Det samlede forbrug af antibiotika til mennesker er steget fra 2009 til 2010. Til gengæld er antibiotikaforbruget til dyr faldet efter en konstant stigning i 10 år. Det viser årets DANMAP-rapport for 2010.
Det samlede antibiotikaforbrug til mennesker steg med 5% fra 2009 til 2010. Stigningen er kun sket hos de praktiserende læger. Forbruget er det højeste i DANMAP-programmets 15-årige historie, og der er siden 2001 sket en stigning på 32% i det totale antibiotikaforbrug til mennesker.
Stigende brug af antibiotika hos de praktiserende læger
Det stigende forbrug i 2010 er sket hos de praktiserende læger, mens brugen af antibiotika på sygehusene stort set er det samme som i 2009.
En del af stigningen hos de praktiserende læger falder sammen med et udbrud af såkaldt ”kold lungebetændelse" (Mycoplasma pneumoniae).
"Udbruddet af såkaldt kold lungebetændelse forklarer kun delvist det øgede forbrug. På de fleste recepter står der kun "mod betændelse". Der er stort behov for, at der står på recepterne, hvilken type infektion, der gives antibiotika imod, således at vi kan overvåge, hvilke typer af infektioner der fører til et øget antibiotikaforbrug", siger overlæge Robert Skov fra Statens Serum Institut.
En forbedring af de såkaldte indikationskoder på recepterne, som angiver, hvilken type infektion, der gives antibiotika for, indgår som et af initiativerne i den nationale antibiotikahandlingsplan fra 2010.
Fald i antibiotikaforbrug til svin
Antibiotikaforbruget til dyr faldt i 2010 med 3%. Faldet sker efter en konstant stigning i 10 år fra 83 ton i 2000 til 130 ton i 2009.
Omkring 80% af det veterinære antibiotikaforbrug går til svineproduktion, og derfor er det primært forbruget til svin, som bestemmer den overordnede udvikling i forbruget. I juli 2010 faldt forbruget til svin brat, og det fortsatte året ud med et samlet fald på 5% i 2010. Forbruget per svin i 2010 var dog stadig 7% højere end i 2008 og 39% højere end i 2001.
"Gul-kort"-ordningen ser ud til at virke
Fødevarestyrelsen annoncerede i juli 2010 den såkaldte ”Gul-kort”-ordning med det formål at knække den stigende antibiotikakurve.
"Det er en positiv udvikling, at forbruget af antibiotika til svin er faldet. Reduktionen falder sammen med, at Fødevarestyrelsen i juli annoncerede "Gul kort"-ordning. Den gode udvikling ser ud til at fortsætte i 2011", siger seniorforsker Vibeke Frøkjær Jensen fra DTU Fødevareinstituttet.
Fald i brugen af bredspektrede antibiotika til produktionsdyr
Forbruget af de bredspektrede antibiotika cefalosporiner faldt i 2010 med 49% for svin. Det skyldes, at landbruget indgik en frivillig aftale om at stoppe brugen fra 1. juli 2010. Det sker efter en kraftig stigning i forbruget af cefalosporiner til svin og kvæg i perioden 2001 til 2008. Også for kvæg viser DANMAP-rapporten, at der er et fald i forbruget af cefalosporiner på 35% sammenlignet med niveauet i 2008.
"Det er meget positivt, at forbruget af cefalosporiner til produktionsdyr er faldet, fordi resistens mod de bredspektrede cefalosporiner udgør et stærkt stigende problem både hos mennesker og dyr", siger Vibeke Frøkjær Jensen.
Det totale forbrug af bredspektret antibiotika til mennesker er derimod forsat steget med 7% fra 2009 til 2010.
"Det er afgørende at få bremset stigningen af forbruget af antibiotika til mennesker og fastholde den gode udvikling i landbruget. Ellers kan det føre til stigende resistens og mindske behandlingsmulighederne for alvorlige infektionssygdomme hos mennesker", fastslår Robert Skov.
Kontakt
Statens Serum Institut:
Overlæge Robert Skov, tlf. 32 68 83 48
Bredspektrede antibiotika
Antibiotika kan opdeles i smalspektrede og bredspektrede antibiotika. Smalspektrede antibiotika rammer kun enkelte bakteriegrupper, mens bredspektrede antibiotika rammer mange forskellige bakteriegrupper på én gang.
Fordelen ved bredspektrede antibiotika er, at de kan anvendes til behandling, før man ved, hvilke bakterier der forårsager infektionen. Men ulempen ved de bredspektrede antibiotika er, at de ofte også dræber nyttige og uskadelige bakterier som f.eks. bakterierne i tarmen. Det kan føre til fremvækst af resistente bakterier.
Bakteriers forsvar mod antibiotika er resistens
Antibiotikabehandling har til formål at dræbe de sygdomsfremkaldende bakterier, men kan også medføre, at bakterierne beskytter sig ved med tiden at udvikle resistens over for antibiotikummet. Det er derfor vigtigt ikke at overforbruge antibiotika og kun at anvende antibiotika, når det er nødvendigt.
En gruppe af bredspektrede antibiotika, som bruges til behandling af livstruende infektioner, er cefalosporin. Det specielle ved cefalosporin-resistens er, at bakterierne også bliver resistente over for næsten alle typer penicilliner.
Antibiotikaforbrug til mennesker
Fra 2009 til 2010 steg antibiotikaforbruget hos de praktiserende læger med 0,98 Definerede Daglige Doser per 1000 indbyggere per dag (DID); fra 15,95 til 16,93. Siden 2001 er det samlede forbrug steget med 4,54 DID svarende til 32%.
På hospitalerne er det samlede forbrug steget fra 2001 til 2010 med 0,46 Definerede Daglige Doser per 1000 indbyggere per dag (DID) svarende til en stigning på 31%.
Det nationale antibiotikaråd
I 2010 blev et antibiotikaråd nedsat i Danmark med deltagelse af de relevante myndigheder og institutioner. Det nationale antibiotikaråd fungerer som et tværgående, koordinerende organ under Sundhedsstyrelsens formandskab og skal medvirke til at fremme hensigtsmæssig brug af antibiotika i Danmark.
DANMAP 2010
Tallene stammer fra DANMAP-rapporten for 2010, der i år er udkommet for 15. gang. Hvert år opgør rapporten forbrug af antibiotika og forekomsten af resistente bakterier i dyr, fødevarer og mennesker. Bag rapporten står DTU Fødevareinstituttet, DTU Veterinærinstituttet, Lægemiddelstyrelsen og Statens Serum Institut.
DANMAP-rapporten er tilgængelig i pdf på http://www.danmap.org/.