Invitation til seminar om hormonforstyrrende stoffer

Sundhed og sygdomme
DTU Fødevareinstituttet inviterer til åbent seminar om hormonforstyrrende stoffer den 7. juni 2012. Mænds sædkvalitet daler, antallet af drengebørn med misdannede kønsorganer stiger, og piger bliver tidligere kønsmodne. Studier viser, at hormonforstyrrende stoffer er synderne, og den nyeste forskning slår fast, at det ikke er enkelte stoffer, men en kombination af de hormonforstyrrende stoffer, der kan true vores forplantningsevne. Kom og hør nærmere om de nyeste resultater på seminaret.

Hormoner styrer kroppens funktioner og er væsentlige for udviklingen af fostre. I vores fødevarer, i miljøet eller via kosmetik bliver vi udsat for kemiske stoffer, som forskning har vist, påvirker de naturlige hormoner og deres indbyrdes balance. De stoffer kalder vi hormonforstyrrende. Hormonforstyrrende stoffer ser ud til at nedsætte frugtbarheden, give misdannelser af kønsorganer og øget risiko for testikel- og brystkræft.  

Danske forskere har været med til at sætte den internationale dagsorden i forhold til effekterne af hormonforstyrrende stoffer. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har bidraget til at flytte det internationale fokus fra at se på den skadelige effekt af ét kemisk stof ad gangen til de langt farligere cocktaileffekter.

Hvad er hormonforstyrrende stoffer? Hvorfor er påvirkningen fra flere forskellige hormonforstyrrende stoffer på én gang særligt problematisk, og hvorfor skal vi tage det alvorligt? Det er nogle af de spørgsmål, et seminar om hormonforstyrrende stoffer i DTU Fødevareinstituttet vil forsøge at besvare.

Seminaret indgår i rækken af åbne institutseminarer om fødevaresikkerhed, ernæring, fødevarekvalitet, fødevareteknologi samt miljø og sundhed, som DTU Fødevareinstituttet løbende holder om instituttets forskning, myndighedsbetjening og aktuelle emner.

Program

Velkomst
v/ forskningsleder Ulla Hass, DTU Fødevareinstituttet

Introduktion til hormonforstyrrende stoffer
v/ forskningsleder Ulla Hass, DTU Fødevareinstituttet

En farlig cocktail - når hanner bliver til hunner
v/ forsker Sofie Christiansen, DTU Fødevareinstituttet

Den lille forskel - kan hormonforstyrrende stoffer ændre vores adfærd?
v/ forsker Marta Axelstad Petersen, DTU Fødevareinstituttet

Når storken kommer – hvad er risikoen for hormonforstyrrende påvirkninger af ufødte børn?
v/ seniorforsker Julie Boberg, DTU Fødevareinstituttet

Tid

Torsdag den 7. juni 2012, kl. 14.30-16.30

Sted

DTU Lyngby Campus
Matematiktorvet
Bygning 306
Auditorium 31
2800 Kgs. Lyngby

Tilmelding

Se program og invitation. Det er gratis at deltage i seminaret. På grund af begrænset deltagerantal er tilmelding nødvendig på www.food.dtu.dk senest tirsdag den 5. juni 2012.