En workshop den 19. november 2009 er startskuddet for LMC Vitamin Netværket, som vil arbejde for et optimalt indtag af vitaminer for mennesker, produktionsdyr og familiedyr. Initiativtagerne fra DTU Fødevareinstituttet, Københavns Universitet og Aarhus Universitet inviterer forskere på vitaminområdet til at deltage.
Vitaminer blev opdaget ved, at mennesker og dyr udviklede mangelsygdomme, for eksempel beriberi ved mangel på B1-vitamin eller skørbug ved mangel på C-vitamin. Sådanne mangelsygdomme ser vi heldigvis kun sjældent i dag.
Et optimalt vitaminindtag er en kompleks størrelse
Det optimale indtag af et vitamin er imidlertid ikke nødvendigvis det indtag, hvor vi undgår at udvikle mangelsygdommen. Et for højt vitaminindtag kan også være problematisk og øge risikoen for visse livsstilssygdomme, ligesom et optimalt indtag ofte ikke vil være det samme for alle aldersgrupper og i alle livssituationer.
Et for lavt indtag af folsyre (også kendt som folat) for gravide øger risikoen for neuralrørsdefekt for fosteret. Samtidig konkluderer et review over folat, at på ét niveau beskytter folat mod kræft, mens høje doser gennem berigede produkter og kosttilskud er forbundet med øget forekost af kræft.
Forskningen fokuserer derfor i dag på at fastlægge optimale indtag af vitaminer for at undgå øget risiko for livsstilssygdomme.
Netværkets mål er at arbejde for et optimalt indtag
Det er baggrunden for et nyt netværk: LMC Vitamin Netværk, som forventer at arbejde for et optimalt indtag af vitaminer for et sundt liv for såvel mennesker, produktionsdyr og familiedyr. De specifikke områder vil være behov for indtag, metabolisme, gener, biotilgængelighed, kilder, biomarkører og analyser.
Netværket er etableret i regi af LMC på initiativ af forskere fra DTU Fødevareinstituttet, Det Biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet og Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet på Aarhus Universitet.
Forskere er inviteret til opstartsworkshop
Den 19. november 2009 er DTU Fødevareinstituttet vært ved en opstartsworkshop for LMC Vitamin Netværket for forskere på vitaminområdet. Workshoppen har især til formål at skabe kontakt mellem forskningsgrupper, som på sigt kan skabe nye projektideer og arbejde for at få disse finansieret.
Er du interesseret i at få en invitation til workshoppen og deltage i netværket, så send en e-mail til seniorforsker Jette Jakobsen, DTU Fødevareinstituttet, jeja@food.dtu.dk. Invitationerne vil blive sendt ud i september.