DTU Fødevareinstituttet har for Fødevarestyrelsen udarbejdet en vurdering af, hvor effektivt varmebehandling af bærprodukter som juice og tærter inaktiverer norovirus. Vurderingen giver svar på, hvor længe og ved hvilken temperatur det er nødvendigt at varmebehandle bærprodukter for at reducere norovirus.
En del danskere får jævnligt diarré og opkastninger efter infektioner med norovirus fra bær. Bær kan blive forurenet med norovirus under produktionen, fordi bærerne er blevet vandet med forurenet vand eller fordi medarbejderne, som håndterer bærerne, er inficeret med norovirus. Bær bliver ofte spist uden foregående tilberedning, og norovirus bevares særligt godt ved frysning. Derfor har det ofte været frosne bær, som har ført til sygdom hos forbrugerne.
Fødevarestyrelsen har bedt DTU Fødevareinstituttet vurdere, hvilke temperaturer og tider, der har vist sig at reducere norovirus i bær tilsat produkter som juice og tærter. Vurderingen er udført i forbindelse med Fødevarestyrelsens nye lovkrav til fødevarevirksomheder og anbefalinger til forbrugere om at varmebehandle frosne hindbær, der indgår som ingrediens i fødevarer, uden efterfølgende at blive varmebehandlet. Det nye lovkrav indebærer, at frosne hindbær skal koges i mindst 1 minut ved 100 grader eller gives en anden behandling med tilsvarende effekt.
Kogning i et minut dræber norovirus
DTU Fødevareinstituttet har gennemgået den videnskabelige litteratur og vurderer, at ved at koge forurenede frosne bær ved 100 grader i et minut vil niveauet af norovirus været reduceret tilstrækkeligt til, at forbrugerne ikke bliver syge af at spise bærerne.
I nogle produkter kan det under produktionen være svært at opnå en bær-temperatur på 100 grader. I tærter med hele frosne bær opvarmet i ovn vurderer DTU Fødevareinstituttet, at en opvarmning til lavere temperature i længere tid vil reducere niveauet af norovirus tilstrækkeligt. DTU Fødevareinstituttet vurderer, at et eventuelt virusindhold i fortyndet juice af frosne bær, forventes at blive reduceret tilstrækkeligt under den øvrige forarbejdning til, at opvarmning til 80 grader i 20 sekunder vil være forsvarlig. De angivne temperaturer og tidsrum for varmebehandling af tærter med frosne bær og juice er fortrinsvis relevante for fødevareproducenter.
Vurderingen peger også på, at litteraturen på området er yderst sparsom, og at flere inaktiveringsstudier af virus i forskellige produkter er nødvendige.
Læs mere
Se hele vurderingen: Vurdering fra DTU Fødevareinstituttet: Varmeinaktivering af virus i bærprodukter (pdf).
Læs mere om Fødevarestyrelsens nye lovkrav: Nyt krav om at koge frosne hindbær – ”Brug bærret – men kog det!”.