Novel food

Svampemycelier i kosten - hvad vi ved og mangler at vide

Svampemycelier kan være et alternativ til ultraforarbejdede kødalternativer, men viden mangler om svampearterne, deres vækst og smag, og om, hvilke stoffer der dannes, når mycelier nedbrydes i tarmen. Det skal et nyt forskningsprojekt på DTU Fødevareinstituttet undersøge.

svampemycelium
 Svampemycelium. Foto: Casper Robert Balten van der Luijt
Mycelium er svampens rodnet af meget tynde tråde (hyfer). Svampen optager næring via hyferne fra dødt organisk materiale fra jord, træ eller andre næringsholdige substrater som f.eks. halm. 

Hver hyfe har en spids, og det er i spidsen, hyfen vokser. Når hyfen forgrener sig, opstår flere spidser, så nettet kan brede sig hurtigt. 

Myceliet udskiller enzymer, der nedbryder det materiale, svampen vokser på, og suger næringen ind. Svampehatten er kun frugtlegemet til spredning af sporer. Myceliet kan dyrkes til forskellige plantebaserede fødevarer.

Fakta om RUMy

Projektet: Roden til forståelse af mycelier/The root to understanding of mycelia (RUMy) ledes af DTU Fødevareinstituttet ved seniorforsker og forskningsgruppeleder Martin Steen Mortensen. Fra instituttet deltager også seniorforskerne Grethe Hyldig og Claus Heiner Bang-Berthelsen.  

RUMy er finansiret af Plantefonden med ca. 12,5 millioner og løber fra 1. januar 2026 og fire år frem.