Fortsat lav forekomst af antibiotikaresistems

Fødevaresikkerhed

Forekomsten af resistens over for antibiotika i bakterier fra produktionsdyr, fødevarer og mennesker i Danmark er fortsat lav, og var stort set uændret fra 2002 til 2003. Der har i 2003 været et øget forbrug af antibiotika til produktionsdyr, som ikke umiddelbart har resulteret i en øget forekomst af resistente bakterier hos dyr. Forbruget af antibiotika til mennesker, herunder også forbruget af bredspektrede antibiotika, steg i 2003. Dette fremgår af den årlige rapport vedrørende forbrug af antibiotika og forekomst af resistente bakterier i dyr, fødevarer og mennesker, ”DANMAP”, der offentliggøres af Danmarks Fødevare- og Veterinærforskning i dag.

Forekomsten af resistens over for antibiotika i bakterier fra produktionsdyr, fødevarer og mennesker i Danmark er fortsat lav, og var stort set uændret fra 2002 til 2003. Samtidig med stigningen i forbruget af antibiotika i svineproduktionen i 2003, blev der observeret en øget forekomst af resistens over for en række antibiotika i E. coli bakterier fra svin, mens forekomsten af resistens i Salmonella og Campylobacter-bakterier var uændret. Forekomsten af resistens i bakterier fra slagtekyllinger og kvæg forblev uændret i 2003. 

Det samlede forbrug af antibiotika til behandling af produktionsdyr steg i 2003 med 6,5 ton til totalt 101,9 ton. Næsten 80 procent af antibiotikaforbruget gik til behandling af svin. En del af stigningen i antibiotikaforbruget kan derfor skyldes, at antallet af svinebesætninger smittet med sygdommen PMWS (Post-Weaning Multisystemic Wasting Syndrome) er steget markant i 2003. 

"Trods den aktuelle stigning i antibiotikaforbruget, der foreløbig ikke er slået igennem på resistensforekomsten, er det samlede antibiotikaforbrug til produktionsdyr halveret siden midten af 1990 erne. Dette skyldes ophøret med brug af antibiotika som vækstfremmere. Forbruget i Danmark er lavt sammenlignet med forbruget i andre lande med intensiv husdyrproduktion", udtaler forskningschef Henrik Wegener, Danmarks Fødevare- og Veterinærforskning. 

Campylobacter og Salmonella-bakterier fra fødevarebårne infektioner erhvervet i udlandet er oftere resistente over for fluorokinoloner sammenlignet med bakterier fra infektioner erhvervet i Danmark. Fluorokinoloner er vigtige til behandling af fødevarebårne infektioner hos mennesker. 

Forbruget af antibiotika til mennesker, herunder også forbruget af bredspektrede antibiotika, steg i 2003. Igennem de seneste syv år er der sket en stigning i forbruget af antibiotika på hospitaler i Danmark. Især anvendelse af bredspektrede antibiotika er steget, herunder cephalosporiner, fluorokinoloner, kombinationer af penicilliner og carbapenem. Brugen af disse 4 klasser af antibiotika udgjorde 53 procent af stigningen i det totale forbrug fra 1997 til 2003.  

"Dette langsomme, men vedholdende skift mod et øget forbrug af bredspektrede antibiotika på danske hospitaler er bekymrende. Derfor bør resistensforekomsten hos patienterne samt forbruget af disse antibiotika overvåges nøje", udtaler overlæge Niels Frimodt-Møller, Statens Serum Institut. 

DANMAP-rapporten kan læses her på Danmarks Fødevare- og Veterinærforsknings hjemmeside.

Nærmere oplysninger: 

Danmarks Fødevare- og Veterinærforskning:
Projektforsker Ole E. Heuer, tlf: 7234 7080 

Statens Serum Institut:
Overlæge Niels Frimodt-Møller, tlf.: 3268 3646
Seniorforsker Dominique L. Monnet, tlf.: 3268 8190