EU anerkender dansk forskning

Fødevaresikkerhed

To laboratorier ved DTU Fødevareinstituttet er udnævnt til EU-reference laboratorier af EU-kommissionen. Laboratorierne skal sikre analysekvaliteten for antibiotikaresistens og for pesticider i korn og foderstoffer på de europæiske laboratorier.

Stor viden om antibiotikaresistens

DTU Fødevareinstituttet er udnævnt til EU-referencelaboratorium for antibiotikaresistens i bakterier fra dyr og fødevarer. Udnævnelsen er endnu en international anerkendelse af den høje kvalitet af forskning i antibiotikaresistens i DTU Fødevareinstituttet, som allerede i  i 2002 blev udnævnt til referencecenter for Verdens Sundhedsorganisationen (WHO).

Det nye referencelaboratorium skal harmonisere kriterierne til påvisning af antibiotikaresistens mellem EU-medlemslande og samtidigt højne kvaliteten heraf. Gruppen stiller desuden ekspertise til rådighed for EU, herunder forskning, referencetestning og rådgivning inden for spørgsmål omkring antibiotikaresistens.

DTU Fødevareinstituttet forsker i sammenhænge mellem anvendelse af antibiotika til dyr og udvikling af resistens, samt spredning af antibiotikaresistente bakterier til mennesker gennem fødevarer og betydning deraf for sundhed for mennesker. Desuden udføres grundforskning i hvordan de gener, der koder for antibiotikaresistens, udvikles og spredes imellem forskellige bakterier.

Anerkendt ekspertise på pesticidområdet

DTU Fødevareinstituttet er samtidigt også udnævnt til EU-referencelaboratorium for pesticider i korn og foderstoffer.

Det nye referencelaboratorium skal blandt andet udvikle guidelines for kvalitetskontrol for at højne den generelle kvalitet på europæiske laboratorier samt sikre sammenlignelighed mellem resultater. De europæiske laboratoriers evne til at udføre korrekte analyser skal testes gennem præstationsprøvninger. DTU Fødevareinstituttet skal desuden stille ekspertise til rådighed for EU, herunder forskning og rådgivning om analysemetoder og monitering af pesticider.

DTU Fødevareinstituttet forsker og rådgiver i forekomst, eksponering og sundhedsmæssig betydning af pesticidrester i fødevarer. Forskningen omfatter udvikling af modeller til indtagsberegninger og risikovurderinger af pesticider fra kosten samt mulige effekter heraf. Desuden udvikles analysemetoder til brug i såvel forskningsprojekter som i overvågningen af pesticidrester i kosten.

Udnævnelsen er en international anerkendelse af den høje kvalitet af forskning i pesticider ved DTU Fødevareinstituttet.