I 1. halvår 2024 har DTU Fødevareinstituttet leveret rådgivning og forskning, der er med til at fremme sundhed og forebygge sygdom samt skabe nye og mere bæredygtige fødevarer. Derudover fik instituttet et nyt center, der skal udforske tarmbakteriernes indflydelse på sundhed og sygdom finansieret af Novo Nordisk Fonden og et nyt EU referencelaboratorium for antibiotikaresistens – og bød Tine Rask Licht velkommen som ny institutdirektør. Se highlights fra første halvdel af 2024:
Nye typer mælkesyrebakterier isoleret fra bær og blomster – Forskere har identificeret nye typer mælkesyrebakterier fra planter, insekter og forskellige fermenterede fødevarer, som potentielt kan indgå i fremtidens mere plantebaserede produkter og bidrage til den grønne omstilling. Resultaterne er opnået ved at bruge FOODHAY forskningsudstyr i DTU Fødevareinstituttet.
Nyt studie rangordner sygdomsbyrden af fødevarebårne sygdomme – Et nyt studie giver et overblik over forskning i byrden af fødevarebårne sygdomme i Danmark og rangordner for første gang sygdomsrisici fra både fødevarebårne bakterier og kemikalier. Forskningen viser, at campylobacter har den højeste sygdomsbyrde i forhold til de øvrige fødevarebårne sygdomme i Danmark.
Se eller gense webinar om FOODHAY forskningsresultater – Repræsentanter fra fødevaresektoren deltog den 8. februar 2024 i et webinar, som dykkede ned i en række eksempler på forskning ved hjælp af udstyr i det nationale højteknologiske laboratoriecenter, FOODHAY. Se eller gense de optagede præsentationer fra webinaret.
Danmark og Sverige får et referencelaboratorium for antibiotikaresistens i EU – Danmark og Sverige skal i samarbejde skabe et EU referencelaboratorium for antibiotikaresistens, som skal bidrage med videnskabelig og uafhængig ekspertviden inden for diagnostik og beredskab.
Takeaway vokser i popularitet og portionsstørrelser, mens måltiderne er blevet mindre grønne – Vi køber masser af takeaway, i større portioner, mens indholdet af kød har fået mere plads på bekostning af grøntsagerne, viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet.
Datamangel gør det svært at identificere hormonforstyrrende stoffer – Mangel på data fra kemikalieindustrien i EU umuliggør ofte en vurdering af om stoffer, der bl.a. anvendes i forbrugerprodukter, er hormonforstyrrende. Forskerne anbefaler derfor, at informationskravene i EU-lovgivningen, REACH, opdateres og peger samtidig på forskellige metoder til at vurdere kemiske stoffer, så tilgængelig information udnyttes bedst muligt.
Tarmbakterier kan spille en central rolle i udvikling af sygdomme – Et nyt dansk forskningsinitiativ finansieret af Novo Nordisk Fonden skal afdække mulige årsagssammenhænge mellem tarmbakterier og svær overvægt, type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdom.
Kostfibre får vores tarmbakterier til at opføre sig sundt - Vi får sunde kostfibre ved at spise frugt, grøntsager og fuldkorn. Men hvorfor er kostfibrene så gode for os? Et hold forskere har opdaget, at kostfibre har indflydelse på, hvordan bakterierne opfører sig i tyktarmen, og at de spiller en afgørende rolle for, om der bliver produceret sunde eller skadelige stoffer.
Ny institutdirektør for DTU Fødevareinstituttet – Tine Rask Licht er ny institutdirektør, som hun har været konstitueret for siden 1. januar. Hun har været på DTU siden 1999, hvor hun primært har forsket i tarmbakterier og sundhed og haft en række stillinger fra postdoc til seniorforsker, professor, forskningsgruppeleder og viceinstitutdirektør.
God sommer!