DTU Fødevareinstituttet har i 1. halvår af 2025 leveret rådgivning og forskning, der er med til at fremme sundhed og forebygge sygdom, udvikle nye og bedre fødevarer samt skabe mere bæredygtige teknologiske løsninger. Læs mere om nogle af instituttets highlights fra årets første seks måneder:
Forskere ser potentiale i dyrkning af særlig mikroalge
Mikroalgen Nannochloropsis oceanica rummer potentiale til at blive en god kilde til bæredygtigt producerede næringsstoffer som protein, omega-3 fedtsyrer og K2-vitamin. Et nyt studie viser, at dyrkningsforhold som især temperatur og lys har stor betydning for udbyttet. Læs mere her
Energiindholdet i takeaway-måltider er meget højt
Energiindholdet i 22 forskellige takeaway-måltider, som DTU Fødevareinstituttet har undersøgt, er meget højt. De testede måltider indeholdt op til 67% af det daglige anbefalede energiindtag, og mange retter er for fede, for salte og indeholder for lidt fibre fra fuldkorn og grøntsager. Læs mere her
Tilsætningsstoffer i foderet kan reducere campylobacter i fritgående slagtekyllinger
Ny forskning giver lovende resultater i kampen mod campylobacter i fritgående kyllingeflokke. Forsøg viser, at tilsætning af biokul til kyllingefoder kan reducere campylobacter i kyllinger med op til 80%. Resultatet kan potentielt føre til færre fødevarebårne sygdomme hos mennesker. Læs mere her
Forskere frygter øget spredning af mpox
Internationale forskere, herunder fra DTU Fødevareinstituttet, advarer om, at et mpox-udbrud i Den Demokratiske Republik Congo har potentiale til hurtigere at kunne sprede sig over landegrænser. Mpox-virusset har muteret, og den nye variant clade 1b er blevet bedre til at smitte. Læs mere her
Fem års overvågning viser lav risiko fra pesticider i fødevarer
Dansk produceret frugt og grønt indeholder færre pesticidrester end importerede, og generelt udgør pesticidrester i frugt og grønt på det danske marked en ubetydelig sundhedsrisiko, når man spiser varieret. Det viser samling af overvågningsdata fra 2018-2022 og risikovurdering af den samlede eksponering i en ny rapport. Læs mere her
Nye studier kan hjælpe industrien med at skabe nye produkter
- Et studie handler f.eks. om forskning, som kan ændre den måde, fødevareindustrien producerer mælkebaseret yoghurt på, så yoghurten både bliver billigere og mere bæredygtig. Læs mere her
- Et andet studie kortlægger, hvordan bestemte mælkesyrebakterier kan bruges til at forbedre både smag og ernæringskvalitet i plantebaserede mejerierstatninger. Læs mere her
AI forudsiger bakteriers resistens mod rengøringsmidler
Forskere fra bl.a. DTU Fødevareinstituttet har udviklet en metode, der ved hjælp af kunstig intelligens og DNA-afkodning kan forudsige, hvor godt sygdomsfremkaldende bakterier som f.eks. listeria tåler rengøringsmidler. Forskningen kan blive et vigtigt våben mod farlige bakterier i fødevareindustrien. Læs mere her
Ny viceinstitutdirektør i DTU Fødevareinstituttet
Martin Iain Bahl er ny viceinstitutdirektør i DTU Fødevareinstituttet per 1. januar 2025. Han kommer fra en seniorforskerstilling i Novonesis og har også mange års tidligere erfaring fra DTU Fødevareinstituttet. Læs mere her
DTU-professor modtager pris fra International Society of Fats
Professor Charlotte Jacobsen fra DTU Fødevareinstituttet har modtaget ISF Award 2025 for sin forskning i nye kilder til omega-3 fedtsyrer og for at bremse harskning i fødevarer. Læs mere her
Rigtig god sommer!