Den Centrale Udbrudsgruppe har fortsat fokus på udbruddet med smitsom leverbetændelse, Hepatitis A, der de seneste måneder har gjort flere forbrugere syge i Danmark. Frosne jordbær købt i de respektive lande mistænkes at være kilde til udbruddet. Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet koordinerer efterforskningen af udbruddet.
I alt har 52 personer i Danmark fået konstateret smitsom leverbetændelse, Hepatitis A, de seneste måneder. Udbruddet linkes til øvrige sygdomstilfælde i Finland, Norge og Sverige. Frosne jordbær er mistænkt som kilden til udbruddet.
Det vil være en vigtig brik i opklaringen af sygdomsudbruddet at påvise hepatitisvirus i mistænkte fødevarer, hvorfor efterforskningen i høj grad fokuserer på at identificere konkrete produkter, der mistænkes som smittekilde. DTU Fødevareinstituttet analyserer løbende mistænkte prøver af bær udtaget i Danmark og Norden. Dog er ingen prøver på nuværende tidspunkt fundet positive for Hepatitis A.
Analyse af fødevarer
DTU Fødevareinstituttet har gennem en årrække haft omfattende aktiviteter i forbindelse med at udvikle metoder til påvisning og karakterisering af fødevarebårne virus som norovirus og hepatitisvirus i fødevarer. Aktiviteterne har i begyndelsen været fokuseret på påvisning af virus i skaldyr (østers og muslinger), der ofte er årsag til infektion hos mennesker. I løbet af de seneste år er fokus i stigende grad blevet rettet mod påvisning af virus i bær, bladgrønt og drikkevand.
I forlængelse af påvisningen af smitsomme virus i fødevarer er det i forbindelse med eftersporing af sygdomsudbrud hos mennesker vigtigt også at typebestemme virus. Det giver mulighed for at sammenligne virus fra fødevarer med virus fra patienter og derigennem endeligt at fastlægge, om et forurenet produkt er smittekilden til et konkret sygdomsudbrud.
Læs mere
Se pressemeddelelse fra Fødevarestyrelsen: Kog frosne bær og nyhed fra Statens Serum Institut: Tema om udbrud af hepatitis A.
Koordinering af efterforskningen af Hepatitis A udbruddet sker i regi af Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af repræsentanter fra Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen.