Man nu kan sammenligne forekomsten af antibiotikaresistens i dyr fra de europæiske lande. Det er blevet muligt, efter at landende gennem tre år har harmoniseret deres bestemmelser over for resistente bakterier. DTU Fødevareinstituttet er i disse dage vært for 32 europæiske gæster, der deltager i projektet med at harmonisere bestemmelserne.
For første gang kan man nu få et samlet og sammenligneligt billede af forekomsten af resistente bakterier i dyr i Europa. Som en del af et EU-projekt har en række lande samlet oplysninger om lande, dyr, bakterier og typen af resistens i en fælles database. Den samlede opgørelse er dog ikke komplet, for ikke alle lande tester lige meget eller har lige store problemer med for eksempel Salmonella.
På DTU Fødevareinstituttets hjemmeside er lister med udtræk af databasen tilgængelige for offentligheden. Den kan således bruges af alle, der skal træffe beslutninger af betydning for forekomsten af resistente bakterier og af forskere, der vil bruge resultaterne i deres forskning.
Sammenligningen af resistens er blevet mulig, fordi DTU Fødevareinstituttet gennem de sidste 3 år har sendt 152 bakterie-stammer ud til referencelaboratorier i Europa. Laboratorierne har deltaget i 23 ringtest fordelt på 8 forskellige bakterier og har på den måde harmoniseret deres bestemmelser af resistens hos bakterier. Hvert år har deltagerne på et fælles møde diskuteret de samlede resultater af ringtestene og de anvendte metoder. Opgørelsen af landenes resultater fra det daglige arbejde er også blevet vurderet og diskuteret, så lande med højt niveau af resistens har fået gode råd med hjem.
Et vigtigt redskab til at harmonisere bestemmelser af resistens har været en internet-baseret database. De enkelte lande har efter hver ringtest tastet resultaterne ind i den beskyttede database. Databasen har så automatisk sendt en individuel rapport til hver deltager, hvor fundne og forventede værdier er med. Laboratorierne har også fået en total score, som er afhængig af antallet af fejl. Hvis der er fejl i bestemmelserne, indeholder rapporten også en beskrivelse af, hvordan fejlene kan afhjælpes. Databasen har på den måde været en hjælp til selvhjælp.
Arbejdet er en del af et EU-projekt, Antibiotic resistance in bacteria of animal origin - II (ARBAO II). Projektet ledes af DTU Fødevareinstituttet og er en fortsættelse af et tidligere projekt (ARBAO I), som konkluderede, at det var meget vanskeligt at sammenligne data for forekomsten af resistente bakterier i Europa, fordi der blev brugt forskellige metoder i de forskellige lande. Det endelige mål burde være, at landende bruger de samme metoder. Det vil være et meget stort skridt at tage, og som et første skridt på vejen harmoniserer man nu de forskellige metoder, så samme resultater opnås på trods af forskellige metoder.