det faktisk svært at sige noget negativt om havregryn. Havregryn har et højt fiberindhold, indeholder ikke sukker og har en gavnlig fedtsammensætning - selv om fedtindholdet er højere i havre end andre kornsorter", fortæller forskningschef Inge Tetens fra DTU Fødevareinstituttet.
"Specielt er det gode ved havregryn, at det har et højt indhold af beta-glukaner, som mange studier har vist kan reducere kolesterolindholdet i blodet og dermed risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Beta-glukaner er opløselige kostfibre, som giver en øget mæthed og reducerer blodglukoseindholdet efter et måltid set i forhold til lignende fødevarer", tilføjer Inge Tetens.
Mange muligheder for at reducere akrylamid i mad
I løbet af de sidste fem år har DTU Fødevareinstituttet samarbejdet med FødevareIndustrien om at finde metoder til at reducere indholdet af akrylamid i udvalgte fødevarer. Se pressemeddelelsen: Visse antioxidanter kan reducere akrylamid i mad.
"Vi har fundet mange muligheder for at reducere indholdet af akrylamid i flere forskellige fødevarer -blandt andet ved at justere tilberedningstemperaturen i forhold til vandindholdet under fremstillingsprocessen. Gennem en metode med gradueret sænkning af ristningstemperatur under fremstillingen af et morgenmadsprodukt blev indholdet af akrylamid for eksempel mindsket til en femtedel af det oprindelige niveau", siger seniorforsker Kit Granby.