Danske fødevarer indeholder færrest sprøjterester

Fødevaresikkerhed

Dansk frugt og grønt har lavere indhold af sprøjterester end udenlandske, og der er flere forskellige sprøjterester i en større andel af de udenlandske prøver end i danske. Ingen fund af sprøjterester udgør en sundhedsmæssig risiko. Der er ikke fundet sprøjterester i danske økologiske varer. Det viser resultaterne fra den danske pesticidkontrol fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.

Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet har analyseret 2.236 prøver fra den danske pesticidkontrol i 2010, og resultaterne viser, at restindholdet af sprøjtemidler i fødevarer på det danske marked er på niveau med tidligere år. Andelen af dansk frugt med sprøjterester er 52% i 2010, mens andelen af udenlandsk produceret frugt med sprøjterester er 75%.

Generelt bliver sprøjterester oftere fundet i frugt end i grønt. Kun meget få eller ingen rester af sprøjtemidler er ligesom tidligere år fundet i kød og korn. Æbler er fortsat den største bidragyder til danskernes indtag af sprøjtemidler.

Ingen fund vækker sundhedsmæssig bekymring

Andelen af prøver med rester af mere end et sprøjtemiddel er 26%, hvilket er på niveau med resultatet fra tidligere år. En større andel prøver fra udenlandsk producerede fødevarer indeholder flere forskellige sprøjterester end fra dansk producerede fødevarer. Udenlandsk producerede varer med rester af mere end et sprøjtemiddel udgør 34% af prøverne, mens andelen af prøver fra Danmark var 5%.

Forskerne fra DTU Fødevareinstituttet har beregnet og vurderet befolkningens indtag af sprøjterester via kosten og konkluderer, at ingen af fundene udgør en sundhedsmæssig risiko for forbrugerne. Beregningerne viser, at voksne danskere i gennemsnit får 82 mikrogram sprøjtemiddel om dagen.

Ingen fund af sprøjterester i danske øko-varer

157 prøver blev udtaget af økologiske fødevarer. I ingen af de danske økologiske varer blev der fundet sprøjterester, mens fire prøver fra udenlandske økologiske varer indeholdt sprøjterester.

Undersøgelsen viser, at niveauerne var så lave i to ud af de fire udenlandske prøver, at fundene kan skyldes utilsigtede forureninger. Indholdet i de sidste to prøver fra te er højere end forventet ved utilsigtet forurening. Forskerne vurderer, at te-prøverne ikke kan betragtes som økologiske, fordi prøverne ikke overholder reglerne i økologilovgivningen.

Sprøjterester i fokusafgrøder er stabilt

Tidligere undersøgelser har vist, at 95% af danskernes indtag af sprøjterester stammer fra 25 forskellige typer afgrøder. Hovedparten af de 2.236 prøver, som er analyseret i den danske pesticidkontrol, er taget fra de 25 typer afgrøder. Alt i alt er cirka 130 forskellige typer fødevarer analyseret for ca. 250 forskellige sprøjtemidler.

Siden 2006 har seks typer afgrøder haft et særligt fokus, fordi det er afgrøder, som danskerne spiser meget af. Det drejer sig om gulerod, jordbær, pære, tomat, æble og hvede. Her viser undersøgelsen samme tendens, nemlig at der er færre prøver med sprøjterester i de dansk producerede fokusafgrøder end i udenlandsk producerede. Indholdet af sprøjterester i de danske fokusafgrøder er på niveau med tidligere år.

Kvartalsdata

Fremover bliver den årlige pesticidrapport fra Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet supplereret af løbende offentliggørelse af kontroldata fra hvert kvartal. DTU Fødevareinstituttet udarbejder og udgiver kvartalsrapporterne. Tallene for første halvår er tilgængelige på www.food.dtu.dk

Læs mere

Se hele rapporten: Pesticidrester i fødevarer 2010 – Resultater fra den danske pesticidkontrol (pdf). Læs også pressemeddelelse fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri