Mineralolie kulbrinter (MOH) omfatter en bred vifte af kemiske forbindelser. De er kategoriseret i to hovedgrupper: MOSH (Mineral Oil Saturated Hydrocarbons) og MOAH (Mineral Oil Aromatic Hydrocarbons), altså hhv. mættede og aromatiske kulbrinter.
EFSA beskriver, at indholdet af mineralolie i fødevarer er faldet kraftigt siden sidst i 1980’erne og starten af 1990’erne, hvor der begyndte at være fokus på stoffernes tilstedeværelse i fødevarer. I udkastet til en ny vurdering af mineralolie kulbrinter vurderer EFSA, at MOSH ikke udgør en sundhedsrisiko ved de europæiske befolkningers nuværende eksponering fra fødevarer, mens indtaget af MOAH vurderes til at udgøre en sundhedsmæssig bekymring.
EFSA’s eksperter anbefaler blandt andet yderligere forskning for bedre at kunne karakterisere stofsammensætningen af MOAH og MOSH, der findes i fødevarer. For både MOAH og MOSH anbefaler EFSA, at flere toksikologiske undersøgelser bliver udført for bedre at klarlægge stoffernes skadevirkninger. Eksperterne anbefaler tillige en bedre kortlægning af, hvor stor en andel af mineralolie kontamineringen i fødevarer, der stammer fra miljøet.
MOH kan komme ind i fødevarer på mange måder - gennem miljøforurening, brug af smøremidler til maskiner, slipmidler, proceshjælpemidler, fødevare- eller fodertilsætningsstoffer og migration fra fødevarekontaktmaterialer.
Læs mere
Gå til EFSA’s website for mere information om den foreløbige vurdering og se, hvordan du giver din mening til kende inden svarfristen den 30. april 2023.