Photo: Colourbox.com

Danskerne spiser markant mere fuldkorn

Ernæring og kostvaner Fødevarer
Danskernes indtag af fuldkorn er steget markant siden 2004. Det gælder også andelen af danskere, der lever op til anbefalingen om at spise tilstrækkeligt fuldkorn. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.

DTU Fødevareinstituttet har i samarbejde med Fuldkornspartnerskabet undersøgt, hvor meget fuldkorn danskerne spiser.

Nemmere at vælge fuldkorn           
Undersøgelsen viser, at danskernes indtag af fuldkorn er steget fra 32 gram per dag til 55 gram per dag. Børn spiser næsten lige så meget fuldkorn som voksne, mens drenge og mænd spiser lidt mere fuldkorn end piger og kvinder.

”Vores undersøgelse peger i retning af, at danskerne ikke spiser mere brød og kornprodukter end tidligere. Stigningen skyldes i stedet, at fødevarer som almindeligt hvedebrød og pasta i dag har et højere indhold af fuldkorn, og at det er blevet nemmere at vælge fuldkornsprodukter i butikkerne”, siger seniorrådgiver Heddie Mejborn fra DTU Fødevareinstituttet.

Flere lever op til anbefalingerne
Udover at danskerne i gennemsnit spiser mere fuldkorn, er andelen af danskere, der lever op til anbefalingen om at spise 75 gram fuldkorn per 10 megajoule også steget. Andelen er steget fra 6% til 27%, viser den nye undersøgelse. Flere børn end voksne spiser i dag tilstrækkeligt fuldkorn. Mere end en tredjedel af børnene lever op til anbefalingen mod en fjerdedel af de voksne. Tidligere var det kun 5% af børnene og 7% af de voksne, der levede op til anbefalingen.

”Det er meget positivt, at flere danskere nu lever op til anbefalingerne om at spise nok fuldkorn. Fuldkorn indeholder vitaminer, mineraler og sundhedsfremmende stoffer, som er vigtige for at nedsætte ri-sikoen for sygdomme som sukkersyge, hjerte-karsygdomme og visse former for kræft”, siger Heddie Mejborn.

Læs mere
Læs e-artiklen: Danskernes fuldkornsindtag 2011-2012 (pdf).

Se også pressemeddelelse fra Fuldkornspartnerskabet: Dobbelt op på fuldkorn (pdf).

Beregningerne i undersøgelsen er baseret på nye data om danskernes kostvaner og nye informatio-ner om indholdet af fuldkorn i fødevarer på det danske marked. Data er indsamlet fra april 2011 til juli 2012. 1.872 danskere fra 7-75 år har deltaget i undersøgelsen.

Den tidligere opgørelse af danskernes fuldkornsindtag er fra 2004.