Spar energi på indfrysning af fødevarer

Fødevareteknologi Fødevarer Fødevareproduktion

Fødevareindustrien kan potentielt spare energi, hvis producenterne udnytter omgivelsernes luft inden køle- og fryseprocessen. Det viser et projekt, DTU Fødevareinstituttet har deltaget i.

Dannelse af rim og den efterfølgende afrimning er både tids- og energikrævende for fødevareproducenter. For at kunne reducere energiforbruget har de behov for let tilgængelige værktøjer til at modulere og simulere køleprocesser.

Derfor har DTU Fødevareinstituttet i samarbejde med Bisca A/S og Daloon A/S undersøgt, hvordan rimdannelse og frekvensen af afrimning kan nedbringes. I projektet er en kombineret model udviklet, der kan bruges til at optimere energiforbrug og køle- og frysetider.

Brug luften fra omgivelserne

Rimen, der sætter sig på fryserens fryseelement, kommer fra fugt i luften. Fugten i luften stammer primært fra de varme og vandholdige fødevarer som æbleskiver og forårsruller, der kort tid efter de er varmebehandlet løbende føres ind i fryseren.

Skal rimdannelsen nedbringes, skal fordampningen fra produktet inde i fryseren nedbringes. Det kan man gøre ved at køle fødevarerne med luft fra omgivelserne inden fryseprocessen, og på for eksempel æbleskiver spare ca. 28% af energiforbruget til indfrysningen.

Resultater fra projektet viser også, at man kan nedbringe afrimningsfrekvensen ni gange ved at indføre det ekstra køletrin, som køling med omgivelsernes luft medfører. Man forventer samtidig at kunne sænke frysetiden omtrent med den tid, det ekstra køletrin lægger beslag på.

Læs mere 

Læs hele artiklen: Spar energi med ambient køling inden indfrysning PlusProces nr. 10, 7. oktober 2013.

Projektet er gennemført under inSPIRe-platformen. Læs mere om inSPIRe på www.inspirefood.dk. Der foreligger stadig et udviklingsarbejde i forbindelse med modelleringsværktøjerne i projektet.