Photo: Colourbox.com

Næsten alle sprøjterester i fødevarer i EU er under tilladte niveauer

Fødevarer Fødevaresikkerhed

Sprøjterester er ikke fundet i mere end halvdelen af næsten 83.000 fødevareprøver, som EU’s medlemslande har udtaget til pesticidkontrol i 2014. Kun i cirka 3% af prøverne er overskridelser fundet af de tilladte grænseværdier. Det viser en undersøgelse fra den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets, EFSA.

EFSA’s årlige pesticidrapport for 2014 viser, at der i 53,6% af 83.000 analyserede fødevareprøver ikke er fundet sprøjterester. Prøverne er indsamlet i de 28 EU-medlemslande samt Norge og Island og er undersøgt for næsten 800 forskellige pesticider og deres nedbrydningsprodukter.

I yderligere 43,4% af prøverne er rester fundet, som overholder de gældende EU-grænseværdier for pesticidindhold i fødevarer. I 3% af prøverne er sprøjterester fundet, der overskrider grænseværdierne. Overskridelser er oftere i prøver fra lande udenfor EU, Norge og Island (6,5%) end i prøver fra disse lande (1,6%).

Risikovurderinger

EFSA bruger data fra rapporten til bl.a. at vurdere, om de pesticidrester, europæere er udsat for gennem kosten, udgør en risiko for deres sundhed – både på kort og på lang sigt. I begge tilfælde har EFSA på baggrund af de indsamlede data fra 2014 konkluderet, at det er usandsynligt, at eksponeringen udgør en trussel mod europæernes sundhed.

Som noget nyt foreslår EFSA i den årlige rapport i år, hvordan EU's medlemslandes pesticidkontrolprogrammer kan gøres mere effektive. EFSA foreslår blandt andet, at prøvetagning i højere grad bør inkludere fødevarer, der ofte indeholder pesticidrester – som f.eks. bær og te – og at fokus bør flyttes fra animalske produkter til monitorering af foder til dyr som f.eks. soja og raps.

Læs mere

Få adgang til den fulde rapport via EFSA's website: The 2014 European Union Report on Pesticide Residues in Food.

Læs om resultaterne for 2014 fra den danske pesticidkontrol i DTU Fødevareinstituttets nyhed fra den 20. november 2015: Fortsat færre sprøjterester i danske afgrøder.