I løbet af de sidste 20 år er danskerne begyndt at spise mere frugt og grønt - ca. 100 gram mere om dagen. Men langt de fleste spiser stadig for lidt. I samme periode er indholdet af sukker i børns kost faldet lidt, mens seks ud af ti stadig får for meget. Det viser en ny undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet om danskernes kostvaner i perioden 1995-2006.
Danskerne spiser mere frugt og grønt
Danskerne er begyndt at spise mere frugt og grønt fra 1995 til perioden 2003-2006. Blandt børn i alderen 4-10 år er indtaget steget fra 280 til 353 gram om dagen. Samtidig er andelen af børn, der spiser de anbefalede 300-500 gram eller mere om dagen, steget fra 10% til 33%.
De 11-75 åriges indtag af frugt og grønt er også steget fra 279 til 398 gram om dagen i samme periode. Her er andelen, som spiser de anbefalede 600 gram eller mere om dagen, steget fra 3% til 16%.
Indtaget af grøntsager er dog ikke steget yderligere blandt både børn og vokse i perioden 2000-2002 til 2003-2006. I samme periode er indtaget af frugt faldet lidt blandt de 4-10 årige, mens det til gengæld er steget lidt blandt de 11-75 årige.
Men mange får stadig for lidt frugt og grønt
"Det er positivt, at både børn og vokse spiser mere frugt og grønt end tidligere, og det bliver spændende at følge udviklingen. Ikke mindst fordi langt de fleste fortsat får for lidt frugt og grønt", siger kostvaneforsker Sisse Fagt fra DTU Fødevareinstituttet.
Det er især de unge 11-24 årige, der ikke får nok frugt og grønt. Værst står det til blandt de 15-18 årige, hvor kun 5% spiser den anbefalede mængde eller mere. Desuden spiser mænd væsentligt mindre frugt og grønt end kvinder.
"Spiser du meget frugt og grønt, kan det bidrage til at nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme og visse former for kræft, ligesom frugt og grønt også har en gavnlig virkning på fedme, diabetes og andre sygdomme. Der er derfor mange gode grunde til at spise mere frugt og grønt", fortæller Sisse Fagt.
Børns kost indeholder mindre sukker
Undersøgelsen viser også, at indholdet af sukker i kosten hos børn i alderen 4-14 år er faldet. Især er andelen af børn med et meget højt sukkerindtag (på over 20% energi fra sukker) faldet fra 12% i 2000-2002 til 5% i 2003-2006.
Men mange får stadig for meget sukker
64% af børnene får imidlertid stadig mere end de maksimalt anbefalede 10% energi fra sukker i 2003-2006.
Børn spiser og drikker væsentligt mere sukker end voksne. Men en tredjedel voksne får dog også for meget sukker. Både børn og vokse spiser og drikker i gennemsnit ca. tre gange så meget slik, chokolade, is, kage, sukkersødede drikke m.v., som der er plads til i en sund kost.
"Det er et skridt i den rigtige retning, at indholdet af sukker i børns kost er faldet. Men der er stadig alt for mange børn, som får for meget slik, chokolade, is, kage, sodavand, saft og lignende", siger kostvaneforsker Anja Biltoft-Jensen fra DTU Fødevareinstituttet.
"Med til billedet hører også, at børn, som spiser meget sukker, generelt spiser mere usundt. Vores undersøgelser viser, at de spiser færre fuldkornsprodukter, mindre fisk og mindre frugt og grønt, og at de dermed også får færre vitaminer og mineraler. Det er derfor fortsat vigtigt at forsøge at mindske sukkerindholdet i børns kost", tilføjer Anja Biltoft-Jensen.
Læs mere om danskernes kostvaner
Se hele rapporten Danskernes kostvaner 1995-2006 (pdf), som beskriver status og udvikling i danskernes kostsammensætning med særligt fokus på frugt og grønt samt sukker. Rapporten er den femte rapport, som er baseret på De nationale undersøgelser af danskernes kostvaner, hvor data indgår fra i alt 10.096 personer i 1995, 2000-2002 og 2003-2006.
Læs mere om DTU Fødevareinstituttets kostundersøgelser på DTU Fødevareinstituttets hjemmeside.