Ny model vurderer fødevarer beriget med vitaminer og mineraler

Ernæring og kostvaner Fødevaresikkerhed

Danmarks Fødevareforskning har udviklet en ny model, der vurderer sikkerheden ved at spise fødevarer beriget med vitaminer og mineraler. Som noget nyt for den type modeller er børnene taget med i vurderingen.

Danmarks Fødevareforskning har udviklet en ny model, der vurderer hvor store mængder af vitaminer og mineraler, det er sundhedsmæssigt forsvarligt at tilsætte vores fødevarer. Modellen bygger på data fra alle aldersgrupper i befolkningen, og skal give sikkerhed for, at berigede fødevarer kan spises, uden at vi får for store doser vitaminer og mineraler. Som noget nyt er både børn og voksne taget med i modellen.

Den danske model tager også højde for, at en stor del af den danske befolkning, dagligt får en almindelig multivitamin-mineral-pille. Det gælder især børnene. Modellen sikrer at der ikke er nogen risiko ved at spise både en given beriget fødevare og en vitaminpille.

Modellen bygger på de "øvre tolerable grænser for indtag af vitaminer og mineraler" (Upper tolerable intake Level, kaldet UL), som den Videnskabelige Komite i EU har fastsat for hvert enkelt vitamin og mineral. Ved hjælp af data fra den Danske Kostundersøgelse fra Danmarks Fødevareforskning kan man fastlægge befolkningens indtag af vitaminer og mineraler fra den almindelige kost og fra kosttilskud. Det råderum, der er tilbage fra dette indtag og op til den øvre tolerable grænse, er så den mængde, vi kan indtage fra berigede fødevarer uden at det samlede indtag overstiger den øvre tolerable grænse.

I september blev modellen præsenteret på et nordisk møde om toksikologi og ernæring, hvor den blev meget positivt modtaget af Norge, Sverige, Finland og Island. Flere af de andre nordiske lande arbejder i øjeblikket på at afprøve modellen på deres egne nationale data for indtag af vitaminer og mineraler, og det er hensigten at dette arbejde skal munde ud i en fælles nordisk holdning til området i EU.

Modellen med navnet "A safe strategy for addition of vitamins and minerals to foods" er publiceret i online-udgaven af det internationale tidsskrift European Journal of Nutrition den 12. oktober 2005.

Danmarks Fødevareforskning bruger modellen til at vurdere sikkerheden af berigede fødevarer i rådgivningen til Fødevarestyrelsen. Fødevarestyrelsen behandler og besvarer ansøgninger, når fødevareproducenter søger om godkendelse af berigede produkter.