PFAS dækker over en lang række fluorstoffer, der har været brugt i årtier og stadig bruges i et utal af produkter. Stofferne, også kendt som 'evighedskemikalier', er kemisk ekstremt stabile og ophobes løbende i mennesker og dyr og i miljøet, hvor de kan udgøre en risiko for dyr og menneskers sundhed.
På et webinar den 18. september 2023 gav forskere, fødevare- og miljømyndigheder en status på den aktuelle viden om PFAS i Norden. Hvordan påvirker PFSA sundheden? Hvad er risiciene? Hvor findes PFAS og i hvilket omfang? Hvad gør myndighederne, og hvordan er det muligt at fjerne eller undgå en PFAS? Hvad ved vi ikke, og hvad har vi brug for mere viden om? 766 deltog i webinaret – mange fra fødevarevirksomheder, brancheorganisationer, myndigheder og andre interesserede bl.a. privatpersoner.
Se oplæggene og præsentationerne fra webinaret nedenfor i det omfang, oplægsholderne har accepteret, at optagelsen og/eller deres præsentation bliver delt.
Welcome
Christine Nellemann, Director of the National Food Institute, Technical University of Denmark (DTU)
Video
Opening speech: Human health risks and main concerns of PFAS
Anne Marie Vinggaard, Professor, DTU National Food Institute, Denmark
Video
Præsentation
Health risks after high exposure to PFAS in drinking water. Experiences from Ronneby, Sweden
Kristina Jakobsson, Professor, School of Public Health and Community medicine, Sahlgrenska Academy Universit of Gothenburg, Sweden
Video
Præsentation
PFAS in Finland – dietary exposure, with focus on occurrence in fish
Johanna Suomi, Research Professor. Finnish Food Authority
Video
Præsentation
PFAS in food and migration from food contact materials into real food, Denmark
Kit Granby, Associate Professor, DTU National Food Institute, Denmark
Præsentation
Production of paper products identified as the main source of PFAS in polluted fish
Håkon A. Langberg, Senior Researcher, The Norwegian Geotechnical Institute
Video
Where the consumer meets PFAS in everyday life
Line Småstuen Haug, Senior Scientist, Norwegian Institute of Public Health
Video
Præsentation
Overview of monitoring and risk management of PFAS in Denmark and regulatory foresights at the EU level
Henrik Søren Larsen, Head of Office, Ministry of Environment of Denmark
Video
Præsentation
Fish meal from wild fish in organic egg production – PFAS findings in Finland, a risk management case
Riitta Rannikko, Senior Specialist, Finnish Food Authority
Præsentation
Risk management of PFAS in Norway
Julie Tesdal Håland, Senior Adviser, The Norwegian Food Safety Authority, Head Office, Chemical food safety
Video
Præsentation
PFAS in food - how does environmental contamination affect food production and human exposure?
Karl Lilja, Senior Scientific Advisor, Swedish Environmental Protection Agency
Video
Præsentation
Temporal trends of PFAS concentrations in dated sediment cores from Finland and Baltic Sea
Ville Junttila, Researcher, Finnish Environment Institute
Video
Præsentation
PFAS - From hero to villain to criminal
Stig Valdersnes, Senior Researcher, Institute of Marine Research, Norway
Video
Præsentation
PFAS treatment techniques – Needs for the future?
Lutz Ahrens, Professor in Environmental Organic Chemistry, Department of Aquatic Sciences and Assessment, Swedish University of Agricultural Sciences
Video
Præsentation
Topic: Proposal for a broad PFAS restriction in EU
Jenny Ivarsson, Strategic Advisor, Swedish Chemicals Agency (KEMI)
Video
Præsentation
Closing remarks on future perspectives - a world without PFAS?
Harald Gjein, Director at Norwegian Scientific Committee for Food and Environment
Video
Helena Brunnkvist, Head of Department, and Emma Halldin Ankarberg, Toxicologist, Swedish Food Agency
Video
Pia Mäkelä, Head of Department, Finnish Food Authority
Video
Christine Nellemann, Director of the DTU National Food Institute, Denmark
Video