Dansk jodberigelse virker

Ernæring og kostvaner

Ny rapport viser, at danskerne ikke længere har jodmangel, og at færre derfor får struma. Center for Forebyggelse af Struma og Stofskiftesygdomme har undersøgt effekten af at berige danske fødevarer med jod.

Jodindtagelsen er steget

I Danmark er husholdningssalt og brød blevet tilsat jod siden 2000, hvor der var konstateret en udbredt jodmangel hos danskerne. Jod findes også i mælk og mælkeprodukter, fisk og i blandt andet drikkevand. Jodmangel medfører struma, som er en forstørret skjoldbruskkirtel. De fleste europæiske lande har jodberigelse af salt eller andre fødevarer, og Danmark har indført jodberigelsen relativ sent.

For at en befolkning kan siges at have en tilstrækkelig jodindtagelse skal den gennemsnitlige jodudskillelse i urinen ligge på mindst 100 mikrogram pr. liter. Før jod blev tilsat, var jodudskillelsen i gennemsnit på 61 mikrogram pr. liter. I dag er den lige over 100 mikrogram pr. liter.

Færre mangelsygdomme 

Undersøgelsen viser også, at der er markant færre personer med struma i dag end i 2000. Forekomsten af struma hos 40-45 årige kvinder er i dag 18%, mens den i 2000 var omkring 30%. Størst er faldet i Vestdanmark. Her er jodindtagelsen generelt lavest, blandt andet fordi indholdet af jod i drikkevandet i Vestdanmark er lavere end i andre dele af landet.

Fortsat risiko for sygdom

Risikoen for at få en stofskiftesygdom afhænger imidlertid både af for høj og for lav jodindtagelse. Det er derfor nødvendigt fortsat at følge danskernes indtagelse af jod og forekomsten af stofskiftesygdomme i befolkningen.

Berigelsesprogram, der virker 

Stigningen i forekomsten af stofskiftesygdomme er nu vendt til et mindre fald og dokumenterer således, at det danske berigelsesprogram virker. Vi forventer derfor, at der fremover samlet set bliver væsentlig færre tilfælde af sygdomme relateret til skjoldbruskkirtlen og væsentlig færre omkostninger til behandling.

Forskning og overvågning er nødvendig

Målet er imidlertid, at den totale forekomst af stofskiftesygdomme stabiliseres på et lavere niveau end før jodberigelsen. Det er derfor afgørende, at berigelsen fortsat følges tæt i undersøgelser af såvel fødevarer, sygdomsforekomst, medicinforbrug som i antallet af operationer.  

Center for Forebyggelse af Struma og Stofskiftesygdomme består af Aalborg Sygehus, Bispebjerg Hospital, Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed, Københavns Amt og DTU Fødevareinstituttet.

Download rapporten fra DTU Fødevareinstituttets hjemmeside.