Fødevarer undersøgt for forbudte kemikalier

Fødevaresikkerhed Sundhed og sygdomme

Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har undersøgt en række fødevarer for forekomsten af organiske klor-forbindelser som PCB og klorpesticider, heriblandt DDT. PCB har blandt andet været anvendt som ikke-brændbar olie i elektronikindustrien og som blødgører til fugemasse i byggeriet. Stofferne har det til fælles, at de nedbrydes meget langsomt i miljøet. Samtidig optages de let i den menneskelige organisme, hvor de er mistænkt for at forårsage hormonforandringer og kræft.

Undersøgelsen viser, at voksne får den største mængde fra fisk, mens hovedkilden for børnenes vedkommende er mælk og mælkeprodukter. Indholdet af PCB og DDT i fødevarer og det daglige indtag af stofferne ligger et godt stykke under det acceptable daglige indtag, så der er umiddelbart ingen grund til bekymring, vurderer seniorrådgiver Arvid Fromberg fra DTU Fødevareinstituttet i nyhedsbrevet Midt i Ugen (pdf).