DTU Fødevareinstituttet har testet de nationale referencelaboratoriers evne til at bestemme antibiotikaresistens i forskellige fødevarerelaterede bakterier. Testen viser, at kvaliteten af bestemmelserne i de fleste nationale laboratorier i EU er i orden, og at de fleste kan bestemme de resistente bakterier korrekt.
DTU Fødevareinstituttet er europæisk referencelaboratorium for antibiotikaresistens i fødevareoverførte sygdomsfremkaldende bakterier og har derfor testet de nationale referencelaboratorier i EU-landene for deres evne til at kunne bestemme forekomsten af resistente bakterier i udvalgte fødevarerelaterede bakterier.
Resultaterne af undersøgelserne viser, at hovedparten af de deltagende laboratorier har kvaliteten af bestemmelserne i orden og således kan bestemme de fleste resistente bakterier korrekt. Der er dog enkelte laboratorier, som har behov for at forbedre deres antibiotikaresistensbestemmelser.
De fleste deltagende laboratorier har oprettet metoder og er i stand til at isolere MRSA fra prøver på en pålidelig måde. Desuden er identifikationen af MRSA ved hjælp af molekylære metoder udført med succes i de fleste af de deltagende laboratorier, med fremragende specificitet og forbedrede testfølsomheder. Der er dog enkelte laboratorier, hvis metoder har brug for fortsat optimering.
Læs mere
Se rapporterne:
Report of the 4th External Quality Assurance System on Isolation, Identification and Typing of Methicillin resistant Staphylococcus aureus (MRSA) from Swab Samples, year 2012 (pdf).
The 13th EURL-AR Proficiency Test – Salmonella, Campylobacter and genotypic characterization 2012 (pdf).
The 12th EURL-AR Proficiency Test – enterococci, staphylococci and E. coli 2012 (pdf).