Probiotiske bakterier forebygger sygdomme i fiskelarver

Bioteknologi Bakterier og mikroorganismer Fødevarer Fisk og skaldyr

En særlig probiotisk bakterie kan forebygge sygdomme i fiskelarver – og er et alternativ til at bruge antibiotika. Det viser et ph.d.-projekt i DTU Fødevareinstituttet, som har undersøgt brugen af probiotiske bakterier til at forebygge sygdom i fiskelarver.

Kontrol af bakterielle sygdomme er en af de største udfordringer for den globale akvakulturindustri, fordi fisk i fiskelarvestadiet er meget udsatte for bakterielle infektioner. Paul D’Alvise har i sit ph.d.-projekt hos DTU Fødevareinstituttet undersøgt brugen af probiotiske bakterier til at forebygge sygdom i marine fiskelarver.  

Probiotiske bakterier er et muligt alternativ til brug af antibiotika, og ph.d.-projektet viste, at en særlig bakterie, Phaeobacter gallaeciensis, kan forhindre bakterielle sygdomme, som for eksempel sygdommen vibriose der medfører hurtig død i de marine larvekulturer. Med sine undersøgelser fik Paul D’Alvise desuden identificeret de vigtigste fysiologiske mekanismer bag den probiotiske effekt i de udsatte fiskelarver.  

Læs mere               

Se Paul D’alvises ph.d.-afhandling: Aquaculture application and ecophysiology of marine bacteria from the Roseobacter clade (pdf).